ratheal Re: Ubisoft będzie walczył z piratami 28.07.09, 13:51 Czyli experyment z PoP i CoJ (gry bez zabezpieczeń) nie wypalił? Odpowiedz Link Zgłoś
galnospoke Re: Ubisoft będzie walczył z piratami 28.07.09, 13:55 ratheal - zaloze sie, ze wypalil. Tu chodzi o cos innego. Maja straty 50% i MUSZA znalesc sie winni. Tu chodzi o strach o stolki i nic innego. Gwarantuje Ci. Przeciez nie powiedza, ze straty sa spowodwane wydawaniem kiepskich produktow, wiec co? Piraci sa winni czyli nikt i o to chodzi. Jak za komuny: czemu jest zle? Bo zabraklo sznurka do snopowiazalek. Tak to dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Ubisoft będzie walczył z piratami 28.07.09, 14:06 Przeciez nie powiedza, ze straty sa spowodwane wydawaniem kiepskich produktow, wiec co? ------ czyli piractwo jest buntem pecetowców przeciwko słabym produktom? BUAHAHAHAHAHAHAHAHHA Odpowiedz Link Zgłoś
galnospoke Re: Ubisoft będzie walczył z piratami 28.07.09, 14:09 don_wroc_love - ja juz nie komentuje Twoich dyrdymalow i wnioskow zbuntowanego nastolatka. Ty nawet czytac nie potrafisz. Odpatycz sie jak i ja odpatyczam sie od Ciebie z łaski swojej. Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Ubisoft będzie walczył z piratami 28.07.09, 14:12 dyrdymałów? czy raczej podsumowań FAKTÓW słoneczko? Odpowiedz Link Zgłoś
galnospoke Re: Ubisoft będzie walczył z piratami 28.07.09, 14:13 Jak do sciany. Po prostu intelektualny beton. Milego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Ubisoft będzie walczył z piratami 28.07.09, 14:13 hehe ale buntujcie się tak dalej - skończy się tak że na 10 wydawanych gier na pc trafi jedna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zezz Re: Ubisoft będzie walczył z piratami IP: *.chello.pl 28.07.09, 14:40 a ja myslalem ze na swiecie jest kryzys i ludzie mniej konsumuja.. a jak widac to wina piratow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didaskalia Re: Ubisoft będzie walczył z piratami IP: 89.231.196.* 28.07.09, 14:47 HaHaHa !!! Świetne !!! Czyli to wina producentów, że zabezpieczają swoje gry przed piratami. I dlatego też przez nich cierpicie przez różnego rodzaju zabezpieczenia ??? I tu się mulicie !!! Jakby nie było piractwa, nie byłoby zabezpieczeń, jakby nie byłoby zabezpieczeń nie byłoby kłopotów, jakby nie byłoby kłopotów byłaby kasa "od was" itd. . . . Wydano kiedyś grę wolną od bugów i idealną ??? NIE ! A wy oczekujecie idealnych zabezpieczeń ?! "Jakby obniżyli cenę to by więcej sprzedali . . ." XD Ostatnio kumpel doradzał mi ściągnąć World of Goo , bo stoi na sieci bez żadnych zabezpieczeń, i do pobrania jest tylko 90MB . . . Jemu było szkoda nawet 20 zł ! I tak twierdzić będzie większość z was !!! Wy jesteście ślepi ! USA dostaje premierówki wcześniej, ponieważ mają jedne z najniższych skali piractwa .( no i dlatego, bo to ważny rynek ). My nie mamy X Live, bo mamy najwyższe piractwo ! Producent nie będzie patrzył - " Marek ma oryginała. Tomek też , ale Kowalscy piracą , to niech mają za swoje !" !! Tutaj panuje odpowiedzialność zbiorową !!! A ceny gier coraz wyższe bo koszty produkcji gier coraz wyższe !!!Teraz głównie siedzi się nad grafiką, fizyką itd. , mniej nad aspektami scenariusza ( z tąd krótsze gry, choć też chęć większego zarobku, dlatego powstały DLC ) @faster735 Marzenie ściętej głowy !!! I tak by spiracili !!!Tego jestem pewien !!! Skoro nawet pirackie kopie Win 7 pobierali ( z trojanem XD ) to i tego by szukali po torrentach, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Ubisoft będzie walczył z piratami 28.07.09, 14:49 kryzys w dużej mierze sprzyja piratom - zobacz - na czym pierwszym się oszczędza? bazując na piramidzie Maslowa można zaryzykować pewnie stwierdzenie, że nie na potrzebach podstawowych, ale na potrzebach znajdujących się wyżej - ale skoro nałóg ciśnie... to znajdują się takie "sposoby" na obejście wydatków konsumpcyjnych... Odpowiedz Link Zgłoś
galnospoke Re: Ubisoft będzie walczył z piratami 28.07.09, 14:51 didaskalia - jakby nie bylo piratow niebo byloby niebieskie, a trawa zielno. Niektorzy to maja proste (zeby nie powiedziec prostackie) pojmowanie swiata. A to wszystkiemu winni Zydzi, a to cyklisci, a to piraci. Ech! Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Ubisoft będzie walczył z piratami 28.07.09, 14:56 no i winni są jak zwykle konsolowcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Ubisoft będzie walczył z piratami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 15:00 ja nie kupuje gier z wkurzającymi zabezpieczeniami jak i tych z napisem "Games for Windows" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maranga Re: Ubisoft będzie walczył z piratami IP: *.hostsila.net 28.07.09, 15:47 A ja mam takie pytanie: 1)dawno nie kupowalem nic w takim np. Empiku. czy jak kupie tam gierke na PC, odpakuje, zainstaluje i po 20 minutach stwierdze, ze to badziew, moge oddac? a jesli nie bede w stanie jej uruchomic, mimo spelnienia podanych na opakowaniu wymagan sprzetowych? a jesli nie zgodze sie z trescia licencji EULA, ktora nie jest umieszczona na opakowaniu, a mozna ja przeczytac jedynie w trakcie instalacji? jak to wyglada w innych sklepach, tych z kategorii offline, nie online? 2) STEAM - "As with most software products, we will not offer refunds for purchases made online as outlined in the software license - please review Section 4 of the Steam Subscriber Agreement for more information." Nie ma mozliwosci uzyskania zwrotu pieniedzy za produkt zakupiony na STEAM. Dotyczy to zarowno sytuacji, kiedy w gre zagralem, dzialala tak jak powinna, ale byla subiektywnie zla; lub nie dzialala, mimo spelnienia wymagan sprzetowych. O jakiej przyzwoitosci co niektorzy tutaj pisza? osobiscie w ciagu calego mojego zycia mialem 7 (slownie siedem) przypadkow, kiedy zakupiona przeze mnie oryginalna gra nie dzialala tak jak powinna, lub wcale. w 2 przypadkach demo dzialalo dobrze, a pelna wersja nie (Homeworld 1 i ktorys Unreal Tournament). bylo tez tak (Silent Hunter III - zdaje sie, ze to byl wlasnie Ubisoft), ze producent przyznawal, ze odpalenie gry nie bedzie mozliwe na moim komputerze ze wzgledu na zastosowane zabezpieczenia antypirackie i grzecznie stwierdzal, ze nie jest to podstawa do dokonania zwrotu, bo transakcja miala miejsce pomiedzy mna a sklepem. wszystkie kupione byly offline, w kazdym przypadku sklep odmowil przyjecia towaru i oddania pieniedzy. w 3 wypadkach mialem mozliwosc przetestowania produktu w wersji DEMO, w 4 przypadkach wersji DEMO nie bylo. Pytam sie zatem, 'da fak? Panowie i Panie z Ubi. zaplacilem wam za gre po czym nie moge jej odpalic, bo mam 3 napedy w komputerze zamiast 1? nie raczyliscie mnie o tym poinformowac na opakowaniu, ale mimo to nie chceliscie mi oddac kasy za produkt, o ktorym od poczatku wiedzielisci, ze nie bedzie dzialal na moim komputerze? i wy sie domagacie respektowania WASZYCH praw? Oprogramowanie jest jednym z bardzo niewielu produktow, ktory traktowany jest w sposob szczegolny przez prawo (innym sa np. meble na zamowienie). Jesli nie dziala, nie mozna go oddac tak jak rozklejonych butow, monitora z dead-pixelem czy uszkodzonego twardego dysku. Moim zdaniem kazde zabezpieczenie typu DRM, badz jakiekolwiek inne, ktore ogranicza moje prawa dysponowania zakupionym przez mnie oprogramowaniem na WLASNY UZYTEK, powinno byc karane i popre kazda inicjatywe spoleczna zmierzajaca w tym kierunku. Piractwa nie zwalczycie. zawsze beda istnieli tacy, ktorzy nie zaplaca za program czy gre bo go sobie sciagna, i zapewne wielu z nich tutaj wypisuje jak to 'soft powinien byc tanczy to bym kupil' itp, podczas gdy w rzeczywistosci nie kupiliby nawet windowsa, gdyby oryginal byl po 50 zlotych, w empire total war za 25PLN, bo to przeciez kilka tanich browarow. Ale piractwo jest dobre. wymusza zmiany myslenia. narazie wiekszosc execow wielkich firm typu EA i Ubi postepuje zgodnie z zasada 'oporu' przeciwko pradowi - my dostosujemy zmieniajacy sie rynek do siebie, a nie siebie do rynku. oczywiscie przegraja, straty beda rosly, na ich miejsce przyjda w koncu nowi, ktorzy zrozumieja nowa rzeczywistosc, ale do tego czasu napsuja wielu uczciwym ludziom krwi. moja propozycja jest taka: kazda gra komputerowa na rynku obowiazkowo musi byc udostepniona w darmowej wersji demo. wersja demo, to 30 minut gry bez zadnych innych ograniczen. wersja demo nie moze w zaden sposob roznic sie od wersji pelnej - to ma byc ta sama gra, tylko z ograniczeniem czasowym. chce miec mozliwosc zagrania w wersje demo wszystkiego co mam zamiar kupic. recenzje? recenzje sa g*** warte. wystarczy popatrzec na ostatnie afery z gamespotem czy ign. ba - ostatnio nawet tutejszy redaktor stwierdzil, ze gra ogolnie beznadziejna, ale lepsza od wszystkiego w swojej klasie, w ktora nawet dlugo nie gral, zasluguje na ocene 8.2. to ja przepraszam, ale dla mnie to kpina i rozboj w bialy dzien. mam do zjedzenia stolec i pizze. pizza jest super, mocne 9.5, ale stolec zasluguje na 8.2, bo to najlepszy stolec od dawna, a i na horyzoncie nie widac zadnego lepiej sie zapowiadajacego wyproznienia. tak wiec zyjcie piraci dlugo i prosperujcie. dla mnie i tak wiekszosc z was to zlodzieje, ale zycze wam, zeby was nie zlapali ani nie ukarali, bo nie zycze sobie, zeby pieniadze z moich podatkow szly na walke z tymi, ktorzy okradaja zlodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: Ubisoft będzie walczył z piratami IP: *.xdsl.centertel.pl 28.07.09, 16:05 @didaskalia Ile czasu zajmie spiracenie najnowszych zabezpieczeń? Tydzień. Miesiąc. Te wszystkie SecuRomy, DRM to wielki problem głównie dla legalnych użytkowników. Ponadto zauważ, że gry mają ograniczenia instalacji, co utrudnia (albo wręcz uniemożliwia) pożyczanie gier. DRM nie pozwalają sprzedawać kopii gry innym użytkownikom (używki). Nie wszystkiemu są winni piraci, choć oni są głównym tłumaczeniem wielkich wydawców gier i jeśli wierzysz we wszystkie ich słowa to mi ciebie szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zezz Re: Ubisoft będzie walczył z piratami IP: *.chello.pl 28.07.09, 16:20 Maranga gdyby te 30min gry zwiekszyloby sprzedaz - to takie cos wprowadziliby, ale jak wiadomo nie zwiekszyloby to sprzedazy. Takze pozostaje zwalac wszystko na piractwo, masonow, no i zydow Poza tym np uzytkownik gier uzywanych to dla takiego ubisoftu jak pirat - 0 roznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toytoy Re: Ubisoft będzie walczył z piratami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 16:51 a ja zamówiłem swoją pierwszą życiu oryginalną grę!! Crash time 2 za 17 zł i oda razu Shadowground Pack za 25 zł. I tak chcę zaprotestować przeciwko takim śmierdzielom jak Ubisoft i pokazać, że jest popyt na gry w dobrych uczciwych cenach! aha, ich H.A.W.K'a właśnie ściągam, za darmo z serwisu typu torrent i nawet nie mam zamiaru potem kupować oryginału. Oni mają taką postawę więc i my gracze powinniśmy się odpowiednio zachować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robotwithinme Re: Ubisoft będzie walczył z piratami IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.07.09, 16:54 A ja ostatnio wczytałem się w umowę licencyjną (EULA) takiego Crysisa i oto co tam znalazłem: -Nie mam prawa pożyczać gry nikomu innemu nawet za darmo. -Nie mam prawa pokazywać gry nikomu (nawet za darmo). -Nie mam prawa stworzyć kopii zapasowej gry(co nawiasem mówiąc jest niezgodne z polskim prawem). i najlepsze: -Jeśli producent wycofa grę z rynku, to mam OBOWIAZEK odinstalować grę z dysku i zniszczyć płytkę. Z powyższego wynika, że ja tak naprawdę nie kupuję gry, tylko ją pożyczam. W wypadku Crysisa starczy mi taka pożyczona gra na 6 godzin - to jak pożyczyć 3 filmy za które zapłacę jedną dziesiątą ceny gry (i jeszcze będę miał prawo zrobić z nimi więcej rzeczy- na przykład obejrzeć z przyjaciółmi). Na dodatek czy ktoś słyszał, żeby po pożyczeniu filmu z wypożyczalni trzeba było logować się na stronie producenta, żeby uzyskać kod upoważniający do obejrzenia filmu? Odpowiedz Link Zgłoś
own3d1n1 Re: Ubisoft będzie walczył z piratami 28.07.09, 17:35 Nie można nikomu pokazywać gry? Mam się zamknąć w piwnicy? To jakiś absurd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: des Re: Ubisoft będzie walczył z piratami IP: 163.244.62.* 28.07.09, 18:57 patrzac na te komantarze widac, ze za pare lat pc wroci do biur, a gry beda wydawane glownie na konsole. nie dziwie sie. Cale szczescie, ze gry na konsolach mozna dowolnie odsprzedawac szkoda bedzie jedynie dobrych strategii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yui Re: Ubisoft będzie walczył z piratami IP: *.chello.pl 28.07.09, 19:09 des, a dlaczego uwazasz, ze taki stan bedzie trwal wiecznie? kiedys tez nie bylo problemu z dowolnym odsprzedawaniem gier na pc. ale jesli, tak jak mowisz, gry beda wydawane glownie na konsole, sila rzeczy wzrosnie piractwo konsolowe. byc moze nieco innego typu niz pc-towe 'sciagnij torrenta i graj' ale z pewnoscia piraci znajda sposoby na wszelkie zabezpieczenia konsolowe. a wtedy mozesz byc pewien jednego: pojawi sie na gamecornerze podobny artykul do tego, jednak tresc bedzie dotyczyla 'lawinowego wzrostu piractwa na konsolach'. jestem gleboko przekonany, ze pojawia sie pierwsze proby przypisania kupionej gry albo do jednej konsoli, albo do jednej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: des Re: Ubisoft będzie walczył z piratami IP: 163.244.62.* 28.07.09, 19:31 nie ma piractwa na ps3, i pewnie kolejna wersja xboxa tez bedzie poprawiona. Co do piraceania - to jest kradziez, jakiejkolwiek ideologii do tego bys nie dorobil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yui Re: Ubisoft będzie walczył z piratami IP: *.chello.pl 28.07.09, 19:54 ktos juz analizowal dlaczego na ps3 nie ma piractwa, generalnie przyjmuje sie 4 powody: - sprzet jest kosztowny. przez to raz, ze potencjalni piraci niechetnie gotowi sa go modowac, dwa, ze bylby to proces sam w sobie odpowiednio drozszy. - brak podzialu na regiony, co powoduje, ze (w przeciwienstwie do np. ps2) gracze nie decyduja sie modowac konsol zeby zagrac w oczekiwany tytul wydany np. w japonii - blue-ray i koniecznosc sciagania 20+ giga - architektura ps3. kazda aktualizacja firmware wymazuje caly poprzedni firmware i wszelkie exploity moga byc szybko usuniete jesli ps4 bedzie tak samo drogie jak ps3, odniesie taki sam 'sukces' jak ps3. jesli bedzie tak samo skomplikowane w produkcji, bedzie drogie, jesli bedzie tak samo skomplikowane i kosztowne w programowaniu, nie bedzie popularne wsrod developerow. a ze 20+ gb sciagania? kiedys sciagniecie 1gb bylo czyms przekraczajacym mozliwosci przecietnego uzytkownika. firmware idzie wyraznie w jednym kierunku - online. wszystko online. naprawde liczysz na to, ze majac do dyspozycji takie narzedzie wydawcy go nie wykorzystaja? jesli gracz MUSI sie polaczyc z siecia, to z punktu widzenia korporacji, narazalaby sie ona na zarzut dzialania na szkode akcjonariuszy, gdyby nie wprowadzila mechanizmow przypisania gry do konsoli, lub konta jednego uzytkownika - oczywiscie w celu walki z piractwem i poprawy jakosci swiadczonych uslug, poprzez spersonalizowanie dostarczanej oferty. przy okazji zero handlu uzywanymi grami. moim zdaniem to nieuniknione, jesli nie zabroni tego prawo. a co ma do tego fakt, ze piractwo to kradziez? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Ubisoft będzie walczył z piratami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 21:42 Czy naprawdę dużo osób tutaj miało aż tak straszne przeżycia z jakimś DRM? Może jak instalowałem GTA IV to straciłem z godzinę na problemach z rejestracją do ich social club; może musiałem raz przeinstalować steam, bo nie chciał się uruchomić; jednak jakieś drobne problemy przy instalacji nie zabrały mi radochy z całej gry!!! Ja tutaj widzę ciągnący się jak guma do żucia popularny temat DRM jest złe. Niektórzy już nie pamiętają czemu, niektórzy nigdy nie mieli z tym styczności, ale ważne, źe jest na co narzekać. Odpowiedz Link Zgłoś