cypisek.cz Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 13:34 poza tym trzeba nie zapominać, że za chwilę, dwie pojawia się COD6MW2, nowe Operation Flashpoint i AmrA2, więc MAG będzie mieć ogromną konkurencję... Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 14:03 hill.01: aż tak musiałeś sie rozpisać by udowodnić, że nie zgadzasz się z moim zdaniem? Bogu dzięki, że się na śmierć czymś nie zadławiłeś z tego rechotu, bo kto by pisał za ciebie komentarze na poly... Odpowiedz Link Zgłoś
donsterydo Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 14:37 Co na plus, a co na minus dla PS3: + Wzrost sprzedaży konsoli o 33tys. miesiąc do miesiąca, + Proporcjonalnie lepsza sprzedaż FNR4 na PS3 niż X360. - Ciągle duża strata w sprzedaży miesięcznej konsol, - Słabiutka sprzedaż inFamous, - Mało gier w TOP10. Co na plus, a co na minus dla X360: + Aż 4 gry w TOP10 z czego dwie na 1 i drugim miejscu, + Dwa razy wyższy wzrost sprzedaży konsol miesiąc do miesiąca niż w przypadku PS3, + Jako jedyna konsola zanotowała wzrost sprzedaży sprzętu rok do roku, - Proporcjonalnie słaba sprzedaż FNR4 na X360 względem PS3. Przewidywania na resztę roku: X360 będzie miał jeszcze 4 znaczące EX - ODST; Forza 3; Left 4 Dead 2 i SC:C, od września będą wydawane jedna na miesiąc, zgodnie z tą polityką SC:C prawdopodobnie wyjdzie w grudniu. Takim zabiegiem X360 prawdopodobnie zapewni sobie dominację na rynku w 4 ostatnich miesiącach roku. PS3 ma jeszcze 1 lub 2 znaczące EX - UN2 i GT5, tylko premiera tego drugiego jest mocno wątpliwa, nawet jak obie te gry wyjdą to nie da się przełamać dużych strat w końcówce roku do X360. Jeżeli chodzi o kwestię SlimPS3 i obniżki, jeżeli takie kroki Sony planuje to już najwyższa pora wytoczyć ciężkie działa, przy czym trzeba zauważyć, że sama obniżka ceny nic nie da, bo jasne jak Słońce jest, że M$ może jeszcze sporo zejść z cenami swoich konsol, które są zaopatrzone w dyski twarde. Analizując cotygodniowe wyniki sprzedaży można łatwo policzyć, że jeśli nie stanie się nic spektakularnego po stronie Sony to w 2009 roku X360 zwiększy swoją przewagę nad PS3 o minimum 800tys. sztuk i na koniec roku przewidywana różnica w liczebności obu konsol będzie już wynosić 9mln. sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
mi-go Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 14:50 ...w usa, które ma ma mniej mieszańców niż europa... Odpowiedz Link Zgłoś
litortm Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 14:54 Niech Sony bierze się do roboty, bo naprawdę z tą ceną się przejadą jak długo można jechać na sile marki? naprawdę nie każdego stać/chce wydać tyle na konsole, do tego jeszcze dochodzą droższe gry niż u konkurencji. Czy naprawdę ten blu-ray był niezbędny w ps3, moim zdaniem zbędny. Po prostu jak ktoś jedzie po halo a nie grał nawet to mi się słabo robi, pograjcie a nie jedziecie po tej grze, z drugiej strony to samo tyczy się killzona 2, oceniania gt5 jak to zdominuje forze3 i odwrotnie. Poczekamy zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
donsterydo Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 15:09 mi-go: Piszę o rynku światowym, co tydzień globalnie PS3 traci do X360 średnio 15tys., wystarczy pomnożyć przez 52 tygodnie i wychodzi ok. 800 tys. więcej X360, ale pisałem minimum bo z tego co pamiętam to na początku roku jeszcze większe były różnice i na koniec prawdopodobnie też będą większe. Odpowiedz Link Zgłoś
hannibal.u.bram Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 15:09 donsterydo dobrze pisze, dolac mu piwa. 60% spadek sprzedazy PS3 to ogromna tragedia dla Sony. Przeciez ta konsola jest dopiero 3 rok na rynku. Jesli roznica miedzy X360 a PS3 pod koniec roku bedzie wynosic +/- 9mln sztuk, to Sony w tej generacji nigdy nie dogoni Microsfotu. Czy ktos sie tego spodziewal w 2006 ? Odpowiedz Link Zgłoś
mi-go Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 15:15 a skąd macie dane dla Europy??? Ten spadek jest spowodowany tym, że rok temu była premiera MGS 4. Z reszta popatrzcie ilę łączenie sprzedało się sprzętu Sony. Sony to nie tylko ps3... poza tym to zestawienie pokazuje, że skoro X podskoczył o 9 % i sprzedało go się 240,6 k, a ps3 spadło o -59,38 i sprzedało go się 164,7 to jaką paskudna sprzedaż musiał mieć x rok temu???? Odpowiedz Link Zgłoś
litortm Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 15:24 Sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie, premiera mgs4. Odpowiedz Link Zgłoś
donsterydo Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 15:25 VGchartz podaje cotygodniowe wyniki dla USA, Europy i Japonii, co prawda ich dane nie są super dokładne, ale są jednakowo niedoszacowane o jakieś 10-15% dla każdej konsoli, czyli można spokojnie poszczególne sprzęty między sobą porównywać. mi-go: Dodaj sobie te 60% do czerwcowej sprzedaży PS3 i wyjdzie Ci, że rok temu w czasie premiery największego hitu na PS3 - MGS4, PS3 sprzedało się w podobnej ilości jak wtedy miał X360, czyli nawet taki tytuł nie pozwolił zdeptać X360, a w tym roku mimo tego, że premierę miał kolejny "killer" inFamous to strata do tamtego poziomu i tak jest prawie 60%. X360 systematycznie, powoli pnie się do góry mimo kryzysu. Odpowiedz Link Zgłoś
donsterydo Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 15:32 Poprawka, PS3 musiało mieć ok. 337tys. przy premierze MGS4 w analogicznym miesiącu, a X360 ok. 220 tys., ale ciągle było to ponad 200tys. i w tym roku jeszcze wzrosło o 20 tys., a dla PS3 taki stan to był incydent co potwierdza obecna liczba 165 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
mikas2 Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 15:44 @donsterydo Dawno tak konstruktywnej i zgodnej z prawdą wypowiedzi nie czytałem Druga sprawa to wiele osób nie w tym temacie mówiło że PS3 przecież nie jest drogie że kosztuje prawie tyle samo co elite a ma jeszcze Blu-ray Więc jak to jest ? @retlibution Niezły z ciebie fantasta. Trzecia sprawa to poszła jakaś fama przed wydaniem PS3 jaka to bedzie mocna konsola i do tej pory to sie utrzymuje.PS3 nie jest mocniejszą konsolą wystarczy przejżeć dane techniczne ale ze zrozumieniem i jak ma sie to do gier.Nie wazne co tam potrafi obliczyć i czy równocześnie koduje dekoduje i co tam jeszcze chcecie Jeżeli dalej ktoś tego nie rozumie to niech odpali gre multiplatformową jest ich dużo np" Resident Evil 5" zobaczy jaka jest różnica i wcale nie mam na myśli grafiki tylko FPS i cooperativ Chyba nie będziecie mi wciskać kitu że jeszacze nie opanowali tej konsoli. Powoływanie się na "Killzone 2" czy na "Uncharted 2 nie ma sensu bo tych gier nie ma na x360.Gdyby jednak były to jak wiekszośc gier multiplatformowych lepiej i płynniej by chodziły na klocku. Bo niby dlaczego miałoby być inaczej jak w ponad 90% tak jest Odpowiedz Link Zgłoś
mi-go Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 15:49 Racja, natomiast obydwu konsol jest już tyle na rynku, że żadna z nich go nie zdominuje bo nawet te " nędzne" 23 miliony ps3 na świecie to jednak trochę jest i żaden multiplatformerowy developer takiej grupy ludzi nie odpuści.Ja myślę, że takim mocnym system sellerem dla ps3 będzie GoD3 i GT5 bo taki MgS4 czy K2 ton ie są gry dla wszystkich, a na pewno nie dla amerykanów (głównie MGS4). Tak czy inaczej sam jestem ciekawy jak to wszystko będzie się rozwijało. Rok dłużej na rynku x'a też robi swoje. Odejmijcie ten rok przewagi (ilość konsol jak się wtedy mogła sprzedać) od obecnego wyniku x'a i wyjdzie na to, że konsole idą prawie łeb w łeb oczywiście z przewagą ixa. Zobaczymy co przyniesie 2010. Mam nadzieję, że dużo dobrego dla wszystkich graczy. Odpowiedz Link Zgłoś
litortm Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 15:50 Prorotype minimalnie ładniejszy jest sprawdzałem u kolegi, ale płynności to xboxowi może pozazdrościć Odpowiedz Link Zgłoś
mi-go Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 15:51 Mikas ale zrozum, że porównywanie gier multiplatformowych jest właśnie bez sensu bo one muszą byc dopasowane do obu systemów. Dopiero po exach. widać , który sprzęt jest mocniejszy i tak, ps3 jest mocniejsze ale co z tego? Nic, trochę ładniejszej grafy. To nie powód do wojenek Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 15:52 A teraz niech wszyscy wieszczący upadek PS3 i samego Sony uruchomią Exela, powklejają skumulowane dane sprzedaży sprzętu *na całym świecie* i na spokojnie zastanowią się, co z nich wynika. A wynika tyle, że (analizując okresy półroczne) Sony od półtora roku utrzymuje sprzedaż swojej najnowszej konsoli na poziomie 42-43% w odniesieniu do ogólnej puli PS3 + X360, innymi słowy przez ten czas Sony niczego nie straciło, a Microsoft niczego nie zyskał. Co więcej, włączając do gry Wii można zauważyć, że w ogólnej puli trzech sprzedawanych konsol, Sony przez ten czas utrzymuje się na stałym poziomie 21-22%, za to Microsoft stracił na korzyść Nintendo całe 5% rynku (spadek z 34% pod koniec 2007 do 30% w połowie 2008 i 29% pod koniec 2008, który to udział utrzymuje się do dziś). W świetle tego w zasadzie nie dziwi, że Sony nie kwapi się z obniżką ceny swojej konsoli, skoro i tak jest w stanie opchnąć ją w cakiem niezłym, porównując z konsolą Microsoftu, wolumenie. Odpowiedz Link Zgłoś
