Dodaj do ulubionych

Recenzja Hearts of Iron III

• jock.x Re: Recenzja Hearts of Iron III 12.08.09, 14:56
      sad
      Ale mogło być gorzej. O głupsze rzeczy się tu czepiali.big_grin
    • Gość: rafaelmet Re: Recenzja Hearts of Iron III IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.09, 15:53
      Gram Polską od 1936 roku.
      Gram Polską od 1936 roku.
      Na samym początku zacząłem inwestować w doktryny (ogólne i dla piechoty) oraz broń przeciwpancerną. Od razu też zacząłem ustawiać sobie przyszły front. Skróciłem go w Wielkopolsce (Poznań oddany za darmo), granice obsadzając wojskami garnizowymi oraz militią (milicją??). "Normalne" wojska bezspośrednio na granicy ustawiłem tylko w Prusach i na południu.
      Handlowałem z całym światem z wyjątkiem Osi. Szczególnie dużo z Alilantami i Zw. Radzieckim. To poprawiło z nimi stosunki. Do 1939 po stronie Sprzymierzonych oprócz Fr, Uk i Pl była Hiszpania, kraje Beneluksu i USA.
      Wojna wybuchła 2 maja 1939 roku. Niemcy niemiło zaskoczyli się poziomem wyszkolenia moich garnizonów (prawie 100 dywizji!!!) wspomaganych przez brygady przeciwpancerne. Po kilku dniach byli w stanie atakować dalej, ale tam już czekała polska piechota, która w przeciwieństwie do tej historycznej miała świetnego dowódcę, który wie co to jest wojna manewrowa (mnie!!!).
      Każdy niemiecki atak był niwelowany kontrnatarciem wojsk polskich z obu skrzydeł. W efekcie po dwóch miesiącach stan walk wygląda następująco:
      Prusy prawie w całości zajęte przez polskie wojska, wspomagane przez jedną dywizję belgisjką. Na wschód od Malborka 9 dywizji niemieckich zostało zamkniętych w kotle. Ich los jest raczej przesądzony. Niemcy w końcu zajęli Gdańsk, ale właśnie rusza kontrofensywa, która odbije to miasto.
      W tym samym czasie po krwawych walkach Polacy odzyskali oddany na początku wojny Poznań. Sytuacja w Wielkopolsce nie jest jeszcze ustabilizowana. Ciągle trwają walki, szczególnie w południowej części regionu.
      Na Śląśku sytuacja ustabilizowana. Polakom udało się odbić utracone na samym początku prowincje i zająć Opole.
      Ciekawie sytuacja rozwija się na Słowacji. Wojska polskie zajęły już połowę tego kraju, w krótce dojdą do Bratysławy. Co raz wyrażniej klaruje się front, który zaatakuje Śląsk niemiecki od tyłu. Nietrudno przewidzieć efekty - kolejny kocioł z nazistami.

O wiele lepiej idzie Niemcom na zachodzie. Udało im się zająć prawie całą Holandię, oraz przepołowić Belgię na pół. Nieoczekiwanie Hitlerowi przyszli z pomocą Włosi, którym nie tylko udało się zająć Niceę, ale całą południową i środkową Francję. To spowodowało w końcu jakiś ruch wojsk francuskich, które łaskawie wyszły z bunkrów.

Gra jest świetna, chociaż SI trochę "ssie". Niemcy atakują w jednym rejonie zazwyczaj jedną prowincję. To umożlliwia moim wojskom rozbijanie tych ataków przeciwnatarciami z sąsiednich prowincji. Wkurza też postępowanie Francuzów. O ile siedzenie za Linią Maginota jakoś specjalnie mnie nie dziwi, to pozwolenie Włlochom (!!!) na zajęcie połowy kraju to już absurd. Naszczęście mają na tyle liczne wojska, że chyba przetrwają do zajęcia Berlina przez wosjko polskie wink
    • Gość: McFlash Re: Recenzja Hearts of Iron III IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.09, 09:08
      Szkoda, że nie wspomniałeś o błędach mapy. Wspaniale umiejscowiony Stalingrad...
    • Gość: Baron Re: Recenzja Hearts of Iron III IP: 195.42.249.* 13.08.09, 14:38
      Jeszcze jedno pytanie:

czy u Was (patch 1.1c) też występuje bug z mapą, a mianowicie zatoką neapolitańską? (Bay of Napoli czy jakość tak). Jak wpłynęła mi tam flota, to nie mogłem jej wysłać nigdzie
    • Gość: Gość Re: Recenzja Hearts of Iron III IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.09, 11:20
      Czy gdzies w Polsce w obecnej chwili mozna nabyć tę grę? Słysze iż gracie na pełnej wersji...
    • d_pawel Re: Recenzja Hearts of Iron III 14.08.09, 15:24
      Gość -> Gra wyjdzie we wrześniu.
    • d_pawel Re: Recenzja Hearts of Iron III 14.08.09, 15:24
      *w Polsce
    • Gość: robert Re: Recenzja Hearts of Iron III IP: *.enterpol.pl 16.08.09, 12:17
      a się zaczynając grę w 1936 r. Polską dołączyć do osi?.
      Hitler przecież proponował Polsce sojusz przeciw Sowietom
    • Gość: Ploud Re: Recenzja Hearts of Iron III IP: *.xdsl.centertel.pl 19.08.09, 17:29
      kiedy ta gra wyjdzie w ploskiej wersji jezykowej? Słyszałem ze podobno 17 sierpnia ale jaks o tym cicho wiec rozumiem ze prepiera sie obsuneła ale na kiedy?
    • Gość: paw Re: Recenzja Hearts of Iron III IP: 193.178.143.* 24.08.09, 16:26
      Uf... Odpaliłem demo i mimo przejścia tutoriali oraz doświadczeń z HoI2 + innych gier Paradoxu, poczułem, że zupełnie nie kontroluję gry. Zacząłem od Polski. Niby wydaję rozkazy moim armiom (dywizje zostawiłem kontroli AI), ustalam im 'objectives' w głębi kraju, żeby cokolwiek skrócić linię frontu... ale jakby zupełnie nie reagowali. Niemcy ich masakrują, tną linie i zamykają w kotły bez najmniejszego problemu, a moi się nie wycofują. Gdzie tkwi mój błąd???
    • d_pawel Re: Recenzja Hearts of Iron III 25.08.09, 12:16
      W kraju. Polska (jeśli zaczynasz w 39) ma zapewne słabo rozwinięte doktryny i wojsko, więc SI nie będzie podejmowało akcji zaczepnych, bo są one skazane na porażkę.
    • Gość: misiek Re: Recenzja Hearts of Iron III IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 10:29
      ej mam pytanie ponieważ włączyłem sobie niemców na próbę i nie moge zająć
      nadrenii w II trzeba było tam wejść i wydarzenie następowało teraz w III
      wszedłem i nic wiem że tam w opcjach trzeba zaznaczyć wywołaj zdarzenie np wojna
      domowa w hiszpanii i interwencja niemiec jak bedzie dostepne a na nadrenie
      klikam i nic nie chce się zrobić;| pomocy!
    • Gość: zielony Re: Recenzja Hearts of Iron III IP: *.icpnet.pl 13.10.09, 17:16
      powiem tyle, 2 tygodnie temu kupiłem nowy sprzęt, jestem fanem strategii, więc zobaczyłem tą grę i zakupiłem....
      wynik

totalne rozczarowanie, gra po prostu się wiesza przy próbie jej uruchomienia... wymagania są żadne w stosunku do komputera...
      więc gra po prostu idzie do śmieci..
    • Gość: Odet Re: Recenzja Hearts of Iron III IP: *.piekary.net 17.11.09, 19:48
      kupiłem, nie wytrzymałemsmile
      Jak moi Niemcy zajęli południową Anglię, gra się wyłączyła!!
      wkurzyłem się i teraz gram Japoniąsmile
      pozdr.
    • Gość: polska Re: Recenzja Hearts of Iron III IP: 109.243.167.* 08.01.10, 00:26
      wolna gra !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka