mikas2 Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 10.07.09, 15:50 Sprawa jest prosta mieli spolszczenie na PC-ta i xboxa 360 skoro na ekranie widać xboxowe odpowiedniki.Brak spolszczenia na PS3 spowodował że wersje konsolowe jej nie dostały. Wiecie jaki byłby krzyk gdyby tylko x360 dostał spolszczenie. Gadanie o kosztach to kłamstwo skoro zwykły Kowalski sam moze je wrzucić Juz wiadomo jaka wersje kupić TORRENT ! Odpowiedz Link Zgłoś
czezare_pl Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 10.07.09, 15:50 Ja po obejrzeniu tych filmikow z youtube czuje sie z lekka wydymany przez wydawce, a gosciu z polskiego oddzialu Ubisoftu najzwyczajniej w swiecie klamal! Odpowiedz Link Zgłoś
verminaard Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 10.07.09, 17:54 -->beniamin.durski Ja wiem, że chciałeś dobrze i puściłeś w obieg info, które pewnie nieoficjalnie usłyszałeś od Techlandu (bo w Ubisoft Polska to raczej tylko marketing i sprzedaż siedzi, a oni się na technicznych aspektach nie znają), ale na drugi raz nie dawaj się w konia robić. Lokalizacja jest jednym z najprostszych procesów w produkcji. Chyba, że się jej nie zaplanuje, albo nie chce zrobić. Wtedy robi się cholernie trudna, bo nic tak nie rozwala końcówki projektu jak dodatkowy język dołożony pod sam koniec. Technicznie to musisz zakodować fonty, graficznie trzeba je narysować. Potem ktoś musi potestować, żeby poprawić po tłumaczach i wio. Cała reszta jest na miejscu, bo przecież gra już obsługuje inne wersje językowe. Nie tłumaczysz, bo tłumaczenia i tak zrobili chłopcy od PC. No dobra, masz 3 strony standardowych tekstów obsługi konsoli plus poprawki w manualu plus achievementy. Koszty moga być ogromne, ale przy tej produkcji i w sytuacji, gdy lokalizacja została zrobiona na jedną platformę, są malutkie. Nie ma VO, nie ma żadnej praktycznie dodatkowej programerki i kosztów QA. Testy językowe to były zapewne koszty wewnętrzne Techlandu, bo Ubisoft nie ma polskich testerów. Nie wchodząc w szczegóły, całkowite koszty lokalizacji na daną platformę to pewnie ok. 9-11k PLN brutto. Kwestii InFamousa nie znam, ale śmierdzi mi to na milę. Prawie na pewno Sony wydało osobne SKU, żeby ukrócić szary import, a nie z powodu jakiś mitycznych niezgodności. Trzeba porównać cenę w Polsce i Europie w momencie sprzedaży, przy uwzględnieniu ówczesnego kursu walut. Techland dał dupy, bo mogli spokojnie się postawić i zrobić. Ale myśleli tak, jak się myślało w Polsce 2-3 lata temu - na Polskę robimy PC, konsole na świat. A gdy się obudzili, to było za późno. Piraci udowodnili jak prosto jest wsadzić polonizację na X360, co znaczy, że Techland prawie na pewno przy niej dłubał. Vv Odpowiedz Link Zgłoś
porpoise Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 10.07.09, 17:55 W Japonii pierwszy COJ wylądował w dziesiątce najgorzej sprzedanych gier na x360 (nieco ponad 1500 szt).Mimo to ubisoft zainwestował w PEŁNĄ lokalizację na rynek japoński( co na pewno wiąże się z większymi kosztami).Przerażające jak mały jest rynek konsolowy w Polsce, skoro nie opłaciło im się podrzucić tych tekstów. Grzegorz Szabla (Ubisoft Polska):"W Polsce jest to oczywiście projekt podwójnie nakręcony, że tak powiem hype'owo, dlatego, że jest to produkcja polska"... Coś tu się nie zgadza, na czym polega ten cały hype. A chłopaków z Techlandu nie ma się co czepiać i bojkotować.Gdyby sami wydawali wersje konsolowe w polsce na pewno by spolszczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
mikas2 Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 10.07.09, 18:12 Panowie spolszczenie na xboxa 360 jest w pliku z gry na PC-ta Cytuje: "Ten plik tak dobrze działa jakby był przeznaczony na obie platformy, nawet tłumaczy Xboxowe zwroty." Odpowiedz Link Zgłoś
halcos Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 10.07.09, 19:34 Panowie ten plik z polskimi dialogami pasuje nawet do wersji na PS3! Przeglądając pobieżnie tekst tego spolszczenia natknąłem się na zdanie "Nie można się połączyć z Playstation Network", który znajdował się zaraz pod "Nie można się połączyć z Xbox Live" ;P Wygląda na to że pliki z dialogami są uniwersalne i pasują do wszystkich wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
czezare_pl Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 10.07.09, 20:01 Wobec powyzszego stawia to w bardzo niezrecznej sytuacji polskiego wydawce.I co Pan na to panie Szabla?? Odpowiedz Link Zgłoś
beniamin.durski Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 10.07.09, 20:36 @hannibal.u.bram: Tak, masz rację to ja wypisuję bzdury , ale to Ty chcesz bojkotować produkcję Techlandu... @Verminaard: Nie robię się w konia i nie powtarzam, tylko wiem właśnie jak to wygląda. Teraz strzel sobie jaka będzie sprzedaż na konsole Call of Juarez w Polsce . Jak już mówiłem wcześniej nie miałem zamiaru podawać tu żadnych technicznych aspektów, tylko pokazać co poniektórym, że to nie jest TYLKO przeklejenie napisów, bo to jest bzdura. Jasne, nigdzie nie powiedziałem, że to jest jakoś specjalnie drogi proces. Kwestia taka jaka sprzedaż CoJ na konsole sądzicie byłaby w Polsce bez i z lokalizacją. Odpowiedz Link Zgłoś
damianoo666 Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 10.07.09, 21:26 Nierozumiem tej polityki. Mają gotowe polonizacje na wszystkie platformy, których nie umieszczają w koncowej wersji produktu?! WTF Uzasadnienie, że się nie opłaca jest doprawdy żenujące. Logicznie myśląc bardziej się opłaca aby ta polonizacja była, przecież dzięki temu poszerza się grono odbiorców, a w dodatku jest gotowa i przystosowana pod konsole! Gratuluje myślenia mózgom z Ubisoftu. Odpowiedz Link Zgłoś
dunhill_oceano Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 10.07.09, 22:22 tym bojkotem to się zapowiada na takie błędne koło. nie wydali gry w polskiej wersji, bo sprzedaż gier w naszym kraju jest zbyt słaba. teraz w imię zasad (rozumiem, że zaczerpniętych z jakiegoś mitycznego kodeksu graczy/konsumentów) gra sprzeda się słabo i to jeszcze bardziej zniechęci Ubisoft do lokalizacji gier na naszym rynku konsolowym... @verminaard ja w tydzień po premierze wydałem na angielską wersję inFAMOUS (przeliczając na polską walutę) 270zł. co prawda ściągnąłem edycję kolekcjonerską, ale normalna była niecałe 20zł tańsza. "...prawie na pewno Sony wydało osobne SKU, żeby ukrócić szary import" gdyby Sony chciało ciąć 'szary import', to w pierwszej kolejności nie znosiłoby ograniczeń regionalnych... Odpowiedz Link Zgłoś
metaborg Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 10.07.09, 22:39 myślę, że należy się polskim graczom pełna informacja od Ubisoftu w tej sprawie. Taka bez marketingu, ciekawe czy się odważą w ogóle skomentować tą sprawę, czy "growe" media w ogóle zadadzą to pytanie polskiemu oddziałowi? Odpowiedz Link Zgłoś
inf.in.it Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 10.07.09, 22:40 @ xbox-maniak Bardzo mi miło, że materiał się spodobał, dziękuję Co się tyczy kwestii braku polskich napisów - tak, protestami nie sprowokujemy zapewne spektakularnych reakcji, ale myślę, że nazywanie rzeczy po imieniu może dać wydawcy do myślenia. Użyłem słowa "skandal" z premedytacją, bo tak to postrzegam. Jeśli polskie media przyjmą w tej sprawie wspólny front, być może wydawcy w przyszłości dwa razy się zastanowią, zanim zdecydują się na podobną "oszczędność". Tym dziwniejszą, że "Więzy krwi" to nie niszowy symulator operatora koparki, ale tytuł, który Ubisoft planuje sprzedać w kilku milionach pudełek. Reklamują go nawet spotami o aplikacji na iPhone'a. Ani problemy techniczne, ani kalkulacje księgowych ich nie tłumaczą - z tym się chyba wszyscy zgadzamy. Serdecznie pozdrawiam Olaf Szewczyk Odpowiedz Link Zgłoś
xboxer360 Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 10.07.09, 22:45 Jak będzie po polsku to kupie. W przeciwnym przypadku dołączę się i osłabię rynek konsolowy jeszcze bardziej i nie kupię. Polski oddział powinien zmienić nazwę na Ubisoft Niepolska Odpowiedz Link Zgłoś
mikas2 Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 11.07.09, 00:21 Sprawdziłem i te napisy są także na PS3 Cały plik waży 652KB więc jaki problem był z wrzuceniem go do gry ? O co chodzi ? O zadnych większych kosztach przeciez nie można mówić Odpowiedz Link Zgłoś
a-r-t-i Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 11.07.09, 07:20 to co zrobili to normalne świństwo. Widać że wszystko było gotowe. Chyba że chcą zrobić za jakiś czas wersje PL. Czyli niby by posłuchali fanów i takie tam pierdy. I to pieprzenie na konferencji. Czy oni mają ludzi za idiotów? Odpowiedz Link Zgłoś
damianoo666 Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 11.07.09, 09:52 Im się nie opłaca wkleić gotowego spolszczenia więc mi nie opłaca się kupic tej gry. Odpowiedz Link Zgłoś
mikas2 Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 11.07.09, 10:56 W ramach protestu puki "Techland" nam tego nie wyjaśni proponuje nie kupować tej gry na żadna konsole ani na PC-ta.Jeżeli ktos chce koniecznie w nia zagrać są przecież inne sposoby Odpowiedz Link Zgłoś
ico72 Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 11.07.09, 12:41 Dlaczego chociaz mineło 7dni od premiery nie moge tej gry kupic ani w MM ,ani Satrurnie czy Empiku? Przeciez to chore jest Odpowiedz Link Zgłoś
smx420 Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 11.07.09, 13:06 ico72, Dokładnie ,wszyscy się tu oburzają , że nie kupią ale z tym nie ma problemu bo gra i tak jest niedostępna. ) Pewnie dlatego ,że jest tak popularna? Chyba nie ,może poprostu nikt jej nie dostarczył jak w sarturnie??? Brawo Cenega! po co ta firma istnieje jestem ciekaw?? Odpowiedz Link Zgłoś
czezare_pl Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 11.07.09, 17:25 smx420 Zostaw Cenege w spokoju.Ona nie ma z ta kleska pod tytulem "Wydanie konsolowego CoJ:BiB w Polsce" nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
atomixxx Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 11.07.09, 18:54 Jak to nic wspólnego? Przecież to Cenega wrzuca gry Ubisoftu do MediaMarktów i Saturnów?! Odpowiedz Link Zgłoś
ico72 Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 11.07.09, 21:22 @atomixxx owszem ale spróbuj kupic CoJuarez, zapewniam Cie ze na dzień dzisiejszy nie kupisz jej w całej Polsce w wymienionych przeze mnie sklepach Odpowiedz Link Zgłoś
czezare_pl Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 12.07.09, 13:31 atomixxx A skad ta informacja?Zreszta spojrz na strone Cenegi. Nie ma nawet wzmianki o Call Of Juarez.Sadzisz, ze gdyby mieli cokolwiek wspolnego z ta gra to nie pochwaliliby sie tym? Psy nalezy wieszac li tylko na Ubisofcie... Odpowiedz Link Zgłoś
verminaard Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 13.07.09, 13:14 -->beniamin.durski No, jak widzisz Techland przygotował lokalizację na wszystkie platformy, co oznacza, że w zasadzie wszystkie koszty produkcyjne zostały poniesione. Te pliki to powiedzmy 1MB, czyli nie było żadnej przeszkody techniczej, żeby dodać wersję PL do płytki z EFIGS. Wręcz przeciwnie, taki ruch jest bardzo rozsądny ze względu na koszty tłoczenia. Przywoływanie niskiej sprzedaży na odsiecz jest dość niezręczne i to z kilku powodów: - Techland to polska firma; - Polacy nie gęsi i swój język mają, a i gry kupują; - Ubisoft rozkręca oddział w Polsce. Nie potrafię sobie wyobrazić lepszego otwarcia, niż duże wejście z polską grą do polskich graczy. Nawet nie trzeba jej sprzedać - trzeba wypromować firmę i zaistnieć; - Polacy to wbrew wszelkim Kaczorom i innym durniom, całkiem patriotyczny naród i polskie kupią, tylko trzeba im pokazać, że dobre i polskie. Techland i Ubisoft nie mają się czego wstydzić - gra jest w porządku; - gra będzie kosztowała ok. 200-250 PLN, sprzedaż minimalna to ok. 1k sztuk (na platformę). Powinno wystarczyć, by pokryć koszty związane z wydaniem gry w Polsce, a nie tylko lokalizację (koszty te Ubisoft i tak musiałby ponieść); - odpowiednia kampania (nie droga, tylko przemyślana) mogłaby spokojnie podbić tą liczbę do granicy 3k sztuk [powiedzmy 5k na dwie platformy]; - firma jest od tego, żeby zarabiać. Zarabia się nie na 1k sztuk, tylko na przełomach, złotych żyłach. Ot, robisz niby to samo, co zwykle, promocja, BTL, gazetki i nagle trafia i produkt się urywa. W przypadku CoC takie urwanie oznaczałoby 10, może 15k sztuk na platformę. Dobre planowanie marketingowe ZAWSZE dąży do wytworzenia takiej sytuacji. Nieważne czy sprzedaje się gry, czy zapałki. Nie ma o co walczyć? Nie opłaca się? No ale marketing guy z polskiego Ubi mówi do graczy językiem głupawego MTV dla 15-latków - to wyraźnie pokazuje, że ktoś tam nie ma zielonego pojęcia jaka grupa wiekowa kupuje w Polsce gry na konsole. Aha, nie porównuj poziomu sprzedaży twardej wersji EN i PL, to jest podstawowy błąd. Mianowicie maksymalny poziom sprzedaży wersji EN jest zwykle bezpiecznym poziomem sprzedaży wersji PL (czyli sprzedaży, która zaistnieje po prostu w momencie dostarczenia towaru na półki bez żadnej innej akcji - vide Lem). Trzeba wybadać, kiedy wersja PL ma potencjał, zainwestować i spróbować upłynnić całe wagony. Kończąc - jak widać to Ubisoft dał dupy, a nie Techland i w sumie to szkoda chłopaków, bo mogli mieć swoje 5 minut, jak rok temu team od Wiedźmina. Vv Odpowiedz Link Zgłoś
zbigstar Re: Techland odpowiada na pytania dotyczące Call 13.07.09, 20:24 Techland nie umie tworzyć gier pod Vistę, a liczna patche nie ratują sytuacji. I tak patch do gry żużlowej w Viście nawet się nie instaluje! Dlatego uważam ich za partaczy, a ich pomoc techniczna to kpiny. Odpowiedz Link Zgłoś