litortm Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 15:53 Czy mocniejsze dowiemy się na koniec generacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz_pl1989 Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 15:54 mikas2 dalej te swoje bajki? GT5P-najładniejsza gra samochodowa ratchet-najładniejsza platformówka killzone2-najładniejsza gra FPS Uncharted 2-najładniejsza gra przygodowa Killzone 2 sprawił ze xbox został z tyłu, a U2 pogłębi tylko to jeszcze bardziej. PS nie wszystkie gry multiplatformowe są ładniejsze na xboxa. Prawdziwym pokazem mocy konsol nie są tabelki lecz właśnie gry! Te od sony to klasa sama w sobie, jeśli chodzi o grafikę Odpowiedz Link Zgłoś
mikas2 Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 15:55 @mi-go Jeżeli ktoś w pierwszym roku wejścia na rynek proponowałby mi kupno x360 to napewno bym użył obraźliwych słów w stosunku do tej konsoli To lekko mówiąc była totalna lipa A mam jeszcze pierwszego xboxa Odpowiedz Link Zgłoś
donsterydo Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 16:04 M$ musiał wypuścić X360 rok wcześniej bo w innym przypadku w bezpośrednim starciu z PS3 nie miałby szans ze względu na markę Playstation, o pierwszym XBoxie mało kto słyszał, a jeszcze mniej ludzi go miało XBox dopiero teraz sobie markę i pozycję na rynku wyrabia i dobrze, że doszedł nowy gracz, bo chyba nie trzeba przypominać jak późno ceny PS2 spadły do obecnego poziomu, ja półtora roku temu za PS2 zapłaciłem nie dużo mniej niż 10 miesięcy temu za X360 Arcade. Teraz nareszcie jest jakaś konkurencja na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
mikas2 Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 16:05 Wcześniejsze moje wypowiedzi właśnie pokazują wam dlaczego sprzedaz PS3 jest taka a nie inna. Nie walczę z PS3 ani sie do niej nie modlę... jak co nie którzy. Sprzedaz bedzie jeszcze słabnąc bo ludziska juz się poznały na "Sony" nie tylko na konsoli ale choćby nawet na czekaniu na GT5. Przecież to może k...a zniechęcić każdego Odpowiedz Link Zgłoś
litortm Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 16:06 tomasz generacja się jeszcze nie skończyła. Odpowiedz Link Zgłoś
franekk7 Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 16:11 Wiadomo że USA to głownie XBOX, tak jak w Japonii jest to PS3. To czemu podajecie dane tylko z USA? żeby xboty się jarały, jaka to ich konsola jest świetna? (przehypowana) Pokażcie dane z Europy, gdzie liczby są mniej więcej takie same... albo z Japonii, gdzie rządzi Sony... w sumie, Japonie można pominąć, bo kogo obchodzi ten "dzwiny" kraj... (mnie osobiście nie, a xboyów 2x) Odpowiedz Link Zgłoś
mi-go Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 16:11 Tylko, że wg wyliczeń ta sprzedaż nie słabnie tylko utrzymuje się na takim samym poziomie. Cyferki z zestawień należy umieć interpretować,a Sony mam jeszcze ps2 i psp... Na pewno żadna z konsol nie uzyska znaczącej przewagi na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
donsterydo Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 16:26 franekk7: Z rynków liczy się tylko USA i EU, Japonia jako rynek tak naprawdę już nie istnieje, dlaczego ? Dlatego, że co tydzień ukazują się wyniki sprzedaży na rynku japońskim i co widzimy tam w TOP10 ? - W większości to gry, które są tworzone z myślą o rynku japońskim, które albo nigdy nie wychodzą poza kraj kwitnącej wiśni, a jak wychodzą to przeważnie marnie się sprzedają, dlatego dla branży konsolowej ten rynek de facto nie istnieje bo gry zachodnich developerów, które mają lwią część rynku się tam po prostu nie sprzedają. To już nie czasy kiedy "tylko" Japończycy pisali gry, teraz jest to rynek zachodnich developerów, a Japończycy zaspali i zostali daleko w tyle za peletonem. Z tych powodów ludzie koncentrują się na USA I EU, W USA X360 ma ogromną przewagę, a w EU nie dużą, ale zauważalną, chociaż na największym europejskim rynku czyli w UK ta przewaga jest już znaczna (w pierwszej połowie tego roku sprzedało się tam 2x tyle X360 co PS3). Odpowiedz Link Zgłoś