Dodaj do ulubionych

Nie tylko hardcory

10.07.09, 10:20
O, akurat o tym psiałem. Opinia pokrywa się z moją.
gamecorner.pl/gamecorner/1,86013,6805813,Gry_na_Nintedo_beda_sie_same_przechodzic___Nie_moze.html#article_comments
Obserwuj wątek
    • Gość: Bartusko Nie tylko hardcory IP: *.pg.com 10.07.09, 10:21
      No tak, mnie ta bestia też parę razy zabiła, ale to dla tego, że po prostu nie wiedziałem jak ją pokonać, potem okazało się, że jest banalnie prosta.

A co do artykułu no to racja, ale myślę, że nie mamy się czego bać. Bo jak ktoś ma trochę rozumu w głowie to nie będzie implementował takich głupot w swoich grach.

Aczkolwiek warto dodać, że fajnie jak coś jest trudne i trzeba znaleźć sposób na przejscie danego monentu..ale jak coś jest źle zrobione i dla tego nie da się przejść..to już mamy problem.

Jestem pewien, że jak wejdzie demo play. To będziemy mieli graczy Hardkorowych, Casualowych i nowy typ...nie wiem jak nazwać dla tego po prostu Demo Playerów.. smile.

BTW: Wii póki co więcej gorszego narobiło dla branży gier niż, kto kolwiek kiedy kolwiek. Jeb*ć Nintendo.
    • deamon-pl Nie tylko hardcory 10.07.09, 10:23
      Przyznam ze nie każdy przejdzie grę X która np:przeznaczona dla kogoś inne ja nikt nie przeszedł gry ekonomi jakieś.
    • szczqcz Re: Nie tylko hardcory 10.07.09, 10:30
      Wii póki co więcej gorszego narobiło dla branży gier niż, kto kolwiek kiedy kolwiek. Jeb*ć Nintendo.

----------

Za to na DSa jest tyle cudownych gier że nie wiadomo gdzie sie obrócić. Kocham Nintendo.
    • szczqcz Re: Nie tylko hardcory 10.07.09, 10:33
      A czy ktoś z was pomyślał że to jest droga właśnie do trudniejszych gier? W tej chwili twórcy często (choć nie zawsze) skupiają się na dostarczaniu lekkiej i przyjemnej rozgrywki z którą casual sobie poradzi. Tryb demo play pozwoliłby na zrobienie gier trudniejszych, w których wcześniej casual po prostu by się zaciął i zniechęcił.
    • han_solo_79 Re: Nie tylko hardcory 10.07.09, 10:40
      @Bartusko "Wii póki co więcej gorszego narobiło dla branży gier niż, kto kolwiek kiedy kolwiek. Jeb*ć Nintendo."

To co, ustawkę robicie na spalenie im siedziby?

@Branża Gier

Zgadzam się z jednym - "Gracz nie oczekuje frustracji z powodu nie możliwości przejścia levelu, albo zbyt dużej trudności." - jak już przeszedłem ten level to nie odczuwałem wcale niebiańskiej satysfakcji, nie czułem tego zwiększonego skilla i w ogóle tylko byłem wpieniony na twórców za tak koszmarnie żle wyważony poziom trudności. Oczywiście jak byłem napalony na grę i probleme zająłem się od razu, zazwyczaj nie jestem anpalony i problem leży parę dni, czasami tygodni, nierozwiązany.
    • unk1nd Re: Nie tylko hardcory 10.07.09, 10:46
      Piękny list smile
    • don_wroc_love Re: Nie tylko hardcory 10.07.09, 10:57
      Dżiiiza....

kiedyś były kody w stylu "god mode" "give all" czy "noclip" (w sumie może i nadal są - nie wiem bo od dawna nie stosuję) i jakoś nikt nie dramatyzował z tego powodu, a dzisiaj sieje się panikę strach i przerażenie bo jest opcja demoplay...

w d***ch się poprzewracało....
    • at0m Re: Nie tylko hardcory 10.07.09, 11:02
      Zgadzam się z opinią szczqcz'a. Dzięki Demo Play Nintendo będzie mogło robić wymagające gry bez obawy o to, że nowicjusze sobie z nią nie poradzą.
    • Gość: d Re: Nie tylko hardcory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 11:05
      "Deadspacie"
      lol
    • Gość: firem Re: Nie tylko hardcory IP: *.websky.pl 10.07.09, 11:06
      Chcesz hardcore? Zagraj z Adoma adom.de, bez oszukiwania.
    • d_pawel Re: Nie tylko hardcory 10.07.09, 11:07
      "Właśnie przejście gry to jest to coś co daje ogromną satysfakcje graczom."

Dlaczego ta opcja ma to niby uniemożliwiać?

"awsze można sobie powiedzieć, że udało mi się, przeszedłem ten tytuł na trybie veteran! Co prawda zajęło mi to 15 h ale jak cudownie było."

Czy ta opcja ci tego zabroni? To jest tylko opcja do cholery! Tak jak opcją jest granie na easy albo używanie kodów. Mimo to ich używasz? Chyba nie.

"W najnowszym PoP kakaś laska biega za mną i gdy tylko spadnę w dół to ona mnie ratuje podając magiczną dłoń. Co to ma znaczyć ? Kiedyś tak łatwo nie było."

A owszem, nie było. Kiedyś trzeba było się męczyć i wciskać F5 - szybki zapis, a w razie śmierci szybko F7 - szybkie wczytywanie. Co się z tymi grami dzieje... Cała moja wyćwiczona umiejętność szybkiego wciskania klawiszy jest teraz nieprzydatna sad.

(w PoPie chyba szybkiego zapisu nie było, były za to checkpointy, na nie już nie narzekasz? Przecież po śmierci powinniśmy startować od samego początku gry! Jak w życiu!)

"a teraz w Killzonie 2 wystarczy schować się za murek poczekać 15 sekund i już się jest zdrowym jak ryba i można hulać po levelu. Tragedia."

Tragedia... A jak dla mnie po prostu udana ewolucja. W dobrych grach FPS i tak te apteczki były rozmieszczone na mapie w miarę równomiernie, przez co tak czy siak zdrowie odnawiało się w miarę płynnie.

"Moim zdaniem różnica jest ogromna."

Ok, jeśli ktoś umie posługiwać się padem to niech się nim posługuje. Tylko czy ktoś rozumie, że ta opcja nie jest skierowana do graczy, tylko do ludzi, którzy z grami nie mają prawie nic wspólnego?

"To mu sprawiło frajdę, satysfakcje, dodatkowy skill."

No i brawo. Jakby była opcja demo play, to wystarczy, aby po prostu jej nie wciskać i byłoby tak samo.

". Gracz nie oczekuje, frustracji z powodu nie możliwości przejścia levelu, albo zbyt dużej trudności. "

I bardzo dobrze. Nie chcę powrócić do czasów, kiedy twórcy gry robią zawartość na jedną godzinę, ale wydłużają ją na dni, miesiące, bo jej przejście jest absurdalnie trudne. To tylko świadczy o lenistwie twórców.

"Gry będą coraz łatwiejsze bo producenci wolą, żeby gracz w bardzo miłych warunkach spędził swój "cenny" czas"

Opcja demo play paradoksalnie może podnieść trudność gier. Skoro teraz tytuły, które są skierowane do różnych graczy i nie-graczy muszą być łatwiejsze, aby ci nie-gracz je przeszli, to po wprowadzeniu opcji demo-play taki nakaz zniknie. Bo nie-gracze po prostu sobie ją włączą jak jakiś element będzie za trudny, a gracze będą się z nim trudzić.

W ogóle mam jakieś dziwne wrażenie, że ci, którym demo play najbardziej się nie podoba, byliby pierwszymi do jego korzystania.
    • kas_ptas Re: Nie tylko hardcory 10.07.09, 11:08
      Nic nie daje takiej satysfakcji jak przejście trudnego etapu w grze/całej gry. Tworzenie takich trybów jak "samoprzechodzenie" jest zachętą dla rodziców żeby już 2 latkom kupowali Prince albo Warcrafta-godzą jednocześnie w graczy dużo pełnoletnich który oczekują intelektualnego polotu w grze. Niedługo w ogóle pominą graczy ciekawych a gry będą robione pod samych półgłówków.
    • simplex Re: Nie tylko hardcory 10.07.09, 11:08
      O co ta panika i lament? Przeciez nikt nie ma przmymusu wlaczania tej opcji.
      Pamietam, ze bylo kilka takich gier w ktorych utknalem na trudnym momencie i zdemotywowalo mnie to do dalszej gry i w efekcie przestalem grac.
      Gdybym mial taka opcje, moglbym z niej skorzystac i grac dalej.
      Jezeli ktos chce zeby gra sie za niego przeszla sama, to to jego osobisty wybór. Proponuje zaczac lamentowac, ze mozna poprosic kolege o wiekszym skilu o przejscie trudnego fragment - przecież to to samo do co demo play, powinni tego zabronić!!!!1!!11111
    • d_pawel Re: Nie tylko hardcory 10.07.09, 11:09
      O, widzę że i ja i szczqcz mamy taki sam pogląd na sprawę smile.
    • Gość: siepu Re: Nie tylko hardcory IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.09, 11:12
      Nic strasznego tu się nie dzieje, to tylko bardziej efektowne i jawne cheaty, które przecież były, są i będą. Za to jest to dobra furtka do zwiększania poziomu trudności.
      A że przejście gry przestanie mieć znaczenie? Dzisiaj znaczenie mają achievmenty, wystarczy że tradycyjnie za korzystanie z cheatów osiągnięcia nie będzie i tyle.
      Dramatyzujecie.

I to mówi fanatyk Dungeon Crawla i roguelików w ogólności (dla młodzieży: gry, w których śmierć jest ostateczna, przeciętna postać żyje 15 minut i po pół roku grania udało mi się paroma z nich dożyć do jakichś 1/3 gry).
    • Gość: gość Re: Nie tylko hardcory IP: *.kol.tke.pl 10.07.09, 11:30
      Ale to jest kolejny krok do udebilnienia rozrywki, jeszcze trochę i będziemy tylko oglądać gry.
    • Gość: tetlian Re: Nie tylko hardcory IP: *.as.kn.pl 10.07.09, 11:38
      Ciekawe w jaki sposób demo-play miałoby działać w RPGach, gdzie fabuła jest całkowicie nieliniowa, a podczas rozmowy możemy wybierać jedną z 10-ciu odpowiedzi w zależności od tego jaki charakter postaci preferujemy? Byłyby wtedy wybierane losowo? smile

Co do tego listu na temat Bestii, to tak to jest jak ktoś myśli że rzuci się na potwora i już go pokona. Nie pomyśli nad wyborem stylu walki, nad wypiciem eliksiru itd.. Ja, szczerze, nie miałem z nią żadnych problemów, nawet połowy życia mi nie odebrała. Nawet nie wiedziałem, że może ona być dla kogoś trudna smile
    • slawomir.serafin Re: Nie tylko hardcory 10.07.09, 11:52
      list=win
    • d_pawel Re: Nie tylko hardcory 10.07.09, 11:53
      tetlian -> Demoplay nie służy do przechodzenia całych gier, służy jedynie do przechodzenia trudnych etapów. Inaczej mówiąc w rozmowie nie będzie tej opcji.
    • Gość: Cisse Re: Nie tylko hardcory IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.09, 12:30
      zagrajcie w l4d, tam naprawdę trudno przeżyć :p
    • galekanalek Re: Nie tylko hardcory 10.07.09, 12:39
      Dla Pawła wszystko w porządku, że coraz więcej takich graczy jak autor listu. Ja już nie mam sił odpowiadać na zarzuty, o tym, że chcę ograniczać ich wolność, czy tam, że byłbym pierwszy który sięgałby po tryb demo.

Niedobry galekanalek zmusza ludzi do grania w trudne gry. Jakby w ogóle nie mieli opcji w postaci "nie grać".
    • han_solo_79 Re: Nie tylko hardcory 10.07.09, 12:44
      @galekanalek

Niedobry galekanalek marudzi, że poziom easy, na którym przecież nie gra bo to żadne wyzwanie, będzie miał przycisk przejścia upierdliwego bossa. Marudzisz gorzej niż korwniści o światłach mijania.
    • Gość: rz Re: Nie tylko hardcory IP: *.lublin.mm.pl 10.07.09, 12:57
      co za niedojda językowa pisała ten txt? błędów interpunkcyjnych, stylistycznych i niewiadomo jeszcze jakich jest tutaj tyle, że aż wstyd to w ogóle pokazywać! Do tej pory na GC widziałem nieduże byczki, dające się przełknąć, niewarto ich było wspominać czy wytykać. Jednak to, co widać w tym tekście przechodzi wszelką miarę, a na pewno nie powinno pokazać się na profesjonalnym portalu, który chyba się jeszcze trochę szanuje? Jakieś siteczko zróbcie, nie bądźcie tacy, nie kaleczcie języka, nie sama merytoryka się liczy. pzdr
    • szczqcz Re: Nie tylko hardcory 10.07.09, 12:58
      @rz
      To może sam zacząłbyś stosować się do zasad interpunkcji i ortografii, zanim zaczniesz wytykać innym?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka