Dodaj do ulubionych

jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!!!!

20.02.10, 12:59
dopiero zaczynam swoją przygodę z działką.... zastanawiam się jak
tanim/ naprawdę tanim kosztem postawić altankę/ składzik na
działeczce.na początek chodzi przede wszystkim o to żeby mieć gdzie
chowac narzędzia itp. a z czasem może się dorobimy jakiejś altanki,
przyczepki albo czegoś takiego.... Moze cos doradzicie? albo jakis
link? bo ja nic nie moge znalezc w tym internecie :(
Obserwuj wątek
    • se_nka0 Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 20.02.10, 13:33
      Jestem w takiej samej sytuacji jak Ty.Działkę mam od jesieni ub.roku więc i
      problemy też ;) W necie nic dla siebie nie znalazłam, gotowe nie na moją
      kieszeń.Więc - u mnie będzie z desek, budowana systemem hmmm.. gospodarczym,
      czyli sami sobie wybudujemy pomalutku :) Skąd deski i belki? Z zakładu
      przemysłowego w n/mieście,a u nich z palet.Gotowe olbrzymie palety 6x3 m.Kupione
      legalną drogą za parę groszy. Już porozbierane, czekają na wiosnę.Resztę
      drobiazgów z hurtowni budowlanych, oglądaliśmy już, wszystko jest.Może znajomy
      tartak masz, lub z rozbiórki coś? Porozglądaj się po okolicy, jak się człek
      zacznie rozglądać, to zawsze coś wypatrzy ;)Powodzenia.Trzymam kciuki oby się udało.
      • leloop Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 20.02.10, 14:51
        a moze sa juz w PLu jakies budowlane discounty, nawet w sieciowych marketach
        maja z pewnoscia materialy o obnizonych cenach ze wzgledu na wady albo koncowki.
        no i wspomniane juz palety, troche trzeba sie nameczyc przy demontazu ale sa
        nieomalze za darmo. wystarczy troche oszlifowac, zabezpieczyc i juz. co
        niektorzy calkiem zgrabne meble z nich robia :)
        • leloop Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 20.02.10, 14:53
          a dach proponuje zrobic "roslinny" jakby kogos zainteresowalo to zeskanuje i
          wkleje pare rysunkow
          • se_nka0 Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 20.02.10, 16:04
            leloop - chętnie pooglądam roślinny dach.Planowaliśmy na razie deski i papę (
            póki co).Nie wszystko naraz ;) Widziałam w telewizorni fragment programu ,,Maja
            w ogrodzie,, w którym pokazywano labirynt z trzciny.Chyba gdzieś
            k/Przemyśla.Fantastyczny płotek byłby z trzciny, zielony, bo trzcina sobie
            zaczyna rosnąć.:) Podobało mi się! Zna ktoś ten temat? Miał ktoś do czynienia z
            trzciną?
            • leloop Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 20.02.10, 20:34
              Senko,
              zeskanuje i powklejam po lykendzie bo w lykend to wiadomo, rodzina i takie tam
              ... ;)
              plota z trzciny nie próbowałam bo az tak mokro to u mnie nie jest ;) ale za to
              proponuje plot z wikliny czy innych wierzbowatych, w sensie żywy plot nie w
              wersji koszykowej. wciska się do ziemi gałązki wierzby czy tez wikliny i potem w
              miarę jak to rośnie przeplata się .
              zrobilismy tak w zeszlym roku poczatek altanki, zobaczymy wkrotce czy wszystkie
              galazki sie przyjely :)
              • se_nka0 Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 20.02.10, 21:24
                Hmmm... może to wiklina była.??? Czyli mój pomysł ma szanse powodzenia !~Będę
                próbowała - podoba mi się takie zielone ogrodzenie :)
                • se_nka0 Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 20.02.10, 21:25
                  Dzięki - spokojnie, w wolnej chwili wrzuć ten dach :)
                  • krista57 Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 20.02.10, 21:38
                    http://i48.tinypic.com/123oz8m.jpg
                    Działka jest praktycznie w polu...chociaż z jednej strony blisko do jeziora.Od miejsca zamieszkania oddalona o 28 km.
                    Zakupilismy gotową budę/ elementy/,którą należało złożyć i pomalowac/ zakonserwować.Jest mała ale kosiarka się miesci i wiele innych "pierdół".To co obok dostawione czeka na zadaszenie.W każdym razie jest ochrona przed słońcem i deszczem na niezagospodarowanej jeszcze "patelni".
                    Mam zamiar wiosną obsadzić pnącymi.Nie wiem dokładnie
                    czym ...może cobea,wilce,róze albo najprościej rdestówką Auberta.Tylko jak pomyślę o usuwaniu darni z gliny to włos mi sie jeży.
                    • krista57 Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!![ 20.02.10, 21:53
                      Czy można mieć wszystko?
                      Czy jest piękniejsze miejsce na ziemi?
                      Daleko w perspektywie widoczna moja "buda".

http://i45.tinypic.com/kdwq6a.jpg
                      • se_nka0 Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 20.02.10, 21:59
                        Fakt.Pięknie.Znam takie tereny, nie mieszkam teraz, ale pochodzę stamtąd.Często
                        jeżdżę, to tylko 50 km. Jest równie pięknie :)
                    • leloop Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 20.02.10, 23:11
                      Tylko jak pomyślę o usuwaniu darni z gliny to włos mi sie jeży.

po takiej zimie to pewnie bedzie latwiej, trawa ledwo zipie. a probowalas
                      "zrolowac" trawe ? wyznacz pasek ziemi, z ktorej chcesz trawe usunac i natnij
                      wzdluz linii prostych albo ostrym szpadlem albo dlugim nozem (troche trzeba sie
                      napracowac). i potem taki chodniczek zroluj i mozesz go polozyc w inne miejsce,
                      "przyrosnie". trawa ma geste ale nie dlugie korzenie, powinno sie udac :)
                      ja tak sobie powiekszam rabatki kwiatowe.
                      a miejsce jak z bajki, ten lan rzepaku ... :)
                      • se_nka0 Maagdaa 85 22.02.10, 10:14
                        Hop, hop :) Pomogłyśmy coś ??? :):)
                        • bei Re: Maagdaa 85 23.02.10, 13:38
                          Same narzedzia- np szpadle, grabie itp mozna trzymac w skrzyni- na
                          allegro mozna kupic takei z transportów wojskowych.
                          kosiarki już tam nie schowamy:(
                          Skrzynia może służyc za ławeczkę:)
                          Przymierzam się, by takie kupic na warzywa- miałabym "podwyższoną"
                          rabatę:)
                          • se_nka0 Re: Maagdaa 85 24.02.10, 19:53
                            Bei - można w skrzyni,tak chciałam zrobić.Przetłumaczono mi jednak, że dłużej
                            niż jeden dzień nie poleżałyby.Działka w ogródkach działkowych, więc albo dobre
                            zamknięcie w altanie( teoretycznie pomaga) albo wartę nocną trzymać ;)
                            • nek9 Re: Maagdaa 85 25.02.10, 17:05
                              Jako że ja świeżo po postawieniu domku i altany... trochę się
                              wypowiem w tym temacie.
                              Ściągnęłam w tym celu ekipę spod Rzeszowa, bo brali
                              najtaniej. /Szukam w internecie ich ogłoszenia, ale cos nie widzę :(
                              Za domek z dużym tarasem wzięli 4 tys. To bardzo mało w porównaniu z
                              cenami w innych firmach i na Allegro.
                              Wszystko wykończone, eleganckie. Za samą narzędziówkę brali 450zł, a
                              że mój Mąż chciał zaoszczedzić - postanowił, że sam się tego
                              podejmie. No i niestety nie wyszło wcale taniej :(
                              Szukał, jeździł, kombinował i wreszcie wszystko kupił w Obi. Mam
                              cudną narzędziówkę, ale niestety w cenie ok.500zł/do desek dochodzą
                              jeszcze inne pierdoły typu: impregnat, zawiasy, dach itp. Wcale nie
                              wyszło taniej :(
                              Zaraz poszukam zdjęć i postaram się znaleźć namiary na tą firmę
                              która mi stawiała.
                              • iloneczka27 pokaż ten domek! 26.02.10, 17:40
                                tanio wyszedł! Aż jestem ciekawa - napisz więcej, pokaż!
                                • bei Re: pokaż ten domek! 26.02.10, 23:09
                                  i konieczni daj namiary an firmę
                                  • nek9 Re: pokaż ten domek! 27.02.10, 09:04
                                    MAM!!!!!!!! Szukałam az znalazłam:
                                    www.allegro.pl/item932785689_domki_letniskowe_narzedziowe_drewutnie_altanki.html

W tamtym roku brał chyba 350zł za m2, ale to i tak tanio.
                                    No i ja się targowałam na miejscu - opuścił :)
                                    Robi to co na zdjęciu lub wg własnego projektu.
                                    • iloneczka27 zaje***świetny!!!! 03.03.10, 11:03
                                      naprawdę inc więcej nie trzeba! Widziasz kilka lat temu mielismy
                                      dzialke nad jeziorem ale kasy nie bylo (teraz tez zreszta nie ma) i
                                      dzialka poszła do kogos innego bo w namiocie sie mieszkac nie
                                      dalo....
                                      • se_nka0 Re: zaje***świetny!!!! 03.03.10, 11:24
                                        My planujemy coś w tym stylu.Ma być gdzie schować ,,manele,, i posiedzieć na zadaszonym tarasie.Kiedy zaczniemy, nie wiem - zależy od pogody.Materiał leży i czeka.Kiedy skończymy - jeszcze bardziej nie wiem :) Na akord nie będziemy robić, ale coś czuję, że długo tez nie zejdzie :)
                                        https://photos01.allegroimg.pl/photos/400x300/932/78/56/932785689_5
                              • bei dziękuję:) 02.03.10, 13:41
                                może mi drewutnię wyczarują:):)
                                • bei Nek- prośba 23.05.10, 12:40
                                  BARDZO proszę, podaj jeszcze raz linka- zamiast zapisac sobie dane
                                  firmy, to wrzuciła blondynka stronę aukcji firmy do ulubionych, a
                                  aukcja juz poszła do archiwum, bez danych nic nie wyszukam:(:(

Jesli by nie mieli teraz wystawionych aukcji, to proszę podaj na
                                  priv namiary do nich, albo jakiś ślad po którym znajdę ich an
                                  allegro...
    • bei Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 23.05.10, 12:43
      :):)- znalazłam!!!!

www.allegro.pl/item1034334347_domki_letniskowe_narzedziowe_drewutnie_altanki.html
      • se_nka0 Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 23.05.10, 19:25
        Fachowych określeń nie znam, ale powiem tak ; wczoraj postawiliśmy pierwsze
        słupy jako konstrukcję altanki.Mam nadzieje, że stoją do dziś;) :) Pomalutku
        będzie się dokładać, dobijać i dokręcać :)
        maagdaa85 - czy coś udało Ci się wyszukać?
        • yoma Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 25.05.10, 09:41
          No słupy. Słupy nośne. Słupy konstrukcyjne. Gratuluję i sukcesów życzę :)
          • se_nka0 Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 26.05.10, 20:00
            Yoma, nie gratuluj, bo TO się chwieje ;) :D:D
            • yoma Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 26.05.10, 20:07
              Wbetonować?
              • se_nka0 Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 26.05.10, 20:43
                Będzie wbetonowane, bez tego ani rusz. Na razie wygląda tak :

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/kj/fc/t7nd/FT3ef83xWKZziysffB.jpg

Coś to przypomina :D
                • yoma Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 26.05.10, 21:39
                  O

a to w środku to drabina robocza czy drabina na pięterko? :)
                  • se_nka0 Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 27.05.10, 05:41
                    Robocza. Okazała się o 5 cm za krótka :) Ot-wychodzi ,,w praniu,, fachowość
                    dwojga zapaleńców he, he.
                    • yoma Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 27.05.10, 10:37
                      Wot pech

może ci pożyczyć dzieci? Bardzo dobre do takiej roboty... :)
                      • se_nka0 Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 27.05.10, 10:47
                        Dziękuję! Pewnie jeszcze małe ? Jak podrosną, to im przejdzie ;)Nasz dzieć
                        pomógł ( zapisać w kalendarzu) :D
                        • yoma Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 27.05.10, 11:27
                          Nastoletnie. Traktują to jako rozrywkę, bo ile można w komputerze siedzieć... :)
                          • se_nka0 Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 27.05.10, 11:28
                            Bardzo zdrowe podejście, oby tak dalej :)
      • rafa53 Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 17.05.15, 11:57
        Tanio z montażem i dowozem do klienta kriswood.pl/
    • leloop Re: jak tanio postawić altenę/ składzik? pomocy!! 27.05.10, 22:23
      schemat i opis urokliwej altanki, kliknąć na zdjęcie to się zobaczy. po chrancusku ale mogie przetłumaczyć :)
      • maagdaa85 maagdaa85 01.06.10, 22:23
        he:) a my w końcu kupiliśmy działkę z altanką. ciasna, ale jest, i
        nawet kanapa się zmieści :) pozdrawiam!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka