Dodaj do ulubionych

Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft

• suijin Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 09:42
      "a liczę na możliwość zabawy jak za młodu - dłoń lekko zaciśnięta w pięść, dwa palce wysunięte do przodu udające lufę pistoletu, a strzał jak symulowanie odrzutu colta - jak za młodu smile
      proste i intuicyjne smile"

A jak chcesz chodzic do przodu/tylu w takie grze? No chyba ze mowimy o klonie Virtua Cop.
    • suijin Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 10:06
      "Replika nie moze miec przycisku, dokladnie w miejscu spustu?"

Zaraz, mowimy o dodatkowym kontrolerze? Czy tez uwazacie, ze Natal wykryje ruchy palcow? Wybaczcie ale to nie jest realne. Natal wykrywa glowne czesci ciala (glowe, tlow, kolana, stopy, rece, itp), ale nie poszczegolne palce.

"Natal identyfikuje w trzech wymiarach, tak samo jak wynalazek Sony."

No i? Grajac w pokoju zrobisz maksymalnie kilka krokow, i o tyle przesuniesz sie w grze. U Sony prawdopodobnie kontroler bedzie mial dodatkowe przyciski lub analog. Stoisz w miejscu sterujac np. mieczem i tarcza, a poruszasz sie dodatkowym przyciskami na kontolerze.

Przyznaje, ze Natal jest bardziej zaawansowany, ale tez najbardziej ograniczony pod wzgledem potencjalnych mozliwosci.

• don_wroc_love Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 10:31
      A jak chcesz chodzic do przodu/tylu w takie grze? No chyba ze mowimy o klonie Virtua Cop.
      ---------
      też już wcześniej pisałem o tym w innym wątku - w mojej wizji było by to rozwiązane chociażby trzymaniem oryginalnego pada ms w jednej rece - albo specjalnym "jednoręcznym" padem z gałką do poruszania się tylko smile

@post o cenzurze - heh - chyba nawet wiem kto to big_grin
    • suijin Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 10:38
      "specjalnym "jednoręcznym" padem z gałką do poruszania się tylko smile"

Ale to troche sie kloci z idea, ze to ty jestes kontrolerem. Jednak sam nie widze innego wyjscia.
    • mi-go Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 13:43
      Halo ODST i L4D2 top dodatki , a nie gry. Powinny wyjść jako DLC, a nie pełnoprawne produkcje. To jest dopiero robienie w trąbę klientów.
      Ms zaprezentował jak zwykle show i bardzo słabe gry (oprócz Splinter cella)
      Xbotkom takim jak bigdaddyy trudno się pogodzić z faktem, że xbox nie ma w tej chwili dobrych gier i mieć ich na razie nie będzie. Tak samo nie widzi, że to właśnie exy Sony zawsze zostają tymi exami. (z wyjątkami), a gry z x'a lądują na ps3 w ulepszonych wersjach (Red allert, Ninja Gaiden sigma2, Bioshock, Lost planet 2 itd.) Gdzie ze splinterem, forza i Halo do takich tuzów jak God of War, Uncharted czy Heavy Rain. To jak porównywanie poloneza do maseratti. Dajcie już spokój. Niech żyję Ms smile
      • don_wroc_love Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 13:53
        INFO z ostatniej chwili

www.vg247.com/2009/06/05/well-have-hardcore-triple-a-natal-titles-says-microsoft/

“Why is that interesting? Think about a first-person shooter where I’m using the
        controller but I’m doing facial tracking by just moving around and looking round
        corners.”

na polski
        "Co jest interesujące? Pomyślcie o fps gdzie używam kontrolera, ale używam
        śledzenia ruchów twarzy żeby się poruszać i patrzeć za winkiel"

YES! YES! YES!
    • cienki_bolek_2 Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 14:10
      To co powiedział jakiś bubek z M$ mało kogo obchodzi poza nim samym. W ogóle to te całe E3 może i fajna i potrzebna impreza, ale ile procent graczy o niej słyszało albo czytało cokolwiek na ten temat ? 1% ... może 2%.
      Ważne która platforma ma lepsze gry. Bez wątpienia SONY ma lepsze exclusive'y. Jakość a nie ilość !
      Jesli chodzi o produkcje multiplatformowe to niedługo będą one wyglądać identycznie na obydwu platformach. Programiści potrzebowali czasu na poznanie PS3 , bo przecież jest krócej na rynku.
      UNCHARTED 2 zapowiada się wyśmienicie tylko że o tym już wiemy od jakiegoś czasu.
    • iamguest Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 14:55
      @don_wroc_love:

nie ma to jak popuścić wodze fantazji... Alex Kipman to dla mnie taki drugi Peter Molyneux, który powinien rzadziej mówić, a częściej słuchać (m.in. ludzi, którzy pracują nad algorytmami, implementują je, znają ograniczenia i możliwości, a przede wszystkim dokładność działania tej technologii), wtedy by takich bajeczek nie opowiadał. jak na razie to tylko czysty marketing i pobożne życzenia...

tu nie chodzi o to, czy MS jest w stanie umożliwić takie sterowanie w grach. chodzi o to, ile to będzie kosztować, jaką będzie miało dokładność i czy to wogóle będzie praktyczne... zauważcie, że o przyblizonej cenie kamerki ani o dokładności pomiaru nie było ani słowa... w przypadku Sony dokładność działania widać jak na dłoni - trójwymiarowe obiekty są idealnie nakładane na obraz z kamery, więc konsola musi bardzo dokładnie znać pozycję nadgarstka.

co do praktycznego zastosowania Natal'a, również mam poważne wątpliwości. kiedyś próbowałem grać w eye-toy kinetic i po 10-15 minutach ledwo mogłem ruszać rękoma, od tamtej pory więcej tej gry nie odpaliłem. fajna ciekawostka, ale na jeden raz. w związku z tym nie wyobrażam sobie grać w wyścigi z wyciągniętymi przed siebie rękoma - jak długo jesteście w stanie w ten sposób wytrzymać? poza tym, podczas pokazu sterowania w dashboardzie wyraźnie widać, że awatar raz na jakiś czas "wariował", tzn. albo na chwilę się obrócił plecami, albo machał nogą/ręką, mimo że gość z MS stał zupełnie spokojnie. niech tego typu pomyłka zdarzy się powiedzmy raz na kilka minut - czy chcielibyście grać w wyścigi, gdyby na ostatnim okrążeniu, na ostatniej prostej nagle konsola przez chwilę źle odczytała by ruchy/pozycję rąk i auto skręciło by na pobocze i skończyło na bandzie..?

dlatego właśnie p. Alex powinien na razie siedzieć cicho, bo jedyne co udowodnili, to że detekcja ruchu "jakoś tam działa". a różnica między "jakoś" a "jakość" ma kluczowe znaczenie.

o tym, że dużo wcześniej przed Natal'em możliwe jest tego typu sterowanie, można się przekonać zupełnie za darmo. po ściągnięciu darmowego softu z www.camspace.com można grać w Burnout'a (albo dowolną inną grę na PC) za pomocą rąk i kartki papieru (albo np. długopisu).

powtarzam - nie ważne czy MS dostarczy Natal, nie ważne nawet kiedy to zrobi - ważne jest, czy nie skończy się to tak jak w przypadku Wiilot'a (mam na myśli totalny braku 'precyzji' w detekcji ruchu, przez co większość gier bardziej irytuje niż bawi).
    • cienki_bolek_2 Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 15:15
      @iamguest w rzeczy samej. Trudno uwierzyć że w niedalekiej przyszłości urządzenie M$ będzie wystarczająco precyzyjne by cieszyć a nie drażnić. Weźmy np różne oświetlenie, rozmiary pokoju etc.
    • don_wroc_love Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 17:10
      nie ważne czy MS dostarczy Natal, nie ważne nawet kiedy to zrobi - ważne jest, czy nie skończy się to tak jak w przypadku Wiilot'a (mam na myśli totalny braku 'precyzji' w detekcji ruchu, przez co większość gier bardziej irytuje niż bawi).
      --------
      no ale właśnie ja chwilę temu cieszyłem się NIE z tego że natalem będę STEROWAŁ, ale z powodu INNEGO zastosowania - patrzenia przestrzennego - znaczy jak wychylę się w lewo to będę widział inny kawałek przestrzeni niż na środku, a jak wychylę się za winkiel - to dojrzę co za nim jest!
      o takiej możliwości w grach marzyłem od momentu w którym dorwałem się na Youtube do jego pokazu z pilotem od wii - a tu nagle okazuje się że
      a) typ pracuje dla MS nad Natalem
      b) Ms mówi że takie patrzenie zainmplementuje w exclusivach fpp!!!

czy jest to technicznie możliwe - jak najbardziej TAK - nie dość że Natal już TERAZ widać że jest zbliżony dokładnością do pilota Wii (a przypomne że pokaz Pana Lee był na bazie tegóż pilocika i był dużo dokładniejszy od tej kamerki Sony), to ma DWA oczka w przeciwieństwie do zwykłych kamer (polecam przeprowadzić próbę na własnej skórze jaka to różnica - zamknijcie jedno oko i spróbujcie złapać jabłko jakie ktoś wam rzuci smile ), i Pan Lee (komu jak komu - ale JEMU wierzę, Piotrusia Pana olewam tak jak i pana Alexa) mówi że te kamerki są o NIEBO bardziej dokładne od innych kamerek.
      Wygląda więc, ze do samego śledzenia ruchów głowy to W ZUPEŁNOŚCI wystarczy! smile

kwestia sterowania po tym jak wypłynęła sprawa z Panem Lee zeszła dla mnie na drugi plan choć i tak jest ważna. ale mając do wyboru bardzo dokładne sterowanie spluwą w fpp i taki widok 3d - wolę taki widok 3d - inna sprawa że skoro natal jest rozwojową sprawą to pewnie za jakąś chwilę będę też mógł sterować postacią w fpp PLUS ten widok 3d.

cóż - sony na razie mówi tylko o sterowaniu i "uWiiowieniu" ps3. Bardzo dokładnym, ale tylko sterowaniu - więc imho jest 2:1 dla MS smile
    • don_wroc_love Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 17:18
      @cienki_bolek_2
      co do rozmiarów pokoju - zerknij na film z targow - pani byla na kolorowej przestrzeni, pelno fleszy , swiatelek - dzialalo smile
      co do zgaszenia światła - później poszukam Ci filmiku z pokazu burnouta - wyraźnie było pokazane, ze gaśnie światło i natalowi to nie przeszkadza smile
    • don_wroc_love Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 18:36
      www.product-reviews.net/2009/06/03/ps3-motion-controller-vs-xbox-360-project-natal/

kolejna opinia kolejnego serwisu

However, when you look at the PS3 Motion Controller compared to the Xbox 360 Project Natal, you can clearly see that Microsoft looks to be a far better system.
    • rirek1236 Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 19:35
      i kolejny raz nieznany serwis
    • iamguest Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 19:54
      ... i kolejny raz porównują działający prototyp Sony z filmami (które przedstawiają "wizję" a nie stan obecny)przygotowanymi przez MS oraz kilkoma prymitywnymi demami, które być może w dużej mierze (jeśli nie wyłącznie) bazują na analizie obrazu w 2D (a nie w trzech wymiarach), bo nie raz już widziałem na sieci niemal IDENTYCZNE aplikacje, zrealizowane za pomocą zwykłej kamerki i działające tak samo.

gdybym MS przedstawił dowody, że ten ich system faktycznie potrafi dokładnie odzwierciedlać ruchy gracza w 3D, że nie głupieje co kilkanaście sekund (a takie wrażenie sprawiał podczas prezentacji), że potrafią dostarczyć to co pokazali na filmach - byłbym pod ogromnym wrażeniem, takim samym albo nawet większym niż w przypadku Sony

na razie szkoda wogóle komentować to co przedstawił MS, może być super, ale równie dobrze może być kompletnie do dupy

natomiast Sony moim zdaniem wystarczająco udowodniło, że posiada doskonale dopracowany algorytm i działający prototyp. tu i teraz.
    • don_wroc_love Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 20:00
      jakoś dziwnie unikasz wypowiedzi na temat tego patrzenia przestrzennego w grach.... wink

Czyżby dlatego, że osiągnięcie tego z różdżką Sony jest trudne/niewygodne ? wink

za To MS ogłasza GRY działające na tej zasadzie smile a Nie "supeł" demka. Jeśli miałbym zgadywać "jakie" - to stawiam na Halo:Reach i Crackdown2 smile

a Sony? Sony ma demko i chłopaka który nie potrafi trafić paletką w piłkę big_grin
    • hellghan Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 20:49
      pchacie pierdoły o najmniej istotnym punkcie konferencji bez końca. Jakbym chciał WII kupiłbym WII!!
    • iamguest Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 21:41
      @pchacie pierdoły o najmniej istotnym punkcie konferencji bez końca. Jakbym chciał WII kupiłbym WII!!

big_grin Dla kogo nieistotne, dla tego nieistotne. mnie już gry tak bardzo nie bawią jak kiedyś, natomiast między innymi nad takimi właśnie - jak ty to nazywasz - 'pierdołami' pracowałem i pracuję (z przerwami) od dość dawna. ładne kilka lat temu bawilem sie w pracy skanerami laserowymi (krótkiego i dalekiego zasięgu) i obróbką trójwymiarowych skanów (głównie głowy różnych ludzi).. eksperymentowałem również z kamerką stereo (kosztującą zresztą ponad 1000$), służącą do tego samego co robi MS, czyli do odtwarzania 'sceny' w 3D. dlatego irytuje mnie, gdy kolejny raz widzę tylko puste przechwałki i durne filmy marketingowe, zamiast dowodów. cieszę się, że MS się zabrał za tą technologię, bo na pewno trzeba jeszcze będzie kupę kasy wyłożyć na badania, rozwijanie algorytmów itp. itd. - a nikt nie ma tyle kasy co MS.

również bardzo entuzjastycznie podchodzę do tego co robi MS, niecierpliwie czekam na dalsze konkrety, ale na razie - radzę się nie podniecać... czy to nie dziwne, że MS nie pokazał żadnego dema, którego nie dało by się zrealizować w żaden inny sposób, jak tylko za pomocą analizy obrazu 3D? sterowanie samochodem, malowanie farbami, odbijanie piłek lecących w tunelu w stronę gracza - to wszystko już było i przy odrobinie chęci da się zrealizować przy pomocy zwykłej kamerki i algorytmów działających wyłącznie w 2D. natomiast Sony pokazało typowe 'augumented reality', ale za to zrealizowane doskonale - kto się orientuje w temacie, ten potrafi to docenić. laicy - co łatwo było przewidzieć - stwierdzą, że to niedopracowane, że jakieś takie prymitywne, pewnie na szybko sklecone, bo nie mają pojęcia jak skomplikowane algorytmy stoją za takim projektem i ile czasu kosztowało stworzenie tak dobrze działającego prototypu.

co do 'patrzenia przestrzennego' - algorytm jest banalny, nie widzę problemu aby jakakolwiek firma zaimplementowała coś takiego w swojej grze. dlaczego nikt jeszcze tego nie zrobil - trudno powiedziec, być może popularność kamerek do konsol (np. EyeToy'a) jest zbyt mała, aby warto było się tym zajmować (w robieniu gier chodzi o kasę, a każdy bajer to dodatkowe koszty i czas poświęcony na implementację, testowanie itp. itd.). kto wogóle powiedział, że wpierw Sony albo MS musi dostarczyć odpowiednie SDK!? Tom Clancy's EndWar ma rozpoznawanie głosu, a przecież wg. MS dopiero cudowny wynalazek o nazwie Natal ma to umożliwić...
    • iamguest Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 22:28
      no dobra, troche przesadzilem - na demach MS ewidentnie widac, że awatar odwzorowuje ruchy w 3D i wierzę, że całe przetwarzanie jest w 3D, ale tak jak wcześniej pisałem - na podstawie filmów z konferencji trudno jest ocenić, jak dokładny jest ich algorytm, jak często się myli, co jest oparte na analizie obrazu w 2D a co w 3D. widać, że to jakoś tam działa (powiem szczerzę, że nawet jeśli te proste demka to wszystko na co stać w chwili obecnej Natal, to i tak jest on w stanie dostarczyć sporo frajdy) - ale "jakoś" a "jakość" to dwie różne sprawy. na chwilę obecną, większe wrażenie sprawiło na mnie demo Sony (zero ściemy, fajne aplikacje, aż chce się postrzelać z tego łuku). mam obie konsole, a jeśli miałbym komuś kibicować - to szczerze mówiąc, chyba jednak Microsoftowi, bo wyznaczył sobie trudniejsze cele. poza tym, z chęcią bym się pobawił tą ich kamerką (a właściwie kamerkami) na pc, w domu..
    • adamus7856 Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 22:48
      Bez zbednego pier......
      M$ - lepsze show, bardziej profesjonalne
      Sony - lepsze gry, mniej profesjonalnie

A co do padow to trzeba poczekac na pierwsze gry z ich wykorzystaniem - mi sie oba podobaly
    • adamus7856 Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 05.06.09, 23:02
      Bigdaddy moze i Xbox ma wiecej Exclusivow - ale wymien mi takie w ktore naprawde warto zagrac - ja ci wymienie pare na PS3 - seria Motorstorm, seria Resistance, seria Ninja Gaiden Sigma (zawsze lepsze od Xboxowych odpowiednikow), Uncharted , InFamous, Killzone 2, Ratchet, LBP, Warhawk (zadna z tych gier nie dostala ponizej 8/10 na waznych serwisach) a w niedalekiej przyszlosci MAG, GOW3, HR, GT5 - teraz ty mnie oswiec ile macie pozadnych Exclusivow na Xboxa (tylko pamietaj ze te ktore wyszly/ wyjda na Pieca sie nie licza bo kompa tez pozadnego mam)
    • don_wroc_love Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 06.06.09, 08:56
      hehe przekonałeś Mnie smile

a co do gier - nie wiem czemu nikt się tym jeszcze nie zajął, może to nie tyle koszta, co brak sensownego pomysłu na wykorzystanie tego w grach?
      ja tutaj wielką nadzieję pokładam w Panu Lee, który już nie raz zaskoczył mnie tym co pokazał na filmach i liczę na to, że jeszcze nie raz mnie zaskoczy smile
    • don_wroc_love Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 06.06.09, 09:55
      jest jeszcze jeden plus tego, ze MS się za to wziął - przecież doskonale wiedzą, że jeśli będzie taka kamerka droga to jej nie sprzedadzą, a co za tym idzie, nie sprzedadzą gier... więc kamerka raczej nie będzie horrendalnie droga :]

a co do tego, że MS sobie przypisze zasługi.. cóż - taki lajf... Amiga była produktem jakiejś innej firmy niż Commodore ale wszyscy pamiętamy ją jako dzieło Commodore, mimo że oni kupili licencję...

sam też to odczuwam podobnie na własnej skórze - z moimi projektami... ale to już temat na inną rozmowę... wink
    • cypisek.com Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 06.06.09, 10:27
      @adamus7856
      - Infamous... ciekawe czemu jest tak dużo głosów, że jest to nie ta KLASA co Crackdown
      - God of War... ot taka sobie krajanka..
      - Last Guardian - zabawy z ptaszkiem... faaajnie....
      - Ratchet - klasa gorszy od Banjoo Kazookie
      - MAG - ot taki Battlefield2
      - GT5 .. gdzie mu do Forzy 3...

A gdzie Halo ODST, Halo Reach.. a gdzie Fable II, a gdzie Gearsy... a gdzie Crackdown2... Too Human... Dead Rising... Dead Rising2....

• cypisek.com Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 06.06.09, 10:29
      Lost & Damned... Ballad of Gay Tony...
    • hellghan Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 06.06.09, 11:43
      cypisek ale sie wysiliłeś chcesz odpowiedzi?:
      Halo 3 odst - dlc do gry sprzed 3 lat cukierkowej pseudostrzelanki
      Gearsy słabiutka gra typu schowaj się strzel i do tego fabuła żenująca
      Too human heh oceny mówią same za siebie
      Dead Rising 2 multiplatforma
      GT5 bije Forze na głowę
      Infamous ha Crackdown??? może dwójka crackdown coś znaczy bo jedynka to na dzisiejsze czasy żenada,

Na wszystko można coś napisać więc daj sobie siana i nie zapominaj o Heavy Rain, Uncharted 2, Agent, Demon Souls, Quantum, White Knight Chronicle, The Agency.
    • pablohp Re: Na E3 wygrał Microsoft... twierdzi Microsoft 06.06.09, 12:48
      A Wy jeszcze się tu żrecie ? hehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka