01.02.04, 10:56
Witam wszystkich ! Postanowiłam spróbować w tym roku na swojej działce
wychodować pomidory od samego początku . Proszę o poradę kiedy,jak i gdzie
mam posiać nasionka ,jak pikować i rozsadzać.
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: POMIDORY 13.02.04, 07:41
      Coś tu coraz więcej łakomczuchów!
      Ja podchodzę do uprawy pomidorów i innego jadalnego ziela pragmatycznie, czyli
      nie sieje tylko kupuje wiosną rozsadę. To najłatwiejszy sposób. Ale jak już
      chcesz to kup ziemię do pikowania siewek lub wysiewów nie inną bo tylko te sa
      parowane – czyli prawie wolne od grzybów. Pamiętaj ze pomidor rośnie najlepiej
      w zakresie temperatur między 21-24C gnije i źle rośnie poniżej 16 i powyżej
      27C. Taki to już bydlątko. Nie lubią gleb kwaśnych, suchych i jałowych. Nasiona
      najlepiej wysiać do tak zwanych wielodoniczek lub do kubeczków po jogurcie
      (itp.). Pomidory nie lubią przesadzania dlatego należy je zawsze sadzić z cała
      bryła ziemi, możliwie nie rozwalającej się. Do gruntu uprzednio wzbogaconego
      kompostem lub dobrze przerobionym obornikiem sadzimy je dopiero w końcu maja.
      Gdy ziemia ma temperaturę większa niż 10C a nocą temp. Powietrza nie spada
      nigdy poniżej 7C. Ponieważ to kapryśne i chorowite bydle to najczęściej u nas
      ubarwiamy je pod osłonami gdzie szybciej owocują, a większość owoców ma szanse
      dojrzeć na krzaku.
      Jurek
      • tlagucin Re: POMIDORY 27.03.04, 22:51
        Dzieki-pozdrawiam.
    • agogol Re: POMIDORY 28.03.04, 16:28
      Jest już za póżno, abyś wychodowała pomidory z nasion w tym roku. Spróbuj w
      przyszłym roku wysiać je w lutym, wtedy na początku maja możesz pikować duże
      krzaki (czasami już z kwiatami).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka