Dodaj do ulubionych

Recenzja: Resistance 2

30.12.08, 04:07
Moze nie zjechany jak to BLIP'ie napisales ale raczej skrytykowany wink Po pierwsze za malo zaycia, wydawalo mi sie ze glos byl podkladany przez syntezator mowy z zainstalowanym pluginem Twojego glosu ktory tylko czytal wczesniej napisana przez Ciebie recenzje tongue_out Po drugie i ostatnie to mialem tez wrazenie jakbys niektore kwestie nagrywal osobno po pare razy, wybieraj najlepiej brzmiaca i sklejal to wszystko do kupy tongue_out Ale jak na pierwszy raz ocena recenzji w skali szkolnej jak dla mnie to mocne 3 wink (chodzi o techniczne aspekty). Merytorycznej czesci sie nie czepiam bo w R2 jeszcze nie gralem wink
Obserwuj wątek
    • shim-en-core Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 04:12
      Widać nie tylko ja nie śpię jeszcze ;p Recenzję obejrzę z ciekawością ale dopiero w późniejszych godzinach a jak narazie to miłej nocy smile
    • crinos_pl Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 04:51
      Fajna recenzja, tak trzymaj smile W R2 z powodu niekompatybilności nie pogram, ale filmik oglądało się z przyjemnością wink
    • ico72 Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 07:16
      Resistance 2 to najlepszy FPS 2008 roku. W szczególnosci spodobał mi sie singiel bo multi srednio wypada na tle COD5 czy tez Bad Company
    • elementone Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 09:09
      Fajna recenzja, jeszcze lepsza gra.
    • braveheart22 Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 09:25
      Szczerze mnie ta gra nie przekonała. Ale życzę miłego grania tym którym ta gra sie spodobałasmile
    • jurget Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 09:54
      Recenzja OK, więcej dynamiki w głosie by się przydało jednakowoż.
    • smx420 Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 10:31
      recka ok. Podsumowując czekamy na Resistance 3?
    • szajbs Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 10:31
      dobra recka, tylko czytana jak przez sen tongue_out
    • powercontrols Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 10:33
      Bardzo mi sie podobalo (montaz pierwsza klasa jak dla mnie) za wyjatkiem:

- Twojego glosu (dykcja, intonacja, barwa itp.). Niestety na lektora, moim zdaniem, sie nie nadajesz (tak jak nie nadaje sie 99,99% populacjismile. Tak dla porownania gosc, ktory podklada glos w materialach video na gry-online.pl na lektora zdecydowanie sie nadaje.
      - To co mowiles bylo takie nijakie i bezbarwne. Wysluchalem, przyjalem do wiadomosci i zapomnialem. Przydalby sie jakis zart, greps gdzies w srodku, troche barwniejszy jezyk. W "mowionych" recenzjach mozna pozwolic sobie na wiecej, a to co uslyszalem bylo do bolu standardowe.

Mimo wszystko, podobalo mi sie. Acha..i ta lekka krytyka nie znaczy, ze sie madrze i bylbym w stanie zrobic taka recenzje lepiej. Nie, nie bylbym.
    • nadrill Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 10:33
      Masz skacowany głos. smile Ale nie jest źle.
    • he-man-pl Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 10:38
      Nie chce byc wscibski, bo bankowo sie troche nameczyles ukladajac tekst do recenzji, nagrywajac sample tekstu i wklejajac w widoczny gameplay na filmiku, ale bedac szczery to zero emocji w Twoim glosie - tekst czytsz czasami zbyt wolno, czasem zbyt szybko nie oddajac zadnych emocji (ktos dobrze wspomnial, ze podobnie wyszlo jak z translatora IVONA).. Czytasz tak jakbys mial wyznaczona dlugosc czasowa w ktorej sie musisz zmiescic - dlugie zdania czytasz jednym tchem mruczacym glosem, jakby za kare lub ktos nad Toba trzymal pistolet naladowany.. BTW nie zrazaj sie tym bo i tak lepiej sie oglada takie recenzje (bardziej wygodne i ciekawsze) anizeli czyta kilka stron nasmarowanych zbednymi informacjami.. Nastepnym razem sprobuj poczytac kilka razy swoja recke i nagraj tekst za jednym razem jakbys cos opowiadal, a bankowo duzo lepiej wyjdziewink (wiem ze za jednym ciezko, ale mozesz podzielic tekst na 3 sample, a nie 20 jak to zrobiles teraz i to w dodatku kazdy innym tonem glosu i szybkoscia czytania)
    • he-man-pl [...] 30.12.08, 10:43
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • he-man-pl Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 10:52
      BTW -5 oO^ Are You kidding me!? W takim razie musi to byc Halo3 killer skoro wedlug Ciebie ocena koncowa tak wysoka ze wzgledu na wspanialy multi.. Zgadzasz sie ze mna?
    • beniamin.durski Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 11:03
      Dzięki wszystkim za sensowne uwagi :]. Nad głosem jeszcze pracuje wink.

