Gość: Aedrill Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.09, 17:26 NATYCHMIAST dawaj link do WoF! Jedna z najfajniejszych gierek zręcznościowych z epoki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.09, 17:44 To moja pierwsza gra, która grałem całą noc =) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Merron Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: 194.8.66.* 06.01.09, 18:30 Ha, przypomnieliscie mi o klawiszu turbo w kompach Obecnie juz nawet nie pamietam czy wogole sie kiedys wylaczalo turbo, ale ktos by porafil logicznie wytlumaczyc do czego on sluzyl ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK47 Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.aster.pl 06.01.09, 18:36 Centurion, Giana Sisters i Rick Dangerous z C64. Pierwsze Mario. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.09, 18:44 Aedrill nie wiem czy to nie reklama, ale polecam abandonia.com, tam znajdziesz ten remake. www.abandonia.com/en/search_abandonia/Wings+of+Fury Odpowiedz Link Zgłoś
charliefrown Re: Perły z Lamusa 1: Civilization 06.01.09, 18:44 prezii: moze chodzi Ci o jedynke Barbariana lub Lion's Heart (podobno najładniejsza gra na A500) ? pamięta ktoś takie gry jak Vida X lub Teresa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krintacz Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.as.kn.pl 06.01.09, 18:57 Co do starych amigowych gier, polecam tą stronkę: www.emulacja.net/ Jest tam sporo klasyków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krintacz Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.as.kn.pl 06.01.09, 19:28 I jest też amigowa Civilization PL Polecam. Ja sobie właśnie odpaliłem. Możecie porównać intro z powyższym pecetowym. Dźwięk amigowy na głowę bije ten z PC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shambler Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.ip.amg.net.pl 06.01.09, 19:36 proponuje cos z klasyki fps-ów: wolfsteina albo dooma! doom to chyba jedyna gra po ktorej mialem koszmary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staruch Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: 212.106.24.* 06.01.09, 19:59 pół osiedla zbierało się kiedyś u mnie, aby popykać w wolfa ...było też jeszcze coś takiego jak catacomb abyss i blake stone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aedrill Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.09, 20:21 Dzięki za link. Śmiga aż miło. Miłośnikom RPG polecam Dungeon Master 2, Legacy of Sorasil i The Bard's Tale (jeden z pierwszych tak realistycznych erpegów). Był jeszcze jeden, którego nazwy nie mogę sobie przypomnieć. Czarna dziura po prostu. A szkoda, bo to gra, w której wprowadzono relacje pomiędzy członkami drużyny na długo przed Baldurem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aedrill Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.09, 20:26 Ishar! Tak, seria Ishar, to pierwszy erpeg, w którym członkowie drużyny mogą się nawzajem pozabijać, jeśli była za duża "niezgodność charakterów" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b_sk Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 20:26 @Merron "Turbo" było używane po to, żeby odpalić starsze programy (głównie gry), które bazowały na szybkości procesora, na przykład w takim tetrisie napisanym pod 8Mhz na 16Mhz kompie klocki spadałyby dwa razy szybciej, a jak się "turbo" wyłączyło to wszystko działało normalnie. Za czasów Pentiumów były nawet takie programiki, które pozwalały odpalać stare gierki na sztucznie ograniczonym procesorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: han solo Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.sds.uw.edu.pl 06.01.09, 22:43 @b_sk "urbo" było używane po to, żeby odpalić starsze programy (głównie gry), które bazowały na szybkości procesora," Teraz to by się przydało do wyłączenia jednego procka - niektóre starocie od nich wariują. Mój pierwszy komp (poza C64) to P60 a na nim gra - przebój "polanie" na 7 (?) dyskietkach. Rary z tych dyskietek mam jeszcze na dysku, książeczka też się gdzieś wala. Najbardziej jednak pamiętam grę (po dokupieniu cd-roma i przeskoczeniu z Windy 3.11 na Win95) "Red Alert". To było to - jak RA wygrał plebiscyt PC Gamera na grę wszechczasów to mogłem dawać odpór tym wszystkich Warcraftowcom drugim (i w grze i w rankingu ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.ds14.agh.edu.pl 06.01.09, 22:53 [wstac, czapki z głów] Elite 2: Frontier [siadac] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truteń Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.icpnet.pl 06.01.09, 23:17 No rozklepaliście mnie z tym TURBO w 386, tez tak miałem, a zapomniałem. Mój pierwszy PieC po Amidze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: 77.236.0.* 06.01.09, 23:19 DO AUTORA !!! Może umieścisz skan artykułu? Młodsi chcieliby to pewnie na własne oczy zobaczyć. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dexter Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.chello.pl 06.01.09, 23:49 - Oh No! More Lemmings. www.youtube.com/watch?v=glWTIKqT1CA - Gobliins www.youtube.com/watch?v=qZdTjSS42Lk - UGH! www.youtube.com/watch?v=YthG41fs2zg -Dyna Blaster www.youtube.com/watch?v=LSSKX5oD-lc -Syndicate www.youtube.com/watch?v=q-xYkWHJGoU - Alien Breed www.youtube.com/watch?v=lo5kDLveUjs - Lotus www.youtube.com/watch?v=m9OpijJvoeI - Leisure Suit Larry www.youtube.com/watch?v=XqXpWJhsuaI - Magic Carpet www.youtube.com/watch?v=phuWDJPRhVY - Tie Fighter www.youtube.com/watch?v=uuRcnnLq0OQ&feature=related - Mortal Kombat www.youtube.com/watch?v=0pMDbHCeJrM Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Perły z Lamusa 1: Civilization 07.01.09, 08:04 @charliefrown: Ja pamietam obie - i Vide i Terese Ale smieszne byly te gry Pamietam jaki bylem dumny jak przeszedlem z marszu ten kawalek z gra wstepna - widac juz jako dzieciak "mialem to cos" DDDDD @Dexter: Jeszcze: - DreamWeb (genialna przygodowka), - BloodNet (ciekawy nietypowy RPG), - Comanche (pamietacie te recenzje o "fotorealistycznej" grafice? ) Pewnie by sie jeszcze wygrzebalo cos z pamieci Pomyslec, ze przy ktorejs przeprowadzce wywalilem wszystkie numery Top Secret i Secret Service - a po niektore (na wakacjach) szedlem po 10km do kiosku )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mayonez Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: 212.59.230.* 07.01.09, 09:04 a ja mam prawie wszystkie nie pozwoliłem wywalić ani karteczki. ocalały top secrety, commodore&amiga, bajtek - kurcze jakie fajne tam są atrykuły. towrzyszu redaktorze naczelny: naród domaga się wywiadu z twórcami top secret! chcemy kopalnego, chcemy naczelnego! kopalny!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.09, 09:32 Ehh kiedyś gry były pisane NA komputery teraz komputery są robione POD gry - wymagania szybują wysoko a pieniążki lecą. Kiedyś żeby zrobić grę ładniejszą niż inne trzeba było zoptymalizować kod do granic możliwości a nie założyć, że za rok wyjdzie nowy hardware, dzisiejsi programiści nawet nie znają pojęcia optymalizacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rastaraman Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.axit.pl 07.01.09, 10:21 @Krintacz, dzięki za linka. Świetny zbiór klasyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxs Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.vlan127.corcoran.lubman.net.pl 07.01.09, 10:26 oj Ishar to rzeczywiscie byla rewelacja jak na tamte czasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.acn.waw.pl 08.01.09, 12:02 Optymalizacja - no właśnie, dajmy taki iphone ma procek 400MHz, więc teoretycznie powinno być masę super gier. A na razie naprawdę sensownych tytułów jest y 5-10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr3z Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.um.lublin.pl 12.01.09, 10:47 www.retroreaders.pl - duża baza zeskanowanych czasopism komputerowych z lat 90-tych do obejrzenia za darmo. Naprawdę polecam gorąco, jeśli ktoś np. chce poczytać sobie Top Secret lubl Secret Service, albo nawet Bajtka czy Amigę. Odpowiedz Link Zgłoś