zubelz 05.11.09, 15:33 Prawdopodobnie w lecie wsadziłem pestki grejfruta do doniczki i mam teraz malutkie roślinki.Rosną sobie z difenbachią ale nic nie wiem o ich pielęgnacji.Jedna już uschła. Morze ktoś pomoże je uratować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witaminka77 Re: grejfrut w doniczce 05.11.09, 17:13 Podlewać i ciepełko. zubelz napisał: > Prawdopodobnie w lecie wsadziłem pestki grejfruta do doniczki i mam teraz > malutkie roślinki.Rosną sobie z difenbachią ale nic nie wiem o ich > pielęgnacji.Jedna już uschła. Morze ktoś pomoże je uratować. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek_k3 Re: grejfrut w doniczce 18.11.09, 17:18 Dużo wody, jak już wcześniej zauważono. Sama roślinka powinna ci ładnie wyrosnąć, ale na owoce bym nie liczył:)Kiedyś próbowałem z cytrynami i nic z tego nie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: grejfrut w doniczce 18.11.09, 18:52 Tez kiedys wyhodowalam z pestki i dorosł mi do prawie 2 m. Niestety, pewnego razu zbyt wcześnie wystawiłam na zewnatrz i wyjechalam do domu w Wawie. Złapal w kwietniu nagle spory mrozek i roślina padła. Odpowiem ci tak - jesli roślinka jest malutka, to wsadź do oddzielnej doniczki. Ustaw np. na parapecie pod ktorym jest kaloryfer. Zraszaj, ale podlewaj, gdy podloże lekko przeschnie. Dobrze jest ustawić doniczke na podstawce wypelnionej kamykami /keramzytem/zalanymi wodą. To zwiekszy wilgotnosc wokol roslinki. Moj miala ok. 5 lat i nigdy nie zakwitl. Bez zaszczepienia nie spodziewaj sie owocowania. Ale roslina sama w sobie, jako spore drzewko i tak jest dekoracyjna. Odpowiedz Link Zgłoś