@nadrill no chwilami był wink.

@he-man-pl 5-/6, ale za uwagi dziękuję :].

To mówił ja, Robot wink
    • he-man-pl Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 11:05
      aaaa 5-/6 jestem w stanie sie zgodzic.. Myslalem ze na 5wink
    • he-man-pl Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 11:08
      Wprowadzcie skale ocen /10, bo nie kazdy kto was czyta chodzi do podstawowki/gimnazjum/LO.. Studenci maja skale do 5, a wiec moze to zmylic nie jednego starszego graczawink
    • krzychu_419 Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 11:13
      he-man-pl bardzo dobry pomysł wink
    • beniamin.durski Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 11:16
      Studenci mają skalę do 5.5, gdzie ostatnia ocena to właśnie celujący. Wiem, bo studiuję smile.
    • he-man-pl Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 11:21
      Tak, tylko zadko kiedy jaki profesorek taka skale jak 5,5 przyjmuje do wiadomosci.. Dla nich na 3.0 umie student, 4.0 oni sami, a 5.0 Bog..
    • z3r0_aka_yebaka Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 11:34
      Widziałem Emiel że pocinasz ostro w Resistance 2 ostatnio, teraz wiem co jeszcze robiłeś. Mam pytanie czy Twoim zdaniem warto kupić tę grę tylko dla singla bo szczerze mówiąc to multi po becie nie podszedł mi wogóle. Jak oceniasz?
    • rockboy84 Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 11:40
      Wiwat Emiel! Wiwat Polygamia! Nareszcie wypowiedziała się nad tym tytułem odpowiednia osoba smile
      A dokładniej przedstawiając moje wrażenia z recenzji:
      Narracja - najlepsza nie była... nastepny odcinek będzie lepszy wink
      Treść - jasno, prosto i na temat... bez żadnych niepotrzebnych gimnazjalnych żartów jak to ma miejsce na gry-online
      Obraz/Dźwięk - title screen + gameplay + dźwięki z gry + ocena... czyli wszystko czego potrzebowałem, bez żadnych wymachiwań rękoma redaktora (znowu odniesienie do gry-online). Bo po co? Wiem jak wygląda Emiel, a recenzja, na podobę tych z Gametrailers jak najbardziej udana
      Podsumowując... Emiel wielkie brawa za tą reckę; no i brawa dla Polygamii za kolejną po PolyTV nowinkę techniczną smile
      Także Emiel jak widzisz, aż tak wspaniale zjechany nie zostałeś... na razie wink Zobaczymy co komentarze powiedzą dalej.
    • shim-en-core Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 11:58
      Obejrzałem! Recenzja ciekawa, co do oceny - ACHTUNG! będzie komentarz.

Ja osobiście na tą chwilę dał bym tej przewspaniałej grze coś pomiędzy 4+ a 5- (takie 5=). Głównie przez trochę - nie tyle nieciekawą, co - poszarpaną fabułę (brakuje mi tych black'n'white narracji pomiędzy misjami) i rzeczywiście momentami nierówną grafikę.

Chociaż trochę trudno tutaj mówić o nierówności kiedy różnorodność lokacji jest tak duża. Przykładowo niektóre lokacje po części ze względu na swoją specyfikę (kaniony) nie mogą wyglądać tak pięknie jak inne (lasy, chicago). Chociaż lokacje kanionowe mogłyby wyglądać bardziej jak z Motorstorma pierwszego - to by dawało lepszy efekt wink

Nie wiem niestety jak jest w Halo3 (grałem tylko w 1 i 2), nie wiem jak jest w CoD4 i 5 (grałem tylko w 1, 2 i 3) ale ta gra swoimi trzema trybami miażdży wszystkie dotychczasowe FPSy w jakie grałem przez wszystkie moje lata. Dlaczego tak się dzieje?

Po części pewnie z powodu mojego zboczenia RPGowego. Albowiem ta gra jest tak naprawdę jednym wielkim RPGiem podzielonym na trzy tryby, każde z osobnym Experience barem. W każdym z trybów (Campaign, Cooperative, Competititve) mamy oprócz osobnego expa osobne, zupełnie inne rzeczy do odblokowania i tak:
      - dla kampanii są to: nowy poziom trudności, nowe tryby wyświetlania grafiki (sepia, tint, slow motion i kilka innych), materiały i grafiki z produkcji gry etc.
      - dla cooperativa są to potrójnie dla każdej z klas (max level 30): nowe upgrade'y broni, armoru, nowe skille, nowe secondary bronie, nowe rodzaje granatów/min
      - dla competitiva są to głównie części składowe stroju (których jest bardzo ale to bardzo dużo; między innymi buty Ratcheta i backpack będący Clankiem! smile

Experience w każdym z tych trybów nabija nam level Rangi (Rank), których jest bodajże 60. Dodatkowo w Campaign i Coop mode'ach zbieramy Intel (dane wywiadowcze), które rzucają nas bardzo głęboko w fabularną część gry wyjaśniając intrygi, wątki i inne eksperymenty, które działy się podczas inwazji.

Dla mnie najlepszy zdecydowanie jest Coop (który jest tak na serio prawdziwym RPGiem wink, w którym to każda klasa ma określone ?Role? powodujące, że ?Playing? jest bardzo ale to bardzo ciekawy. Fakt po zrobieniu 30 levelu Soldierem te same misje mogą trochę nużyć ale na niektórych mapach podmisje robiłem chyba raptem 2 razy na 30 leveli grania ? stąd uważam, że nawet po tylu levelach zawsze można znaleźć coś czego się nie robiło jeszcze?

Jakby tego było mało gra jest obdarzona przepięknie działającym voice-chatem, rzeźniczymi walkami 30vs30 w trybie competitve. Ciekawym trybem skirmish, w którym to oprócz zwykłej deathmatchowej rzeźni otrzymujemy zadania do wykonania (typu capture and hold the beacon, assassinate etc), potężnymi bossami (zarówno w kampanii jak i w coopie), scenami rodem z horrorów (drużyna zostaje zamknięta w ciasnym pomieszczeniu i nagle z otworów wentylacyjnych wybiegają dziesiątki krwiożerczych Spinnerów!) i całkiem porządnie sikającą krwią!

Wracając do grafiki należy się pochwała panom z Insomniac Games. Większość lokacji jest po prostu przepiękna (lasy!), zapierająca dech w piersi (walka z krakenem), majestatyczna (wielki goliath), rzeźniczo-swojska (Chicago) czy apokaliptyczno-scifi(owa) (statki obcych).

Jak znajdę trochę czasu to napiszę trochę więcej...
    • elementone Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 12:04
      beniaminie.durski/ pracuj pracuj nad głosem, a kto wie może jeszcze cię zobaczymy w Mam talent hehe wszystkiego dobrego poydrawiam
    • elementone Re: Recenzja: Resistance 2 30.12.08, 12:12
      I jeszcze jedno panowie warto wspomnieć że RESISTANCE2 śmiga na tym samym silniku co pierwsza część,ojjj chłopaki potrafili wycisnąć ostatnie soki z owego silniczka.pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka