Dodaj do ulubionych

Przełomowe gry

• Gość: juhas Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 22:42
      sry uwarzam rze The Little Cars in the Great Race było najleprze
    • own3d1n1 Re: Przełomowe gry 28.02.09, 22:42
      IhateKominek, ogarnij umysł. Gra była przełomowa za wykorzystanie silnika fizyki Havok. Umiesz czytać, czy bardziej zafascynowały Cię same obrazki?
    • j_uk_dev Re: Przełomowe gry 28.02.09, 22:44
      Z bullet-time to dosyć ciekawa sprawa jest wink Sporo gier miało implementacje ( jeszcze wtedy jako "slow motion", bo generalnie termin "Bullet Time" został własnością Warner Bros ) BT, ale tylko do tego by ułatwić testowanie. Nawet wspomniany pierwszy Quake miał możliwość spowolnienia przeciwników i całego świata pozostawiając sterowanie działające z normalną prędkością. Można zresztą dokopać się do tego w źródłach Q1. To była ( i jest ) generalnie jedna z lepszych metod testowania pewnych rzeczy. Aż dziwne, że wówczas nikt nie wpadł na pomysł, by uczynić z tego feature. Co do przełomów, to z mojego punktu widzenia z wymienionych gier zasługuje tylko "Quake", ale może to przez skrzywienie zawodowe i techniczny pogląd na sprawę.
    • helixking Re: Przełomowe gry 28.02.09, 22:45
      sorry, ktoś się pode mnie podszywa przynajmniej w poprzednim komencie...

Nie, nie robię sobie jaj. Nie wiem o co chodzi z Hansem Kolssem, ale generalnie chodzi mi o to że co innego fakty historyczne, a co innego postęp który i tak się dokonuje (ewolucji nie powstrzymasz, a rozwój człowieka i jego dzieł się z tym wiąże). No, może teraz trochę ja przesadzamtongue_out
    • kominek Re: Przełomowe gry 28.02.09, 22:47
      own3d1n1,
      Pisać "ogarnij umysł" to trzeba by było do większej liczby komentatorów napisać.

Niektóre barany chyba faktycznie przeczytały tylko tytuł tekstu, później tytuły gier i pomyśleli, że pisałem o stricte "przełomowych grach".

Już baranki Crysisy wymieniają, a zara się zaczną standardy: Need for speed, GTA, Diablo, WoW, C&C, itp...
      Hehe, będzie z nich ubaw.
    • Gość: fragfreak Re: Przełomowe gry IP: *.lewandow.net.pl 28.02.09, 22:47
      ktoś, kto zalicza zgony w treningu z botami w quakelive nie powinien się w ogóle brać za pisanie o grach, a o grach przełomowych już w ogóle.

kolejny "artykuł" tego autora(po "recenzji" FEAR 2), z którego wyziera bezsens i kompletny brak jakiejkolwiek spójnej koncepcji. czyżby grafomania na stałe zagościła na gamecorner?
    • Gość: gjtyj Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 22:51
      @fragfreak:
      ktoś, kto zalicza zgony w treningu z botami w quakelive nie powinien się w ogóle brać za pisanie o grach, a o grach przełomowych już w ogóle.
      ----
      Co ma piernik do wiatraka?
    • helixking Re: Przełomowe gry 28.02.09, 22:55
      @fragfreak
      hehe, coś w tym jest, skoro nawet taki fps'owy noob jak ja w treningu quakelive sobie nieźle poradził (co innego w meczu z innymi)tongue_out

Ale generalnie ostatnie teksty Kominka, chociaż chaotyczne, to poruszają ciekawe tematy i zachęcają do przemyśleń "a jak jest naprawdę?", więc: tak trzymać!big_grin
    • Gość: lol Re: Przełomowe gry IP: *.chello.pl 28.02.09, 22:55
      Co za tekst. Ja pierd...
    • don_wroc_love Re: Przełomowe gry 28.02.09, 22:56
      Q]|[A
      chyba pierwszy "szuter" tylko multiplay'owy .

a do kolegi fragfreak - ha... a spróbuj takiego bota "Uriela" (chyba ten był ten "masta" najlepisiejszy) z Q]|[A właśnie ustrzelić na najwyższym poziomie trudności... ba! spróbuj przeżyć z nim 30 sekund na jakiejś duelowej mapie... wink
    • lupus_yonderboy Re: Przełomowe gry 28.02.09, 22:57
      @helix
      Edison nie wymyślił żarówki

@fragfreak
      uważaj bo się zjawią Iwonki i bekniesz

@kominek
      ciekawe gdzie jeszcze będziesz pisał, niedługo będę się bał wejść na groszki wink
      ps dorwałeś już kominika czy to Twój spin-off?
    • Gość: kminek Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 23:06
      Kominka już na blogu nikt nie chciał czytać a, że wszystko agory to przyszedł spamować na gc bo wiedział, że więcej owiec go przeczyta.
    • helixking Re: Przełomowe gry 28.02.09, 23:11
      @lupus_yonderboy
      jak nie wymyślił, to ulepszył, w każdym razie się nią bawiłsmile i tak nie o to mi chodziło.
    • Gość: F Re: Przełomowe gry IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.02.09, 23:12
      kominek: "Wbrew temu co sądzisz nie jest to ranking FPS, ani tekst o przełomowych FPS.
      Tak to jest jak się czyta tytuł po czym przechodzi do oglądania screenów."

Wyobraź sobie, że zwykłem czytać to, co komentuje. Doskonale wiem, czy jest ten artykuł. Potrafię czytać ze zrozumieniem. Ty natomiast kompletnie nie załapałeś ironii czy właściwie sarkazmu z mojej strony.

Bo artykuł, patrząc na tytuł i wstęp, miał być o przełomowych grach w ogóle, a jak sam przyznałeś, wcale o tym nie jest.

"Niektóre barany chyba faktycznie przeczytały tylko tytuł tekstu, później tytuły gier i pomyśleli, że pisałem o stricte "przełomowych grach"."

Dziękuję w imieniu baranów. Chciałbym jednak zaznaczyć, że niektóre barany przeczytały np. to:
      "Wiele gier określano mianem ponadczasowych lub przełomowych. Do tych pierwszych zaliczamy tytuły, które nigdy się nie starzeją, do tych drugich zaś - takie, które w mniej lub bardziej istotnych elementach, wyznaczały kierunek rozwoju danego gatunku."

Natomiast żaden baran nie przeczytał czegoś takiego:
      "Wiele gier FPS określano mianem ponadczasowych lub przełomowych. Do tych pierwszych zaliczamy tytuły, które nigdy się nie starzeją, do tych drugich zaś - takie, które w mniej lub bardziej istotnych elementach, wyznaczały kierunek rozwoju strzelanek FPS."

Jak się chce pisać o jednym, a wychodzi o czymś innym, to się obrywa, a barany łapiące się na ciekawy tytuł i interesujący początek to wkurza.

Ja naprawdę bym się nie czepiał, gdybyś od razu napisał, że to artykuł o FPS-ach. Przeczytał bym wstęp i pewnie olał, bo to dla mnie średnio interesujący temat. Albo i bym przeczytał całość, może coś z tego miał, bo się na tym średnio znam. A tak, to z całego tekstu zauważyłem głównie jego błędną konstrukcję. Tak, jakby w połowie Ci się znudziło i postanowiłeś zaprzestać na FPS-ach (BTW, Driver to FPS? W sumie nie grałem, ale myślałem, że nie).
    • Gość: megaLOL Re: Przełomowe gry IP: *.lewandow.net.pl 28.02.09, 23:20
      kominek potrzebujesz kominiarza, zdedycowanie, bo to co wypisujesz to po prostu LOL
    • Gość: F Re: Przełomowe gry IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.02.09, 23:20
      Errata: w drugim akapicie jest: "Doskonale wiem, czy jest ten artykuł", powinno być: "Doskonale wiem, o czym jest ten artykuł. W ostatnim akapicie jest o jedną spację za dużo ("przeczytał bym").
    • Gość: BUNCH Re: Przełomowe gry IP: *.2-0.pl 28.02.09, 23:31
      "a spodziewany lada miesiąc Godfather II zapowiada się na gniota roku."
      Ha-ha, zgadzam się!
    • Gość: Augustus Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 23:34
      Jeśli się nie mylę, to początki fizyki w grach miały miejsce w pierwszym Thief'ie. Można było przestawiać i upuszczać przedmioty, które nawet sensownie zachowywały się jeśli chodzi o przemieszczenia, ale w tej fizyce nie było obrotów, więc np rzucona skrzynia zawsze leciała dnem do dołu. Tak czy siak Thief był tu pionierem.
    • Gość: Cloni Re: Przełomowe gry IP: *.icpnet.pl 28.02.09, 23:34
      Do wszystkich, co wypominają to i owo tekstom kominka na GC - jeśli jesteście tacy prO, zajefajni i obeznani, przyślijcie jakieś teksty do redakcji GameCornera i podzielcie się z niewiernymi "jedyną, słuszną wiedzą" (nawet kiedyś Radek Zaleski o tym pisał, ja w sumie tylko przypominam wink.
    • Gość: Cloni Re: Przełomowe gry IP: *.icpnet.pl 28.02.09, 23:38
      @Augustus

W Thiefie?! Nie przypominam sobie, żeby ktoś wychwalał pod niebiosa tamtejszą fizykę; z resztą ja też jej nigdy nie używałem, za dużo hałasu robiło to upuszczanie przedmiotów. wink
    • Gość: Aha Re: Przełomowe gry IP: *.ip.netia.com.pl 28.02.09, 23:44
      Ta lista to maksimum ignorancji, minimum znajomosci tematu.

Cloni - czemu nie, jakies propozycje?
    • Gość: Cloni Re: Przełomowe gry IP: *.icpnet.pl 28.02.09, 23:46
      Btw, to można HL1 przejść na klawiaturze? surprised
    • Gość: sumienie Re: Przełomowe gry IP: 80.51.136.* 28.02.09, 23:49
      kominek to ja twoje sumienie, nie męcz graczy swoimi recenzjami czy też artykułami tego typu, zajmij się blogiem
    • Gość: Mic Re: Przełomowe gry IP: *.jmdi.pl 28.02.09, 23:49
      Crysis, za niedoścignioną fizykę.
    • Gość: Cloni Re: Przełomowe gry IP: *.icpnet.pl 28.02.09, 23:53
      @Mic:

Polemizowałbym. Wraki w Crysisie miały fizykę kloca, który zacina się na każdym rogu budynku. Innym przedmiotom też zdarzały się "wypadki", szczególnie, kiedy robiło się masową demolkę otoczenia (wysadzanie budynków, wraków, wszystkiego smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka