martynagtg 04.02.02, 22:42 nie jestem pewna ale dzis zmierzchem slyszalam spiewanie, ktore normalnie (majem na przyklad) przypisalabym slowikowi. Hej Ptasiarze ! mozliwe to jest? do krzakow parkowych bylo niedaleko wiec moze... wiosna :))) martyna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martynagtg Re: slowik????? 04.02.02, 23:13 kos? czarny z zoltym dziobem? ja wiem jak taki ptaszek spiewa, zwlaszcza deszczowa pora - ale moze w pogodne wieczory odzywa sie inaczej... to jak spiewa slowik? no i po wiosnie :((( m Odpowiedz Link Zgłoś
ptasiara_katula Re: slowik????? 04.02.02, 23:47 Martyna głowa do góry!!! Wiosna, ta prawdziwa napewno jeszcze będzie,a wtedy zalotny spiew przeróznych ptaków wprawi Cię w oszołomienie. Na słowika jest naprawdę za wczesnie Ale posłuchajcie choćby sikorków (panów) Ewidentnie szukają żon Katula Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: slowik????? 12.02.02, 20:02 274 Ratunku ale wam dogrzało! Ptaki w swych wędrówkach kierują się przede wszystkim długością dnia. Stad wiedzą, kiedy zaczynać powrót w rodzinne strony. Oczywiście nie, robią tego na ślepo ale dostosowują się również do pogody. Często się zdarza że w kwietniu przychodzi fala mrozów i wówczas te ptaki które nie zdążyły założyć gniazd odlatują trochę na południe starając się przeczekać złą pogodę. Tam tez wpadają w sidła Włochów i Francuzów, którzy co roku łapią w sieci ¼ populacji naszych skowronków. Podobno pieczone w oleju - palce lizać! Słowik jest ptakiem owadożernym, więc przylot o tej porze roku to wyrok śmierci. Najczęściej udaje go kos, który dość zręcznie naśladuje głosy innych ptakow. Ta moda na kopiowanie cudzych utworów jest u naszych ptaków bardzo popularna i nie jest niczym wyjątkowym. Najwcześniejsze przyloty słowików zanotowano około 10 kwietnia i są to słowiki rdzawe które przylatują wcześniej. Z ptaków, które są naprawdę zwiastunem wiosny są ziarnojady takie jak skowronki. Przylatują już w końcu lutego lub na początku marca, a gniazda ścielą na początku kwietnia. Sam odnotowałem przyloty skowronków podczas podobnie ciepłego lutego około 30 lat temu. Zaczęły śpiewać już w pierwszych dniach marca. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś