Dodaj do ulubionych

Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - rece...

• radek.zaleski Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 08:39
      esensja.pl/komiks/publicystyka/tekst.html?id=6484

smile

może dlatego mama i tata kupowali mi inne zabawki?
    • zerogirl Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 08:44
      'Zawsze uwielbiałem Batmana. Tego filmowego, ponieważ z komiksami nie miałem nigdy do czynienia - niestety, takie były realia dorastania w Polsce.'
      Przepraszam, ja tez dorastałam w Polsce i wyrosłam na Batmanach z TM Semic. Proponuję zainteresować się komiksami, jest wiele naprawdę ciekawych pozycji z Nietoperzem w roli głównej.
      Co do 'niszowości' komiksu, bez przesady. Są portale, są czytelnicy smile
    • radek.zaleski Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 08:48
      Co do 'niszowości' komiksu, bez przesady. Są portale, są czytelnicy smile "

Jakaś drobnicawink
    • zerogirl Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 08:53
      Nie są to może jakieś zastraszające liczby, ale trochę czytelników komiksu w naszym grajdołku jest wink
    • Gość: ibn Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.09, 08:55
      @zerogirl
      Co do 'niszowości' komiksu, bez przesady. Są portale, są czytelnicy smile
      ------

Dzisiaj!
      Przed epoką internetu było jednak trochę smutniej sad

Pamiętam jak się ucieszyłem, kiedy Egmont postanowił ruszyć martwy w zasadzie rynek i zaczął wydawać Świat Komiksu.
    • Gość: DMG Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: 212.180.146.* 01.09.09, 09:05
      Czytanie pojawiających się w Polsce po '90 roku komiksów Marvela było po prostu wyrazem infantylności i złego smaku. Zajęcie typowe dla geeka czy innego nieudacznika (bez urazy - tak po prostu bylo). Oczywiscie co innego Kajko i Kokosze (okres wczesniejszy - pozycja obowiązkowa), a pozniej Thorgale czy Szninkiel, ale Van Hamme i Rosiński to komiksowo zupełnie inna półka niż historyjki o gościu który zakłada czerwone majtki na obcisły kostium.
    • krusty84 Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 09:05
      "Jakaś drobnicawink"
      Tia powiedział Radek a ludzie na MFKiG się zaśmiali.

A Batman jak Batman kiedyś uwielbiałem go, a komiks Black and White czytałem do wytarcia z czasem przerzuciłem się z DC na Marvela i gacek stracił urok.
    • Gość: gosc Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.netia.com.pl 01.09.09, 09:10
      mam juz troche latek i mi mo to marzy mi sie ze kiedys zostanie wykorzystany nasz komiks Kajko i KOkosz ktory wg. mnie moze spokojnie konkurowac z asterixem gdy by tylko doczekal sie dobrej animacji i gry na wysokim poziomie
    • krusty84 Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 09:11
      @DMG
      Lata 90-te to okres upadku Marvela czy innych wydawców to czasy kiedy nie opowiadano dobrych historii tylko pokazywano cycki i mięśnie na szczęście już tak nie jest, przeczytaj DMG Civil War Marvela a się przekonasz - www.youtube.com/watch?v=2omCrPemAzg
    • venmort Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 09:12
      @albinozz
      Fakt faktem, że jakość tamtych wydań nie była porażająca, ale z drugiej strony, kto wtedy wyobrażał sobie album w twardych okładkach i na kredowym papierze?

@heliogabal
      Właśnie Fantastyka i Funky Koval, to był mój pierwszy kontakt z komiksem ever. Pamiętam także, że w Świecie Młodych był komiks na ostatniej stronie.

@Radek
      Ha, czyli jednak coś tam było.
      Doman był polski do cna - znasz li?

@szmatan
      Jeśli Twój ojciec sam najpierw czytał a potem Ci podsuwał, to gratuluję liberalnego wychowania wink

@ibn
      Szninkiel był szczegółowo omawiany u mnie na wywiadówce w podstawówce. Większość rodziców dowiedziała się wtedy, że to nie forma określa wiek odbiorcy smile
    • zerogirl Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 09:14
      @ibn
      'Dzisiaj!
      Przed epoką internetu było jednak trochę smutniej sad'
      Zgadzam się. Ale aktualnie, przynajmniej jeśli chodzi o wydawane pozycje wydaje mi się, że jest w czym wybierać.
      'Fandom' komiksowy jest też jakoś tam zorganizowany wink
    • Gość: Gość Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.09, 09:22
      A co z obsługą PhysX? Ta gra ponoć natywnie wspiera to API, dzięki czemu na szybszych kartach NVIDIA środowisko gry jest znacznie bardziej rozbudowane i interaktywne. Chciałbym wiedzieć jak to wygląda - czy autor tekstu jest na tyle zorientowany w temacie i rzetelny jako dziennikarz, że zadał sobie trudu, by to sprawdzić?
    • Gość: anonim Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: 193.227.105.* 01.09.09, 09:29
      venmort masz racje ale tylko czesciowo - bo te komiksy czytal malutenki odsetek ludzi, wiec nie da sie tego W OGOLE porownac z tym co dzialo sie w USA czy na zachodzie...
    • radek.zaleski Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 09:39
      @gosc

grałem w Batmana w wersję z PhysX i 3D Vision w Kolonii.

najbardziej widoczne różnice? latające kawałki papieru, realistyczne powiewanie wszelkiego rodzaju szmat, rozpadające się po uderzeniach mury. samo 3D nie było porywające, lepiej wygląda RE5 czy Shift.

z drugiej strony Igor Stanek, który prezentował mi grę powiedział, że skończył Batmana dwa razy - drugi raz właśnie ze względu na te efekty. ale jego zadaniem było mnie przekonać do tej technologii, więc sami wieciesmile
    • venmort Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 09:41
      @zerogirl & ibn
      Kiedy pod koniec ubiegłego wieku (fajnie brzmi) wyjechałem na studia, przeżyłem istny szok w Empiku, kiedy zobaczyłem ile tytułów jest wydawanych. Internet tyle zmienił, że stworzył ową niszę, o której wcześniej wspomniałem i pozwolił jej przetrwać. Nawet dziś jednak komiks nie jest jakoś specjalnie eksponowany i jak komuś nie zależy, to się przypadkiem nie natknie.

@anonim
      W moim środowisku wyglądało to tak, że sobie wzajemnie pożyczaliśmy, co kto tam miał i dzięki temu grupa kilkunastu dzieciaków, niewielkim kosztem, była całkiem nieźle zorientowana. Po wielu latach okazało się, że takie podejście nie było wyjątkowe i jakoś nie miałem nigdy problemów, żeby spotkać kogoś, kto kojarzy pewne tytułu. Dowody w komentarzach powyżej smile
    • venmort Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 09:43
      Porównanie Batmana w wersji z i bez PhysX:
      www.youtube.com/watch?v=luSAnouAFJs
    • Gość: phantom-lord Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.ds14.agh.edu.pl 01.09.09, 09:44
      a jak z drm?
    • radek.zaleski Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 09:47
      @phantom-lord

dym jest dynamiczny, czyli reaguje na nasze ruchy oraz niejednolity. wygląda fajnie. czy warto wydać na te efekty kilkaset złotych? hmm
    • Gość: Franiu Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.09, 10:01
      Panie Radosławie... ja bardzo Pana proszę... "Staroszkolny"? Really?

ps.
      Szninkiel jest zebeściak i jego kreska też jest zebeściak.
    • hezron Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 10:05
      Radek, a nie jest ten ów Batman nowy za bardzo "konsolowaty"??

Bo również wiązałem spore nadzieje z tym tytułem, ale ściągnąłem sobie demo i troche entuzjazm mi opadł jak wacek po stosunku...

Wszystko zbyt proste, zbyt oczywiste, zbyt "konsolowe właśnie...

Nie miałeś takiego wrażenia?
    • kmh Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 10:13
      Momenty ze Scarecrowem są fajne. Bardzo. Szkoda tylko, że przyszyte na siłę do fabuły i pasują jak pięść do oka. Bardzo mi się nie spodobał sposób w jaki to zostało przeprowadzone.
    • simplex Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 10:13
      To recenzja polskej wersji? Jesli tak, to jak z lokalizacją? Bo w demie byly takie smieszne motywy jak "Joker biega wolno po Arkham" - moze go nogi bolały wink

(oryginał:"Joker is running FREE in Arkham".)
    • radek.zaleski Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 10:14
      @hezron

to prawda, gracze starsi gracze, przyzwyczajeni do dużej samodzielności mogą narzekać czasem na prowadzenie za rączkę
    • hezron Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 10:20
      @radek.zaleski

Dzieki za odpowiedzsmile czyli jednak moje obawy się sprawdziły... Denerwuje mnie ostatnio taka maniera w grach że niemal wszystkie akcje wykonuje sie jednym przyciskiem, który w zależności od sytuacji słuzy jako cios, wspinaczka, rzut bumerangiem, poderżnięcie gardła i np rozpoczęcie rozmowy... Tak było w SC: Double Agent tak jest i niestety w Batmanie...
    • kmh Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 01.09.09, 10:25
      hezron: wiesz co, w Double Agent to było coś zupełnie innego. Batman Ci pomaga w tym momencie, gdy już zaczynasz się niecierpliwić. Ale jak będziesz nieuważny, to możesz się łatwo zaciąć, więc to nie jest tak hop siup. Ja z dwa razy musiałem się zwracać do internetu o pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka