Dodaj do ulubionych

Jaki odczyn gleby.

18.02.02, 00:22
Jaki powinien być odczyn gleby dla:
- cisów
- tuji
- miłorzębu
- jałowców
- grabu
- buków
Obserwuj wątek
    • maciekwiercinski Re: Jaki odczyn gleby. 18.02.02, 01:13
      arturx2 napisał(a):

> Jaki powinien być odczyn gleby dla:
      > - cisów
      > - tuji
      > - miłorzębu
      > - jałowców
      > - grabu
      > - buków

Witam!

W/g "Szkółkarstwa leśnego" dla:
      buka 5-6
      Dla pozostach raczej podobnie.
      Grabu nie znalazłem

Pozdrawiam!

Maciek

• jack_ Re: Jaki odczyn gleby. 18.02.02, 07:52

Jaki powinien być odczyn gleby dla:
        - cisów
        - tuji
        - miłorzębu
        - jałowców
        - grabu
        - buków

Cis i miłorząb optymalne pH 4,5 - 5,5 , miłorząb w młodości silnie reaguje na
        wysokie pH gleby i gdy przekracza ono 6,5 roślina spowalnia wzrost.
        Thuja occ. może rosnąć w glegiae o jeszce niższym pH nawet 4-5
        Jałowce - zależy to od gatunku - najczęściej pH 5-6 ale np: Junperus
        horizontalis ( wg Sękowskiego ) najlepiej rośnie w glebie o pH 6-7
        Buk -tak jak podaje Maciek.
        • maciekwiercinski Re: Jaki odczyn gleby. 18.02.02, 23:09
          jack_ napisał(a):

>
          > Jaki powinien być odczyn gleby dla:
          > - cisów
          > - tuji
          > - miłorzębu
          > - jałowców
          > - grabu
          > - buków
          >
          > Cis i miłorząb optymalne pH 4,5 - 5,5 , miłorząb w młodości silnie reaguje na
          > wysokie pH gleby i gdy przekracza ono 6,5 roślina spowalnia wzrost.
          > Thuja occ. może rosnąć w glegiae o jeszce niższym pH nawet 4-5
          > Jałowce - zależy to od gatunku - najczęściej pH 5-6 ale np: Junperus
          > horizontalis ( wg Sękowskiego ) najlepiej rośnie w glebie o pH 6-7
          > Buk -tak jak podaje Maciek.

Witam!

To az tak nisko wapniolubny cis.., może nawozić go gipsem jak rododendrony?

Thuja Plicata ma wyzsze wymagania wilgotnościowe i pokarmowe niż occ.., ale ja
          cenię znacznie wyżej niż occ.., bo jest porządnym długowiecznym, wysokim, drzewem
          i nie wywraca się...

Pozdrawiam!

Maciek
          • jack_ Re: Jaki odczyn gleby. 19.02.02, 09:49
            Witam
            Dobrze Maćku że czuwasz nad tym co piszę
            pH gleby dla cisa jako optymalne 4,5 - 5,5 znalazłem w jednym źródle a potem
            (po Twoim poście ) znalazłem w wielu innych że Cis nie znosi zakwaszonej ziemi
            a jest wręcz wapniolubny - Wypada wierzyć Takim autorytetom jak Seneta i Bugała
            którzy podaja że nie znosi gleb zakwaszonych i podmokłych. To że ginie stojąc w
            wodzie mogę się przekonać codziennie - niedaleko mojego domu całe szpalery cisa
            posadzino w glinastym nieprzepuszczalnym podłożu - narazie zginęlo
            kilkadzieśiąt czy taki los spotka wszystkie 200 lub 300 - Coż począć o tym
            gdzie sadzić jakie rośliny ciągle decyduje administrator osiedla .
            A wracając do cisa to nie umiem oprzeć się na konkretnym źródle i podać że pH
            powinno wynosić ..... Ważne by gleba nie była kwaśna, cięzka - podmokła
            nieprzepuszczalna albo druga skrajność nie może być sucha i piaszczysta.
            • mariabis Re: Jaki odczyn gleby. 19.02.02, 12:37
              Z cisem to chyba czesty blad "bo to przeciez iglak". Kupilam duzy (1.8 m) okaz
              w renomowanym sklepie ogrodniczym i pan obslugujacy bez zmruzenia oka polecil
              mi kupic kwasny torf do sadzenia. Nie wiem czy to by zmarnowalo rosline, ale
              pewnie by jej nie pomoglo. Warto mówic ze nie kazdy iglak = kwasna gleba.
              • jerzy.wozniak Re: Jaki odczyn gleby. 20.02.02, 21:33
                Znów brawo Jack, widać, że nie tylko znawca, ale i chyba praktyk. W ogrodzie
                sprawa odczynu gleby nie jest aż tak ważna jak w uprawie roślin doniczkowych.
                Gdzie roślina wszystkie korzenie ma w jednakowej ziemi, co nigdy nie ma miejsca
                w ogrodzie co do odczynu to:
                Po pierwsze, zbadanie odczynu gleby można wykonać jedynie za pomocą drogich
                przyrządów inne tanie elektroniczne czy płyny są mało precyzyjne. Po drugie
                gleba nawet w małym ogrodzie nie jest wszędzie taka sama, a jak wspomniałem
                korzenie się rozrastają tam gdzie chcą. Dlatego tak jak pisał Jack ważniejsze
                są warunki w których będą one rosły. Jeśli cis, roślinę rosnącą pierwotnie w
                lasach posadzimy na piaszczystym słonecznym wygwizdowie to nawiezienie jej
                nawet beczki kwaśnej ziemi niewiele da. Oprócz tego rośliny leśne są stosunkowo
                tolerancyjne i różnica w 20 PH nie jest tak istotna jak np. Stanowisko w którym
                będzie rosła. Oczywiście są wyjątki jak np. borówka amerykańska, której trzeba
                stworzyć kwaśne podłoże., ale te wyjątki raczej potwierdzają one regułę.
                Kończąc dodam jeszcze, że mierząc glebę bardzo precyzyjnymi miernikami pH nigdy
                nie pokazywały one takiej wartości jak te tanie, a różnice wynosiły nawet 30!.
                Dlatego uwaga, aby ziemia nie była zbita ciężka i gliniasta jest to zasadnicza
                poprawna poradą. Podszyt lasów mieszanych jest lekki przewiewny kwaśny i żyzny –
                i taki powinien być dla cisa. Podobnie postępujemy z innymi roślinami.
                Pozdrowienia,
                Jerzy Woźniak
                • maciekwiercinski Re: Jaki odczyn gleby. 21.02.02, 14:57
                  Witam!

Rzeczywiście!
                  To zdaje się potwierdzać moje doświadczenia z cisami.
                  Mam ich kilkaset: wysadzonych jako podszyt szpaleru dębów, gdzie powierzchnia
                  próchnicza jest dość sucha, ale cisy posadzone głęboko w mineralnym podłóżu
                  dobrze sie przyjęły i myslę, że w nastepnych latach będą dobrze przyrastały...
                  Nawożę je dolomitem i siarczanem amonu, są wyściółkowane grubą warstwą liści
                  dębowych.
                  Rosliny mają bardzo ciemne liście i wyglądaja zdrowo.

Pozdrawiam!

Maciek

PS Podłoże mam gliniaste. W miejscach silnie próchniczych z nawożoną ścółką
                  leśną mam samosiew cisa...
                • pewali Re: Jaki odczyn gleby. 22.02.02, 12:17
                  Witam!
                  Ma?a dygresja - ró?nice odczynu gleby to chyba 2.0 - 3.0 albo 0.20 - 0.30 pH - prawda?
                  Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka