Dodaj do ulubionych

Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze daleko

23.07.09, 01:30
HA HA HA HA... !! Właśnie rozśmieszyłeś moje zużyte skarpetki, szanowny Pawle smile Nintendo które przecież zarabia krocie na swoim ultra-tanim w produkcji i ultra-drogim w detalu Wii, do tego sprzedającym się jak świeże maślane bułeczki, nagle rezygnuje z profitów i przeznacza bajońskie sumy na opracowanie i wydanie Wii FullHD, gier oraz akcesoriów. Ech Pawełku, Pawełku na jakim świecie ty żyjesz ?
Obserwuj wątek
    • siarkus Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 07:56
      No i dobrze, że nowa generacja konsol szybko nie nadejdzie, bo im rzadziej będziemy musieli wydać te 1000+... zł na nowy sprzęt, tym lepiej.

@big.gay.al
      Nie przesadzaj/nie prowokuj (2 i 3 post). Nie sądzę, żeby wiele osób chciało czytać takie komentarze. Na pewno macie na to inne strony, to jest blog o grach.
    • tomszak_pl Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 09:34
      Im pózniej tym lepiej, dopiero kupilem (niezbyt tanie) PS3.
    • drplama.3 Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 09:36
      Chyba inaczej byc nie moze - nie widze jakos nastepcow 360-tki i PS3 - jeszcze duzo wody w wisle uplynie, zanim to nastapi.
    • aromp4 Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 10:10
      @drplama.3
      racja, wcale mi sie nie spieszy do nowej generacji, wkoncu nie wydalem X zl na to by po 2 latach czaic sie juz na ps4
    • graczz11233 Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 10:34
      obecna generacja jest noim zdaniem wystaczająca. nie widac jeszcze ogromne przepaści pomiędzy pctami a grami na konsole. to chyba dobrze, bo juz 3 lata ma konsola sony,a pusło ms'u nawet wiecej.
    • sonyboy Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 10:34
      Jestem z tą generacją od jej samego początku, czyli będzie już ze 3 lata. Kupiłem X360 na starcie, jeden z pierwszych modeli (przez co ta "konsola" na zawsze pozostanie w mojej pamięci jako najbardziej niedopracowane, nieprzemyślane i awaryjne urządzenie elektroniczne jakie wpadło mi w łapy) później dokupiłem PS3. I powiem że po tych 3 latach grafika obecnej generacji zdążyła już mi się przejeść i przestała mnie zachwycać. (Jedynie geniusze z Naughty Dog nie wpisują się w ten standard) Exy od Sony są ładne, ale opadu szczęki już u mnie nie powodują. Z exów na X360 jedynie nad GoW można zatrzymać się na dłużej i popatrzeć na grafę. Reszta exów M$ i multiplatformerów trzyma za to przeciętny poziom. Nie drażni ale też absolutnie niczym nie zachwyca. Także ja nie miałbym absolutnie nic przeciwko, żeby np. pod koniec 2010 zobaczyć na półkach sklepowych konsolę z powiedzmy GT300 i możliwościami DX11. Brakuje mi opadów szczęki, takich jakie towarzyszyły mi gdy przesiadłem się ze starej generacji na X0 i zobaczyłem po raz pierwszy GoW, czy kiedy z padniętego X0 przesiadłem się na PS3 i zobaczyłem Uncharted. Takich wrażeń niestety już w tej generacji się raczej nie uświadczy. Powiecie że grywalność > grafika. Pewnie że tak, jednak nie zmienia to faktu że nowe konsole w przeciągu roku czy dwóch chętnie bym zobaczył. Jednak z powodu kryzysu i faktu że Sony tak na prawdę jeszcze się z PS3 nawet nie rozkręciło raczej nie ma co na to liczyć. Płakać nie będę ale gdybym miał możliwość wydać w najbliższym czasie kaskę na sprzęt z powiedzmy podkręconym Cellem, GT300 i ze 2 GB RAM to też bym nie płakałwink
    • moszeusz24 Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 10:45
      Wg mnie nintendo może w przyszłym roku wypuścić nową konsolę, z HD. W końcu premiera Natala i kontrolera Sony na pewno będzie towarzyszyć duża kampania reklamowa i ludzie mogą zapomnieć o Wii. Przecież konkurencja będzie miała to co oni i w lepszej oprawie.
    • pankrytyk Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 11:05
      sony i ms nie maja mariana i zeldysmile osobiscie uwazam ze kontroler sony zakasuje natala (nie wierze ze kamerka ms wylapie tak dokladnie ruchy tak jak motion sensory sony) wyobrazmy sobie wiedzmina na ps3, chirurgiczne ciecia mieczem ( tetnica na szyi, pachy, skron) wycelujemy co do piksela a z natalem to juz tak dokladnie byc nie musi, wszak to "tylko" kamerka.
    • sonyboy Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 11:12
      @graczz11233 - nie widać różnicy bo w dzisiejszych czasach już prawie nikt nie pisze gier pod PC. Przy skali piractwa na blaszakach nikomu się to po prostu nie opłaca. 99% produkcji PCtowych to konwersje z konsol. Gdzie dodaje się tylko wyższą rozdziałkę i lepsze wygładzanie krawędzi. Przepaść pomiędzy konsolami a PCtami jest już ogromna. Bo gdzie takiemu 1900XTX z X0 czy GF6800 z PS3 do nowych GT200 czy HD4000? Nie ma co porównywać. Problem w tym że prawie nikt możliwości tych kart na PC nie wykorzystuje. Chcesz poczuć różnice to odpal sobie Crysisa na mocnej maszynie z ustawieniami na max (czyli pod Vistą na XP chodzi na DX9) to ją poczujesz. Nie zmienia to faktu że Crysis to chyba najnudniejszy i jeden z najsłabszych FPSów w jakie ostatnimi czasy grałem i nie rozumiem tej podniety że pojawi się na konsolach... no ale o grafice teraz rozmawiamywink
    • dunhill_oceano Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 11:22
      "Osobiście nie jestem pewien, czy Natal i różdżki Sony rzeczywiście będą aż taką rewolucją..."

a jaką rewolucję przyniosła nam ta generacja konsol? lepszą grafikę możliwą do odtwarzania w wyższych rozdzielczościach? na PC takie rewolucje dokonują się mniej więcej co dwa lata.

zarówno kontrolery do Wii i 'różdżki' Sony to nie tyle rewolucja co ewolucja. to wciąż kontrolery tylko w innej formie. z kolei 'projekt Natal' rewolucją pewnie będzie. brak użycia fizycznego kontrolera do sterowania postacią jest istotną zmianą. osobną kwestią jest kto z hardcorowych graczy się na to przerzuci. ja raczej nie...
    • loczyn Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 11:23
      @sonyboy
      Jak czytam takie coś to mnie krew zalewa.
      Na blaszakach wcale nie ma tak wielkiego piractwa jak Ci się wydaje. Nie opłaca się wydawać studiom gier na PC ponieważ robią marne porty marnych gier z konsol, to nie dziwota, że się nie sprzedają. Capcom płakał nad DMC4 ale dzizas ludzie to nie ten target. TPP action slasher który został spłodzony na konsolach teraz na PC? Nie ma szans. Gry na PC opłaca się robić jeśli to są gry na PC. Blizzard jakoś nie płacze. Oni nie splamili się szałem konsol i co wyszli na tym źle? No chyba nie skoro mają mnóstwo pieniędzy i własnego BlizzCona. Firma która opiera swoją markę w 100% na PC tak dobrze się trzyma? Czyżbyś miał jakieś błędy logiczne? Nu nu, zanim zaczniesz pisać takie głupotki zastanów się z 5 lub 10 razy.
    • argeth Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 11:42
      90% Blizza to WoW więc trudno, żeby sobie nie radzili (wkońcu obecny rynek PC to MMO i flashówki) . Poza tym mieli już jakieś próby przeskoku na konsole, ale nie trafili z terminem wydania (Diablo, the Lost Vikings). Wyszło, że im się nie opłaca grzebać w konsolach dlatego zostają na PCtach. No, ale mniejsza o to.

Co do tematu to niektóre tytuły mnie utwierdziły w przekonaniu, że obecna grafika mnie niemal w pełni zadowala i do nowej generacji mi się nie spieszy. Zobaczyłbym za to PSP2 podchodzące pod PS3 z opcją TV-Out.
    • sonyboy Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 11:45
      @loczyn - głupotki to piszesz ty. Blizzard trzyma się świetnie, tylko na czym oni zarabiają? Na WoWie. Czyli MMO za które trzeba płacić subskrypcje. A więc nie ma co piracić. Gdyby było to zwykłe RPG to sprzedałoby się tak jak wszystkie inne hity PCtowe, czyli w granicach 1 mln kopii. (a grałoby w nie kilkanaście milionów przynajmniej - i to właśnie jest skala piractwa na PC) Nie rozumiem tylko czego ty się tak burzysz? Obraziłem gdzieś PC? Nie. Odkąd mój X360 padł sam często gram na swoim PieCu w multiplatformery. Po co mam płacić 200zł za grę na PS3 kiedy mogę ją mieć za 99 (albo jeszcze mniej) na PC? Nie jadę z blaszakami, stwierdzam tylko fakty. Bo skoro PCtowe exy mają się tak dobrze twoim zdaniem to dlaczego jest ich ostatnimi czasy tak mało? Ile wyszło w ostatnich latach gier tworzonych tylko i wyłącznie z myślą o PC, które nie pochodzą ze wschodu (bo jak wiadomo większość tamtejszych developerów nie stać na devkity do konsol, więc innego wyboru niż pisać na PC nie mają). No ile? Malutko nie? A skoro takich gier się nie wydaje to wniosek jest prosty - to się nie opłaca... no ale ty wiesz przecież lepiej, sorry nie będę już pisał "głupotek";P
    • loczyn Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 12:13
      @sonyboy
      Zapominasz chyba o takich tytułach jak: Diablo, Diablo II, Warcraft II, Warcraft III i Starcraft. To też są MMO? Trzeba płacić subskrypcję? Nie wiedziałem...
      WoW to ogromne przedsięwzięcie pochłaniające gigantyczne środki nie tylko teraz ale w trakcie produkcji. Skąd by mieli tyle pieniędzy, hmm?
      Rynek PC jest wart więcej niż byle której konsoli (mówię oddzielnie, nie konsole jako całość), to że większość pochłaniają MMO to już kwestia upodobań graczy. Jeśli taki Capcom zrobiłoby MMO i wydało z pewnością by nie płakali, ale DMC? Nie tędy droga.
      Z resztą należy napomnieć iż PC jest popularny praktycznie tylko i wyłącznie w Europie (i to części wschodniej) i Azji. Największy rynek zbytu gier jest w USA i Japonii gdzie... dominują konsole. Po prostu taka moda.
      Doczepiałem się Twojego postu nie dlatego, że mówisz o PC (błędnie odczytałeś), tylko o tym, że po raz kolejny ktoś zgania na piractwo nie do końca rozumiejąc całe zjawisko. Wytłumaczę wszystko na przykładach bo tak jest najlepiej.

Spore - nie sprzedało się jak trzeba, dlaczego? DRM które "niby" miało być przeciw piratom, a tak na prawdę było przeciw legalnym userom (rynek wtórny). Wynik: wielka ilość torrentów, chociaż wątpię czy ktokolwiek w to grał i czy gdyby nie mógł ściągnąć to kupił by oryginała. Moje wnioski: jeśli wydawca wali klientów w bambuko, to i klienci walą jego.

GTA IV - beznadziejny port, traktowanie PCtowców po macoszemu. Żaden, dosłownie żaden komputer nie uciągnie tego na MAX bez zacinania. Sam Rockstar się to tego przyznał otwarcie. Dodatkowo jeszcze tony rejestracji i pseudo anty-pirackich zabezpieczeń (które G dają). Oraz genialny drugi patch który uniemożliwiał przejście gry. Jeśli tak ktoś podchodzi do klienta to wcale się nie dziwie, że jest jak jest (chociaż GTA sprzedało się całkiem całkiem).

SF IV - szczyt geniuszu. Ktoś wydaje grę, bijatykę gdzie 80% ciosów stanowią obkrętki gałką. Dodatkowo "bardzo" intuicyjne sterowanie. Backspace wyjście. ESC zatwierdzenie i babole typu B to back A to coś tam szkoda, że w menu configu nie dali pada od Xboxa albo PS3. Z resztą to samo było z DMC04 i GoW.

Swoją drogą zapomniałeś też o darmowych MMO, jak się na ich temat wypowiesz? Hmm?
    • loczyn Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 12:25
      Zapomniałem jeszcze o Crysis.
      Crysis PCtowy exclusiwe do czasu... bo dwójka ma wyjść także na konsole.
      Dlaczego?
      Bo słabo się sprzedała.
      Dlaczego?
      Zdaniem twórców: piraci.
      Zdaniem pctowców: marna denna gra bez polotu, jedyne co miała dobrego to grafika.
      Konsolowcy oczywiście jak to konsolowcy zarzucali tej grze to samo co PCtówcy i psioczyli, że to gó... nie gra.
      Teraz mała niespodzianka...
      Z momentem ogłoszenia Crysis 2, nagle Crysis stał się jedną z najbardziej lubianych, a druga część z najbardziej oczekiwanych gier na konsole.
      WTF!?
      Ja wiem i sporo ludzi też wie dlaczego tak jest.
      Konsolowcy mają ogólnie niższy próg wymagań i Crysis 2 z pewnością będzie hitem, pomimo tego, że popełni błędy jedynki.

Tak więc słaba sprzedawalność na PC nie jest spowodowana głównie piractwem (chociaż też w jakimś stopniu również) tylko próbą opchniecią słabe produktu i robienia z PCtowców ciemnogrodu, a oni tego nie lubią.
    • vino_vayca Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 12:50
      na hardcoreową konsole od NIntendo chyba nikt nie liczy... ach cóż to by była za niespodzianka big_grin
    • sonyboy Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 13:26
      @loczyn - konsolowcy mają niższy próg wymagań??? Chyba odwrotnie. To właśnie na PC wystarczy że gra ma ładną grafę i już wszyscy się na nią rzucają. Na konsoli gra musi mieć znacznie więcej żeby ktoś się nią zainteresował.
      Piszesz o MMO. Dlaczego tak dobrze się sprzedają? Bo ciężko je spiracić. Wszystko. To tak samo jak z grami od Valve. Sprzedają się bo ciężko obejść steam.
      Na PC dobrze sprzedaje się tylko to co ciężko spiracić. Tak więc moim zdaniem "słaba sprzedawalność na PC JEST spowodowana głównie piractwem".
      Mało tego, fakt że developerzy traktują PC po macoszemu jest spowodowany dokładnie tym samym. Gry by się lepiej sprzedawały, wkładano by więcej środków na ich konwersje, dopracowanie i przystosowanie do standardów PC. A tak się nikomu nie chce bo i tak się nie sprzeda.
      A co do Crysisa. Nie sprzedał się bo był słaby? Pewnie że był słaby ale nie znam PCtowca który by w to nie grał. Choćby dla samej grafy. A ilu to kupiło? 1/100000? czy jeszcze mniej. Więc nie tłumacz słabej sprzedaży miernotą tytułu.
      Nie twierdzę że konsolowcy są bardziej uczciwy. Różnica polega na tym, że mają mniej możliwości do piracenia. PS3 nadal nie złamane a żeby odpalić pirata na X0 trzeba stracić gwarancję. W przypadku PC kupujesz kompa w sklepie, wracasz do domu i odpalasz pirata. Są możliwości to jest pokusa i większość z tego korzysta... gry się słabo sprzedają, bo ludzie piracą, ludzie piracą to powstaje coraz mniej tytułów z myślą o PC. A te które powstają są coraz słabsze. Tyle w temacie. Gdyby gry na PieCa zaczęły sprzedawać się w milionach sztuk to uwierz że robiono by ich więcej i znacznie lepiej.
    • don_wroc_love Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 13:32
      @loczyn

a znasz kogoś kto czeka na Crysis2 żeby pograć?

bo ja znam tylko takich co czekają na tą produkcję, żeby zobaczyć co wycisną z konsol
    • ausir Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 13:34
      "Gdyby było to zwykłe RPG to sprzedałoby się tak jak wszystkie inne hity PCtowe, czyli w granicach 1 mln kopii. "

Diablo 3 też według Ciebie pewnie nie przekroczy miliona?
    • argeth Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 13:43
      Ale Diablo to wyjątek, tak samo jak Starcraft i Warcraft. A dlaczego ?
      1. Blizzard, chyba jedyna sensowna stricte PCtowa marka
      2. Do gry na battle.net potrzeba oryginalnego CD-KEYa.
      Niby dlaczego Diablo2 nadal schodzi jak świeże bułeczki? Ludzie chcą na singlu pograć? Jasane ;]
      Inne tytuły Blizza też bazują na necie i nie oszukujmy się, klawiatura to najlepszy kontroler jeśli mamy równocześnie grać i się komunikować, komunikacja głosowa jest dobra ale nie niezastąpiona.

loczyn - o któym darmowym MMO mówisz? Jest jakieś w ogóle całkowicie za darmo, bez donate shopów i kont premium w dodatku grywalne? Chyba tylko Guild Wars, które i tak trzeba kupić.
    • loczyn Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 14:04
      @argeth
      Racja Blizzard to jedyna sensowna marka bo nie poleciała na łatwą kasę konsolowców, tylko robi to co należy. My jesteśmy winni, że firmy się szmacą?
      Diablo wcale nie jest kupowane bo wymaga cdkeya (porównaj ilość graczy na BN do ilości sprzedanych kopii), po prostu ta gra coś w sobie ma i PCtowcy darzą ją szacunkiem, nawet Ci co piracą. Kupują "bo wypada".
      Jest mnóstwo MMO, mam dawać linki? Swoją drogą co oznacza "grywalne"?

@don_wroc_love
      Wejdź chociażby na głupie Gry-online i poczytaj fora.

@sonyboy
      Tak? PCtowcy niższy próg? To dlaczego Halo się nie sprzedało? GoW się nie sprzedał? DMC? Przecież to takie Boskie tytuły które na konsolach wojują. No słucham, dlaczego?
      Przykład - znó Blizzard, co chwila łatki, dodatki sratki tatki im też się nie opłaca? Czy inna firma nie może też tak zrobić? Infinity Ward dorobiło się na PC, przeskoczyło na konsole, zobaczymy jak długo pozipie.
      Oczywiście gier teoretycznie sprzedaje się mniej, ale jednak nadal to jest jakaś część tortu prawda?
      The Sims 3 sprzedało 20tyś kopii w ciągu jednej nocy w Polsce, ciekaw jestem czy jakiś tytuł konsolowy miał tyle samo.
      Co do Crysisa, gra była marna i tyle, piraci ściągali owszem ściągali bo gra nie oferowała dosłownie nic po za interaktywnym benchmarkiem. Sprawdzić kompa przez 5min i do śmieci.
    • cypisek.cz Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 14:23
      @loczyn

co ty za herezje człowieku wygadujesz?

pecetowcy i konsolowcy to generalnie dwie zupełnie różne grupy docelowe - więc jakim cudem gry skierowane do innego profilu gracza mają się sprzedać na pececie?
    • cypisek.cz Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 14:25
      poza tym takie simsy - czyli rozbudowany domek dla lalek to naprawdę WYSOKI poziom....
    • argeth Re: Mark Rein: Do kolejnej generacji jeszcze dale 23.07.09, 14:29
      Grywalne to takie, które coś sobą reprezentują i nie są podróbką, moim zdaniem, już samego w sobie kiepskiego produktu farmerów - LineageII.

DMC4 to akurat mocno średnia gierka, chociaż lipna sprzedaż poprzednika mimo wszystko dziwi. Simsy to akurat nie do końca dobry przykład bo to gra niebezpiecznie casualowa, a tacy "zwykli" ludzie zwykle nie wiedzą co to torrenty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka