Dodaj do ulubionych

Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft

• exlee Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 04.06.09, 23:15
      Taka moja mała dygresja na temat nowych urządzeń zaprezentowanych na E3:

Na początku oglądałem prezentacje projektu Natal. Na samym początku gdy chłopiec kopie wirtualną postać stwierdziłem, że ryzyko urazu jest dla mnie zbyt duże.
      Jak zwykle Microsoft popisał się wysoką klasą filmu, ale specjalnie ich produkt do mnie nie przemawiał.

Prezentacji produktu Sony nie wyłączyłem tylko z lenistwa i zerkałem okiem w czasie odpisywania na poranną korespondencję. Ale ta precyzja którą pokazali i potencjalne zastosowania.. no cóż jestem sprzedany.

Szkoda tylko, że znając Sony i ich technikę machania produktem przed oczami przez kilka lat/miesięcy przed rzeczywistym wypuszczeniem produktu pewnie na rozwiązanie będziemy musieli poczekać do 2025 roku i PS5 sad
    • dzierzba-pustynna Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 04.06.09, 23:18
      Jeszcze nie tak dawno wielu z was miało problem z wii. Teraz kiedy inne firmy przygotowują coś podobnego nagle okazuje się, że wszyscy na to czekali. Teraz dowiaduje się, że Xboks będzie wspierany do 2015 roku, jaka wyrozumiałość ze strony właścicieli x-a, jakie to szczęście, że tak długo, my gracze xboksa będziemy mieli wsparcie a jeszcze nie dawno kiedy Sony twierdziło, że będzie wspierac ps3 przez 10 lat to było tyle szyderczych uśmieszków, że już nie wiadomo która będzie w tym czasie generacja xboksa. Hipokryzja aż wylewa się z for dla graczy. Sami nie wiecie czego chcecie. Chyba najmniej wam zależy na samym graniu.
    • iamguest Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 04.06.09, 23:25
      @don_wroc_love: (...)Różnica jest taka, że sprzęt MS podobno działa X razy lepiej smile (...)

uwierzę, jak zobaczę w akcji. dema z konferencji MS nie wyglądają ani odrobinę lepiej od tego co pokazał czas temu GestureTek

evil-vir: nie krytykuję MS, jestem pod ogromnym wrażeniem technologii zaprezentowanych zarówno przez MS jak i przez Sony. tyle, że nie widzę w nich nic szczególnie nowatorskiego, a wiele osób na forach pisze jaki to MS genialny, nowatorski itp. itd. moim zdaniem, wzięli stary pomysł, może odrobinę podrasowali, po czym... przypisali sobie wszystkie zasługi, a to już nie jest takie fajne.
    • seruch Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 04.06.09, 23:36
      @dzierzba-pustynna
      Nie wiem jak inni ale ja tam czekam na nowego X pod koniec przyszlego roku... Max do Euro2012, poza tym miej na uwadze ze nowa konsola M$ wcale nie musi oznaczac konca 360. Pierwszy iks byl testem i wcale tego nie ukrywali, przy wypuszczeniu nowej konsol MS najprawdopodobniej postapi jak $ony obecnie...
    • dzierzba-pustynna Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 04.06.09, 23:39
      Wtedy też były głosy, że 10 letni cykl ps3 nie oznacza, że w między czasie nie pojawi się ps4 czy jak tam ona będzie się nazywać ale śmiech był tak głośny, że te głosy nie miały możliwości zostać słyszalne.
    • evil-vir Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 04.06.09, 23:41
      Nowatorski jest dlatego, ze nikt wczesniej nie wykorzystal tego do gier.

Natomiast technologie, ktore w srodku siedza kolataly sie po glowach ludzi od dziesiecioleci, nabierajac coraz to wyrazniejszych ksztaltow. I tak tez bedzie dalej, bo na pewno Natal to nie wszystko co mozna w tej dziedzinie wymyslic i stworzyc.

Niemniej Microsoft jako pierwszy zebral to do kupy, spakowal w jedno pudelko, kieruje to na rynek masowy i do tego jest to przeznaczone do gier. I tu lezy to nowatorstwo, to ze za tym leza pomysly setek ludzi z ostatnich 50 lat nie zmienia faktu, ze to MS zapisze sie w historii, razem z 360tka, jako ci ktorzy stworzyli poraz pierwszy taki system dla masowego rynku gier.

Gdyby tak rozpatrywac, ze "to juz fragmentarycznie gdzies bylo" to tak naprawde malo co jest 100% nowoscia. Wiekszosc rzeczy w ten czy inny sposob wykorzystuje zdobycze ludzkosci nie tylko z ostatniego wieku, ale z calej jej historii ogolnie.

To tez jest to "zwyciestwo" Microsfotu na tych targach. W dziedzinie kontrolerow to oni pokazali cos przelomowego i nowatorskiego, Sony niestety pochwalilo sie tylko przerobka czegos juz istniejacego na tym rynku. A w praniu zobaczymy ktore jest lepsze, bo PR-owo to MS zrobil show, a Sony wystawilo dwoch zaspanych studenciakow, a calosc sprawiala wrazenie jakby ich na szybko sciagali z drugiego konca swiata, zeby chociaz cos pokazac. Szkoda tylko, ze Microsoft z rowna sila nie zablysnal w kwestii samych gier, nadal line-up maja dosc slaby i takiego show jaki zrobili z Natalem wolalbym zobaczyc z exclusive'ami bardziej.
    • iamguest Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 04.06.09, 23:58
      @evir-vir: (...) Nowatorski jest dlatego, ze nikt wczesniej nie wykorzystal tego do gier. (...) Niemniej Microsoft jako pierwszy zebral to do kupy, spakowal w jedno pudelko, kieruje to na rynek masowy i do tego jest to przeznaczone do gier.(...)

Błąd. Sorki, ale czy wogóle kliknąłeś w ten podany przeze mnie link do youtube? GestureTek swoją technologię od lat reklamuje właśnie w ten sposób, czyli na przykładzie różnych gier, m.in. boks, symulator lotu, wyścigi, gra w stylu monkey ball... Jak na moje oko, to MS jedynie podrasował grafikę.

Chcesz powiedzieć, że za wykupienie licencji, dołożenie technologii rozpoznawania mowy (która zresztą jest już obecna w niektórych grach na X360/PS3), zrobienie wielkiego hype'a i oczywiście przypisanie sobie wszystkich zasług - należą się MS pochwały? Nie rozpatruję niczego fragmentarycznie, bo tak naprawdę cały ten Natal to tylko dwa wymienione wyżej składniki. Faktycznie, napewno dużo wysiłku kosztowało MS zebranie tego do 'kupy'.

(...) To tez jest to "zwyciestwo" Microsfotu na tych targach. W dziedzinie kontrolerow to oni pokazali cos przelomowego i nowatorskiego (...)

Może komuś, kto wcześniej zupełnie nie interesował się tematem i nie wiedział m.in. o GestureTek i innych tego typu firmach (np. 3DV).

(...) Sony niestety pochwalilo sie tylko przerobka czegos juz istniejacego na tym rynku. (...)

Jasne, a MS to nie...
    • don_wroc_love Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 00:01
      @iamguest

uwierzę, jak zobaczę w akcji.
      ----
      ale jasna sprawa. smile ja też będę chciał się pobawić tym żeby się przekonać jak to działa.
      Niemniej jednak wierzę osobom nie powiązanym z MS, które już tym się bawiły w prawdziwym burnoucie na zamkniętym pokazie dema smile

tu link
      www.engadget.com/2009/06/03/project-natal-video-hands-on-impressions-and-further-details/
    • don_wroc_love Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 00:06
      @iamguest
      a tu jeszcze raz link do forum

co sądzisz o takim widzeniu 3d, jak pokazywał pan Lee?
      może nad tym też pracuje w MS?
      gamecorner.pl/game_forum/02,3032,96229852,,Johnny_Lee_jego_okno_na_swiat_gier_i_Microsoft.html
    • iamguest Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 00:13
      don_wroc_love:

ja również wierzę osobom nie powiązanym z MS, które już bawiły się nowym projektem Piotrusia Kłamczuszka... Mówię o projekcie Milo&Kate, który stanowił ważną część prezentacji MS dotyczącej Natal'a... Jak wynika z www.eurogamer.net/articles/e3-project-natal-hands-on?page=1, rozpoznawanie mowy i AI spisuje się na razie bardzo kiepsko.
    • don_wroc_love Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 00:21
      możliwe. Piotruś M. zawsze "troszeczkę" koloryzował, więc całkiem możliwe, że było tak i tym razem, albo jest to po prostu "efekt docelowy" i zapomniano tego dodać smile

niemniej jednak, mnie bardziej od Piotrusia i tego chłopczyka, zainteresowała osoba pana Lee - facet chyba ma łeb na karku i (co ważne) żyje tym co robi. To co pokazywał wcześniej jest bardzo interesujące a jeśli jest w zespole Natala, to ja pokładam w nim duże nadzieje smile
      no i marzy mi się na boxie to co Lee pokazywał z przerobionym wiilotem zastosowane w grach. Przecież problem z wychylaniem się za monitor żeby zobaczyć co jest za rogiem czy za przepaścią jest stary jak gry 3d smile
      heh a przy okazji offtopic - pamiętam taką historię z Amigi jeszcze: chłopakowi zatrzymała się kuleczka na jakiejś gałce w flipperze na a500 to huknął w tv żeby spadła... smile
    • iamguest Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 00:23
      @don_wroc_love: (...) co sądzisz o takim widzeniu 3d, jak pokazywał pan Lee? może nad tym też pracuje w MS? (...)

tak się składa, że mniej więcej rok temu widziałem DOKŁADNIE TO SAMO działające na PS3 smile... i udało mi się odkopać link: www.youtube.com/watch?v=pxT_f_F32EU
    • don_wroc_love Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 00:24
      a co do rozpoznawania mowy - mi tam by wystarczyło, żeby to rozpoznało parę słów przy graniu w FPS:
      grenade, Reload i takie tam... wink
    • don_wroc_love Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 00:27
      faktycznie smile no to Super smile znaczy że taka technologia jest jeszcze prostsza niż myślałem i jeśli działa na playstation eye to tym bardziej zadziała na Natalu smile

No to czekam na GRY! smile
    • bigdaddyy Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 00:29
      fanboye sony znowu się zleciały...

bawi mnie że dalej piszą że sony lepiej wypadło, każdy kto widział wszystkie 3 konferencje wie że MS pozamiatał konkurencję
      MS zapowiedział nowe gry na x-a, jest i mgs na x-, project natal, nowe funkcje konsol
      Sony nie wypaliło z pokazem nowego kontrolera, 1 nowa gra gokardy woow!, bo z ff14 ściemniali jak zwykle że only on ps3, już wiadomo że na pc i pewnie na x-a smile
      agency excl. od R? wszyscy wiemy że słowo excl. w przypadku ps3 oznacza że gra będzie ekskluzywna podczas tworzenia przez pierwszy rok później na rok przed premierą dowiemy się że i na x-a gra zmierza smile

Każdy normalny gracz wie że exów jest znacznie więcej na x-a tylko fanboye sony mają problemy z liczeniem

• iamguest Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 00:52
      też czekam na gry... problem w tym, że od kilku ładnych lat. technologie zaprezentowane przez MS, choć znane od lat, jakoś nie potrafią wyjść po za fazy eksperymentu.. na Natal'a też pewnie przyjdzie poczekać kilka ładnych lat (oby tylko). Algorytm/technologia zaprezentowana przez Sony wydaje mi się bardziej dopracowana, a co za tym idzie - precyzyjna na tyle, że można ją już na chwilę obecną wykorzystać w grach.

dodam jeszcze, że praktycznie wszystko co zaprezentował w Natal'u MS już gdzieś wcześniej widziałem (np. na filmach GestureTek'a, albo np. tutaj www.camspace.com )

natomiast w prezentacji Sony, choć z pozoru mało efektownej, odnalazłem kilka zupełnie świeżych pomysłów - np. bardzo fajnie opracowane strzelanie z wirtualnego łuku
    • iamguest Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 01:01
      @bigdaddyy:

musisz być teraz z siebie bardzo zadowolony
    • rirek1236 Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 06:47
      a mnie smiesza xmise co mowia ze ms wygral swoimi taime exclusive'ami heh
    • rirek1236 Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 06:48
      *time
    • hellghan Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 07:48
      heh bigdaddyy nasz czolowy fanboy xboxa znowu dal pokaz fanbojstwa. to co ms zapowiedzial z gier to moze i nowe gry ale nie wytrzymuja one konkurencji z grami na ps3.heavy rain, last guardian, uncharted2 gow3 sa dla gier ms poza zasiegiem. kazdy normalny gracz to widzi. co do gier ex to popraw mnie jesli sie myle ale alan wake , l4d2, sc conviction, mass effect 2 beda na pc? mocne exy nie ma co haha jedyne w czym ms wygral to szybsze wydanie forzy3 a i co do exow sony te wskazane przeze mnie gt5 nie trafia na pc na pewno tak
    • don_wroc_love Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 08:21
      @iamguest
      coś w tym jest... ale może problem był w tym, że ta technologia nie miała szczęścia do dobrego inwestora..? zaś to co robił Gesture Tek faktycznie podobne, ale w/g mojej subiektywnej opinii jest dużo mniej zaawansowane.

zobacz, że Natala już wykorzystano do sterowania autem w Burnout - więc może droga do realizacji w grach nie jest tak długa jak nam się wydaje...

zaś pałeczka sony bardzo fajna - przyznaję - jednak samą pałeczkę ciężko będzie wykorzystać do widoku 3d (na którym mi osobiście najbardziej zależy) a kamerka sony wydaje się mniej zaawansowana niż Natal więc IMHO albo trzeba będzie nosić kolorowe światełko na głowie, albo dokładność będzie taka jak w filmiku na youtube jaki podesłałeś...
      Natomiast do wykorzystania jako spluwa w fpp, albo tpp - MRAUUUU! smile do tego jakby na osobnym małym kontrolerku jak w wii była analogowa gałka i można się bawić w fpp ! smile
    • suijin Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 08:32
      Co do wykrywania emocji użytkownika. Sony ma ten patent od dawna w SDK. Wystarczy odpalić "Photo Gallery" w PS3 i wybrać sortowanie zdjęć w zależności od tego czy ludzie na zdjęciach są uśmiechnięci czy nie. Nie widzę problemu z wykorzystaniem tego w EyeToy-u. Co do Project Natal. Niech ktoś pokaże demo, w którym postać trzyma miecz/pistolet. Jakoś tego nie widzę. PNatal wydaje się być zaawansowany, ale to patent Sony da więcej frajdy. Demo gdzie gościu trzymał tarcze i miecz daje niezły pokaz możliwości, raczej nie do osiągnięcia u konkurencji. Do tego dochodzą problemy z poruszaniem w 3d. Kontroler Sony zapewni będzie posiadał dodatkowe klawisze umożliwiające dokładniejsze sterowanie postacią. Do tego nie wyobrażam sobie w PNatal, strzelanie z pistoletu. Może trzeba będzie krzyczeć "tratratratra".
    • evil-vir Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 08:51
      "Demo gdzie gościu trzymał tarcze i miecz daje niezły pokaz możliwości, raczej nie do osiągnięcia u konkurencji. "
      Ja to nie? Skoro potrafi wychwycic, ze skrecasz kierownice, to co za problem wychwycic ze podnosisz rece w takim gescie jak na tym demku z tarcza?

" Do tego nie wyobrażam sobie w PNatal, strzelanie z pistoletu. Może trzeba będzie krzyczeć "tratratratra". "
      Pewnie mozna bedzie trzymac replike - fajny rynek dla kolekcjonerow. Wyobraz sobie takiego KZ2, w ktorego grasz trzymajac replike broni z gry, a nie Sailor Moon Stick.
    • suijin Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 09:28
      Kierownica niczego nie udowadnia. Sterujsz w dwoch osiach. Do tego wystarczy wykrycie polozenia dloni, co mozliwe jest na kazdej kamerce. Jednak trzymajac miecz Natal nie bedzie w stanie wykryc subtelnych zmian w polozeniu nadgarstkow. Co najwyzej miecz bedzie "przedluzeniem" dloni (cos w rodzaju ostrza bohatera Assassin's Creed). Nie jestem w stanie wyobrazic sobie chociaz polowy dem, ktore pokazalo Sony na maszynce MS. Nie wspominajac precyzji.

"Pewnie mozna bedzie trzymac replike"
      Ale co to da? Po pierwsze replika bedzie zaslaniala cialo, co raczej nie ulatwi wykrywania ruchu. Po drugie to nadal nie rozwiazuje problemu, jak strzelac w takiej grze.

• don_wroc_love Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 09:29
      @evil-vir
      Pewnie mozna bedzie trzymac replike - fajny rynek dla kolekcjonerow. Wyobraz sobie takiego KZ2, w ktorego grasz trzymajac replike broni z gry, a nie Sailor Moon Stick.
      ------
      ja liczę na możliwość zabawy jak za młodu - dłoń lekko zaciśnięta w pięść, dwa palce wysunięte do przodu udające lufę pistoletu, a strzał jak symulowanie odrzutu colta - jak za młodu smile
      proste i intuicyjne smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka