Dodaj do ulubionych

Moja grusza

09.02.04, 15:52
nie mam pojecia co mysli sobie moja grusza "lukasowka"ma 5 lat i nie miala
jeszcze ani jednego pąka czy ją wykopac i kupic inna? to samo jest ze
śliwą "earliblue" prosze mi poradzic jak dalej postąpic za co z gory dziękuję

'

''

'

Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Moja grusza 13.02.04, 07:38
      Ta odmiana gruszy i śliwy średnio wcześnie wchodzi w okres owocowania i
      przypuszczam że po prostu nie czas na nią. Owocowanie przyspieszamy przez
      odpowiednie cięcie na pąk. Drzewa nie cięte i nie formowane wchodzą w okres
      owocowania znacznie później i dają znacznie mniej owoców. Grusze tak jak inne
      drzewa owocowe formujemy i tniemy już w pierwszych latach po posadzeniu. Nie
      cięcie drzew i krzewów owocowych nie tylko powoduje że sąłbo kwitną ale tez
      daje chore i słabe drzewo o marnych i robaczywych owocach. Jeśli nie chcemy
      ciąć bo nas boli serduszko kupujemy drzewa iglaste bo one obywają się bez
      większych zabiegów pielęgnacyjnych.
      Jurek
    • ireczek16 Re: Moja grusza 15.02.04, 20:24
      dziekuje panu Jerzemu za porade tylko rzecz w tym ze ja jestem laikiem w tych
      sprawach i nie wiem kiedy i jak wykonuje sie odpowiednie cięcie na pąk,gdyby mi
      pan podpowiedzial bylbym bardzo wdzieczny. Irek
      • jerzy.wozniak Re: Moja grusza 16.02.04, 10:23
        Jeśli chcesz coś takiego robić jak uprawa drzew owocowych to koniecznie kup
        najtańszy poradnik o cięciu takich drzew – wydał to już parę razy działkowiec.
        Ja na forum nie za bardzo mam możliwości opisania tego cięcia tym bardziej że
        często poszczególne odmiany są cięte w odmienny sposób. Nie mam tez zdjęć jak
        wygląda krótkopęd, buławka i inne organy na których zawiązują się pąki kwiatowe
        a bez pokazania ich nie ma co mówić o cięciu drzew owocowych, które kwitną nie
        na wszystkich gałązkach, a jedynie niektórych zwanych owoconośnymi lub organami
        płodnymi. Bez pokazania i dokładnego omówienia tego wszystkiego nie ma sensu w
        ogóle pisać na ten temat. I tu wracamy do sedna sprawy – w przeciętnej książce
        pobieżnie traktującej ten temat o cięciu gruszy jest zwykle maczkiem 15 stron
        nie licząc rysunków i zdjęć – więc nie jest to temat do opisania na forum. Tym
        bardziej ze to oczywiście popularny krotki opis bez wyszczególniania rodzajów
        cięć dla poszczególnych odmian i sposobów prowadzenia.
        Jurek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka