Dodaj do ulubionych

Budki dla ptakow

05.02.02, 21:39
Hei!
Byc moze to ta ciepla (tak w sumie) zima sprawia ze zaczynam myslec o budkach
dla ptakow.
Latem 2000 mielismy malych pierzastych wspollokatorow. Budka ich wisiala na
duzym swierku kolo domu.
Chce tej wiosny wywiesic ich wiecej i tu nasuwaja mi sie pytania :
1. Gdzie powiesic budke? Na dzrzewie, czy na scianie domu?
2. Gdzie jest bezpieczniej?
3. Czy stona swiata ma tu cos do powiedzenia? Czy np. od poludnia?
4. Slyszalam ze wielkosc otworku wejsciowego jest wazna.

Tyle narazie
Pozdrawiam Tula
Obserwuj wątek
    • ptasiara_katula Re: Budki dla ptakow 05.02.02, 22:29
      Witaj Tula

> Byc moze to ta ciepla (tak w sumie) zima sprawia ze zaczynam myslec o budkach
      > dla ptakow.

Że tak powiem pomimo tego, że to jeszcze zima to sprawa jest pilna i nagląca, dlatego, że dziuplaki, które korzystają z budek lada moment zaczną znosić budulec. W jednej z moich budek lęgowych praca wre na całego. Być może u Ciebie okres kęgowy, a tym samym i budowa gniazdek rozpoczyna się na tyle później, że swobodnie zdążysz.

> Chce tej wiosny wywiesic ich wiecej i tu nasuwaja mi sie pytania :
      > 1. Gdzie powiesic budke? Na dzrzewie, czy na scianie domu?
      Moje budki wiszą na drzewach, każda na innym w pewnej odległości od siebie, aby ptaszki sobie nawzajem nie przeszkadzały. Gdzieś czytałam, że powinny wisieć min. 4 m od ziemi. Moje wiszą bardzo różnie. Jedna nawet znacznie niżej, ale umieściłam ją tak, że ani kot, ani ewentualny inny mysliwy nie da rady się do niej dostać.

> 2. Gdzie jest bezpieczniej?

Uważam,że na drzewach, aczkolwiek jest to sprawa względna, zależna od konstrukcji domu i miejsca, w którym budka na domu miałaby wisieć. Ważne jest aby miały należny im spokój i aby ich ktoś nie spłoszył w momencie jak w budce będą młode zdane tylko na pokarm rodziców.
      Spotkałam się także z takim zaleceniem i zgadzam się z tym na bazie doświadczenia, że należy sprawdzić, czy region w którym mają wisieć budki nie obfituje w drapieżniki sprawnie chodzące po drzewach. Jeżeli tak to sugeruje się wywieszenie budki na jakimś wysięgniku.
      > 3. Czy stona swiata ma tu cos do powiedzenia? Czy np. od poludnia?

Pewności nie mam, moje budki mają otwory wejściowe skierowane dokładnie w różne strony.
      To chyba ważne, ale co roku są zamieszkane

> 4. Slyszalam ze wielkosc otworku wejsciowego jest wazna.
      Tak to prawda, jest bardzo ważna, bo od wielkości otworku zależy, jakie ptaki w niej zamieszkają. Ale jest to tylko połowa prawdy, bo równie ważny jest rozmiar budki. Im większa, lub prawidłowiej - głębsza i większy otwór wejściowy, tym większe ptaki w nim zamieszkają - od malutki sikorek , przez szpaki, aż do puszczyka, czy pustułki.

Poza zamkniętymi budkami można także wywieszać budki półotwarte.
      Nie martw siętakże, jeżeli pomimo szybkiego wywieszenia domków dla ptaszków pozostanąpuste. Po pierwsze jest późno, po drugie - to podobno reguła, że nie odrazu są zasiedlane.
      Powodzenia, napisz potem o swoich ptasich lokatorach

Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam.
      Jurek proszę o kontrolę.

Pozdrawiam bardzo gorąco
      Katula
      • maciekwiercinski Re: Budki dla ptakow 05.02.02, 22:58
        Własnie jak to jest z tymi budkami? Czy to ekologiczne? Czy rzeczyście takie
        budki sa tym, co ptaki najbardziej poszukują? Bo są różne gatunki...
        Mnie się marzy gniazdowanie drapieżnych (plaga nornic i myszy) jak je zaprosić?

Pewnie tutaj jak wszędzie jest wiele obiegowych przesądów, bo np kiedyś co
        roku wywieszałem słoninkę dla sikorek i... co roku wiosną zczerniałą i cuchnącą
        wyrzucałem, może sikorki nie lubią słoniny?

Oczywiście chciałbym załóżyć budki lęgowe, ale by ktoś zechciał w tym zamieszkać
        bo też kiedys robiłem i nic...

Może są ptaki, które potrzebują innych siedlisk niż budki, coś lepszego?
        Może można zrobić coś takiego, co umożliwiłóby rozród ptakom rzadkim, ginącym?

Podobno takim lgnącym do człowieka ptakiem jest nasz KRUK?
        Którego widziałem tylko z ZOO...

Pozdrawiam!

Maciek

Znany też jako wróg przyrody
        • ptasiara_katula Budki dla ptakow 16.02.02, 09:50
          Witam
          Jerzy, jak przystało na zwariowaną ptasiarę, bardzo proszę o rozwinięcie tematu budek lęgowych.
          Dziękuję i pozdrawiam
          Katula
          • tula Re: Budki dla ptakow 17.02.02, 00:42
            No i tez panie Jurku jestem ciekawa wielkosci otworkow wejsciowych do budek.
            Jakie duze maja one byc dla sikorek i gilow.

Pozdrawiam
            TULKA
            • jack_ Re: Budki dla ptakow 17.02.02, 09:28
              Nie tylko wielkość otworu ale także wymiary całej budki mają znaczenie jaki
              gatunek ptaka ją zasiedla. Pewnie jest wiele typów budek - ja znalazłem podział
              na S1, S2 i P i wiele inych jak budki wykonane w kształcie walca ( dla
              pójdzki), o kształcie klinowatym ( dla pełzaczy) - żeby dokładnie opisać
              budowę budki trzeba by dołączyć rysunek ;-(. Sikorki zajmują budki typu S1
              otwór o średnicy 3 - 3,5 cm i S2 z otwórem o średnicy 5-5,5 cm. Skrzynka
              powinna być wykonana z nieheblowanych desek tak by przypominała naturalną
              dziuplę lecz musi być szczelna - bywa że budki ze szczelinami nie są zajmowane.
              Według moich info otwór powinien być skierowany na wschód lub południowy wschód
              skąd mamy njmniej zacinających deszczy. Wysokość zawieszania skrzynki też
              zależy od gatunku ptaka - najcześciej na wysokości od 3 do 6 m - skrzynki dla
              sikorOd tego ile zawieśimy skrzynek na określonej powierzchni zależał będzie
              skład gat. Mam informacje że w ogrodzie o pow ok. 500m kw. możemy mieć od 3 do
              5 skrzynek. Minimalne odległości między jednocześnie gnieżdzącymi się parami to
              dla sikorki bogatki min. 30 m , dla sikory modrej - 50 m....Temat szeroki i
              wciągnęło mnie bardzo gdy zacząłem więcej czytać ........
              • tula Re: Budki dla ptakow 17.02.02, 14:28
                Dziekuje serdecznie za odpowiedz.

Widze ze zrobilam blad malujac jedna z moich budek na ciemno granatowo. Nie
                przyszlo mi na mysl ze powinny wygladac jak najnaturalniej. Coz na bledach
                czlowiek sie uczy.

Pozdrawiam

Tula
              • ptasiara_katula Re: Budki dla ptakow 17.02.02, 16:58
                Witam bardzo serdecznie
                Jack z wszystkim co napisałes się zgadzam, choć moje budki wiszą tak, że otwory mają na różne strony świata i wszystkie sa zamieszkałe. Ale wiem dlaczego - te , które wiszą w nieprawidłowe strony są dobrze zabezpieczone przed wiatrem i zacinającym desczem.

napisałeś, że:
                Sikorki zajmują budki typu S1
                > otwór o średnicy 3 - 3,5 cm i S2 z otwórem o średnicy 5-5,5 cm.

Trudno mi się ztym zgodzić, o ile pierwszy rozmiar otworu jest jak najbardziej prawidłowy , o tyle przy drugim rozmiarze otwór jest tak duży, że małe sikorki zostaną przegonione przez większe ptaki, jak choćby szpaki.

Pozdrawiam
                Katula
                • jack_ Re: Budki dla ptakow 17.02.02, 20:54
                  ptasiara_katula napisał(a):

> napisałeś, że:
                  > Sikorki zajmują budki typu S1
                  > > otwór o średnicy 3 - 3,5 cm i S2 z otwórem o średnicy 5-5,5 cm.
                  >
                  > Trudno mi się ztym zgodzić, o ile pierwszy rozmiar otworu jest jak najbardziej
                  > prawidłowy , o tyle przy drugim rozmiarze otwór jest tak duży, że małe sikorki
                  > zostaną przegonione przez większe ptaki, jak choćby szpaki.

To faktycznie dziwne bo z budek typu S2 wg tej klasyfikacji mogą korzystać i
                  sikorki i szpaki i dzięcioł duży - klasyfikacjia ta oparta jest na zasadach
                  opracowanych przez Sokołowskiego, ale coż ... trudno mi powiedzieć jak jest
                  właściwie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka