Gość: misio Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.dslaccess.co.uk 26.01.09, 18:59 a ja i moi kumple mieslimy wszyscy atari modele od 800xl do 130xe i wszyscy mieslismy turbo bizzard!! - z opcja ustawiania glowicy bo pamietam jka od ruskich na targu kupilem takie male srubokrety i nimi ustawialem scieze glwoicy a co do gier to najbardziej wspominam - MISJE LK AVALONU , EASTER FRONT I CONFLIC IN VIETNAM!! pozdro dla wszytskich atarii!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alok Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.igloonet.pl 26.01.09, 19:00 moon patrol chyba sie to nazywalo, i faktycznie boskie bylo. a jeszcze taki bruce lee kwadratowy. achhh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emcay Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.09, 19:27 @cwok :"przeciez wszyscy posiadacze Atari mieszkali w stolicy" Ja mieszkalem daleko od stolicy, jakies 100km od Poznania na południe i też turbo w 65XE miałem. Wszystko zależało od tego jaki ktoś był obrotny, czy też tylko siedział i grał. Na każdej giełdzie można się było przynajmniej dowiedzieć o takim rozwiązaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.spray.net.pl 26.01.09, 19:35 Potwierdzam, to co wczesniej napisane, TO o czym ten głos czytał, to w życiu comodorka nie widział w akcji, a te przypadłości to MIAŁ na ataresie, i do dziś myśli że tak miał każdy 8bitowiec. Ale takie czasy. Każdy ma prawo się wypowiedzieć i w wybi00rczej zaDEMONstrować. EXTRA czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszal Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.toya.net.pl 26.01.09, 19:39 A moj brat chyba w 1986 roku dostal ZX Spectrum+ i do dzis lezy w szafie i jest pelen wspomnien z tamtych komputerowych czasow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okon Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: 82.139.28.* 26.01.09, 20:09 fakt, to rozgłośnia puszczała w eter falami radiowymi nocą programy, moim zdaniem to oni są protoplastami wi-fi, wi-maxa i wszystkich technloogii radiowych sieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okon Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: 82.139.28.* 26.01.09, 20:18 ja przegrywałem kasety na dwukasetowym philipsie - fakt sprzzęt był jak na tamte czasy nieco nietypowy jak na polskie warunki - ojciec był na kontrakcie za granicą i przywiózł, al kasety na kom odorca śmigały aż miło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel1979 Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.chello.pl 26.01.09, 20:26 Mój pierwszy komp to Atari 65XE dostałem go troche pózno coś koło 1991 roku.Ale to co kocham do dzisaj to muzyka z gier małego Atari tacy wykonawcy jak np.Richard Muns gry (genialna muza z Plastron,Zero War,Tagalon) Rob Hubbard i nieśmiertelny motyw z International Karate Championship chyba najlepszy theme z gier,Adam Gilmore (Blinkys Scary School,Draconus) czy z naszego podwórka np.Janusz Pelc (Fred,Lasermania,). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary_atarowiec Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.217.146.194.generacja.pl 26.01.09, 20:26 A ja też miałem Atari 65XE i z moim magnetofonem XC12 nie miałem żadnych problemów. Na prawdę! I też miałem system Turbo, ale na "kartridżu" i jeśli dobrze pamiętam (choć mogę się mylić, bo to dość dawno było...) to turbo było bezinwazyjne dla magnetofonu. A Misja i Fred wczytywały się dosłownie w kilka sekund... ehh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: davidian Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 26.01.09, 20:27 Ja tez mialem w swoim xe65 turbo w magnetofonku i z nim sie chodzilo na gielde komputerowa (w lublinie w liceum im.Staszica ) co by nie bylo problemu z wgrywaniem gier.Bez turbo to tak jak szanowni przedmowcy pisali,to byl caly rytual .Wczesniej kupowalem gotowe kasety z grami .Z tubro pamietam ze tam dochodzil jakis dodatkowy kabelek.Dzis mam jakis emulaton na kompie i tez kilka gier dziala ,jak niezapomniana dla mnie montezuma revenge czy seria spy vs spy.to byly czasy.do mnie tez pol klasy sie schodzilo ,bo moi rodzice nie mieli nic przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prs Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.mas.airbites.pl 26.01.09, 20:31 Ale debilny ten film. To chyba miało być o Atari.. tylko coś się komuś w głowie pomyliło. :p Pół godziny ustawiania głowicy!!! ahahahaha Był specjalny programik, który pokazywał dwie pionowe linie na ekranie jak wszystko było ok. Ustawianie głowicy trwało ok. 1 min. :p Gierka najdłużej wgrywała się ok. 3 min. Nie jak na Atari ok. 30 min.. Więc wychodzenie z pokoju na maksymalnie 3 min. to chyba nie ma większego sensu. W sumie to mi się nie chcę dalej pisać.. ale jedno jest pewne. Film i komentarz do niego robił jakiś baran, co nie pamięta.. albo nie ma zielonego pojęcia o czym mówił. :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esz Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: 94.251.144.* 26.01.09, 20:49 @prs Czesc, tu baran. Polecam sprawdzenie w słowniku takich haseł jak: hiperbola, metafora, kontrast oraz "zjechana kaseta, do której trzeba długo stroić głowicę". Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: Perły z Lamusa 4: C64 26.01.09, 21:03 Łezka mi się w oku kręci jak czytam Wasze komentarze Myślałby kto, że już lata temu skończyła się epoka Komodora i Atarynki, a tu proszę... dyskusja jak u mnie w podstawówce na przerwie Ach... ogarnęła mnie nostalgia za moim 386 16 MHz z 1 mega ramu i 40 megowym twardzielem... Lewy Sierpowy - lewicowy punkt widzenia lewysierpowy.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Perły z Lamusa 4: C64 26.01.09, 21:17 @ prs Ojej, a jak ktos nie mial programiku? A jak ktos ci powie, ze "od wiekow nic nie jadl", to sie oburzasz, ze to niemozliwe, bo czlowiek bez jedzenia wytrzyma dwa tygodnie? Dziwne, ze nie wytknales autorowi, ze w filmiku mowi o "teleportowaniu sie z pokoju"... I czy nikt nie zwrocil uwagi na to, ze narrator mowi, iz problemy z wgrywaniem gier wynikaly z malo wytrzymalego nosnika, jakim jest zwykla kaseta magnetofonowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 21:28 Szkoda że te czasy już nie wrócą, miałem ZX Spectrum +, jak sobie przypomnę wgrywanie gier z Kasprzaka ciągłe manipulacje z głowicą , ten stres i ulga, wgra się czy nie, to były czasy nie to co dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QBOSS Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.09, 21:36 No tak jak nie wojna Konsolowców z Pc-towcami to wojna między osobami co miały Comodore a Atari Ja miałem osobiście Atari i stacje dysków wspomaganą magnetofonem ,fakt zazdrościłem turbo Comodore ale później odkryłem jak przegrywać gierki na Dyskietki i zazdrość szybko mi przeszłą Kocham te czasy i tamte gry mam masę cudownych wspomnień z tamtego okresu ,zawsze wyczekiwałem jak brat wróci z Wawy i przywiezie jakiś nowy tytuł ah szkoda że sprzedałem to cudeńko teraz naprawdę żałuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: 89.108.246.* 26.01.09, 22:00 Last Ninja 3 Intro to coś co zapierało mi dech w piersiach, zapraszam warto posłuchać tej muzyki moim zdaniem najlepszej www.youtube.com/watch?v=fyH8f-bW-FY&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
j_uk_dev Re: Perły z Lamusa 4: C64 26.01.09, 22:03 @QBOSS, wojna Atari i C64 rzeczywiście była, ale ma się ona nijak do bezsensownej wojny konsol i PC. Tamta była raczej toczona na tzw. demoscenie i miała dużo bardziej kreatywny charakter, niż wyzwiska i obelgi na forach skierowane do przeciwnej frakcji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 22:06 kick off 1 !!! i rozne managery pilkarskie! atari 65xe rulez forever Odpowiedz Link Zgłoś
oko_obserwatora Re: Perły z Lamusa 4: C64 26.01.09, 22:30 Dokładnie - muza z Last Ninja to potęga Commodore C64. W każdej części coś pięknego. A w intrze do części 3 muza nawet lepsza niż na Amidze (tam było trochę inny motyw) . A Moon Patrol to był wcześniej jeszcze na automatach. A dzisiaj na PCcie mam emulatory C64, Amigi i DosBOX'a - POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Dubicki Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 22:33 Moje 3 grosze. Mialem i mam Atari, i ciesze sie ze nie byl to Commodore. Dlaczego? Bo pewnie nigdy nie wyszedl poza granie. Pamietam kolegow, ktorzy dostali C64 kilka kaset z mnostwem gier, ktore katowali tak przez kilka lat az zmienili sprzet na nowoczesniejszy a potem dorosli. Owi dzisiaj co najwyzej z rozrzewnieniem wspominaja jak fajnie sie gralo. Ale do rzeczy, bedac posiadaczem Commodorea nie mial bym dostepu do tak fantastycznego periodyka (byly to lata 91-93) jakim bylo dla uzytkownikow ATARI pismo "Tajemnice Atari". Mnostwo listingow do wklepania, kursow, nowego softu. No i afirmacja dyskietek elastycznych Od pierwszego numeru owego pisma pragnelismy z bratem coraz bardziej stacje dyskow, no i po kilkumiesiecznym wywieraniu presji na rodzicach udalo sie! No i sie zaczelo, wow! jakby ktos otworzyl mi oczy: obsluga Command processora jak na owczesnych PCtach AT! BASIC to tylko zabawka w budowana w ROM! Assembler to jest narzedzie do tworzenia ciekawego stuffu! Czas mijal, pierwszy zlot, i tak to bylo... A doswiadczenie zdobyte na ATARI wykorzystuje do dzisiaj. Zdziwilibyscie sie jak wiele wspolczesnych mikrokontrolerow 8-bitowych jest podobnych do pocziwego 6502, ktory z reszta jest sercem takze C-64 Jako potwierdzenie i zacheta do zajmowania sie oldskulowym sprzetem obecnie link do malej gierki, ktora napisalem stosunkowo niedawno (pare lat temu) na pewien atarowski konkurs: atari.fandal.cz/detail.php?files_id=1289 Odpowiedz Link Zgłoś
oko_obserwatora Re: Perły z Lamusa 4: C64 26.01.09, 22:34 Aha bo zapomniałem - szczególnie polecam kawałem z 6 levelu z Last Ninja II. A ponadto w sieci można znaleźć masę plików w formacie SID (format muzyki C64) i odwarzacz do nich - SidPlayer, również jako wtyczka do WinAmpa . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: degrysin Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.jmdi.pl 26.01.09, 22:38 Siemano, Neuro. Znowu zamiast trzaskac obiekty opierdzielasz sie na necie! Sugeruje nalozyc temu panu bana w godzinach pracy Film oczywiscie debilny- Komoda jak na swoje czasy byla sprzetem rewolucyjnym, stacja dyskow nie kosztowala az tak wiele i znacznie ulatwiala zycie- a stopien wydalanego ciepla i halasu nie roznil sie zbytnio od np. stacji ibm'owych [5.5 cala]. Z cartridge'ami tez autor pojechal A do wspomagania nastawiania glowicy byl specjalny soft [wiec proces przechodzilo sie dosc gladko], a ze pan Radzio byl uzytkownikiem nieswiadomym i niezdolnym- nie swiadczy o wadach sprzetu tylko niewiedzy. Uklon w strone autora za wspomnienie LK-Avalon'u. Co do produkcji to z tego co pamietam wychodzily do polowy lat '90, a Polska byla jednym z krajow gdzie sie takowe gierki produkowalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atari_joy Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.winn.cable.ntl.com 26.01.09, 22:39 Turbo w Atari to jeszcze nic. Chlopaki instalowali twardziele do atarynki. Ja w mojej mialem 256K (chociaz fabrycznie miala 128K). A tak wogole to scena ATARI jeszcze istnieje i ma sie niezle: www.atari8.info/ Pozdrowienia dla wszystkich scenowcow. ATARI rules !!! Odpowiedz Link Zgłoś