Dodaj do ulubionych

pomidory karłowe

10.03.04, 19:52
Chciałabym sobie zrobić w tym roku rozsadę pomidora karłowego czereśniowego
Koralik do posadzenia na balkonie. Ale kompletnie w tej kwestii nie mam
doświadczenia. Czy ktos może mi powiedziec co to znaczy:odmiana samokończąca
wiotkołodygowa? Czy trzeba to palikować? Czy one maja rozlegly system
korzeniwy wymagający dużych pojemników czy tez typowa skrzynka balkonowa
wystarczy? I jeszcze mam pytanie dotyczące psianki Pepino Gold - jak sie to
uprawia? Oczywiście tez w warunkach balkonowych. Mam chęć na trochę inny
balkon w tym roku, a więc czemu nie "spożywczy" z lekka :).
Pozdrawiam wszystkich zakęconych ogrodników!
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: pomidory karłowe 16.03.04, 10:20
      Pomidory i inne psiankowate to nie najlepsze rośliny na balkon gdyż wymagają
      zacisznych ciepłych i słonecznych miejsc.
      Samokończonca to znaczy ze nie trzeba ucinać wierzchołka. Wielołodygowa znaczy
      że się krzewi. Wszystkie pomidory wymagają palikowania. Wyjątkiem są rzadko
      uprawiane pomidory krzaczaste ścielące się po ziemi. Pomidory wymagają dużej
      ilości ziemi i to bardzo żyznej nawożonej obornikiem. Można je uprawić w dużych
      pojemnikach lub specjalnych workach. Pomidory potrzebują nawożenia nawozami z
      duża ilością fosforu. Wysiewamy je do doniczek torfowych wczesną wiosna pod
      osłonami, czyli na parapecie lub w szklarni. Do gruntu można je posadzić
      dopiero gdy nocą jest więcej niż 7 C i nie grożą przymrozki. Ze względu na to
      ze pomidory są ciepłolubne i nie znoszą opadów zwykle uprawia się je pod
      osłonami czyli w szklarni lub namiocie foliowym. Psiankę uprawiamy podobnie jak
      pomidory, pisałem już o niej kiedyś więc zapędź do roboty wyszukiwarkę.
      Jurek
      • dortom Re: pomidory karłowe 16.03.04, 12:52
        Panie Jurku dziękuje za odpowiedź. U mnie zacisznego i słonecznego miejsca na
        balkonie w bród!:) Sprobuję!
        Pozdrawiam
        • wari Re: pomidory karłowe 16.03.04, 21:20
          Od kilku lat z powodzeniem uprawiam na balkonie w zwykłych skrzynkach pomidory
          wspomnianych odmian. Raz robiłem je z własnej rozsady, ale były dość marne i
          miały kwaśne owoce. Teraz kupuję gotowe sadzonki. Puszczone bez palików zwisają
          z balustrady, ale trzeba im pomóc i najlepiej mocno przymocować zarówno
          skrzynki jak i pędy. Balkon bardzo słoneczny. Wyglądają fantastycznie obsypane
          dziesiątkami owoców.
          • dortom Re: pomidory karłowe 23.03.04, 08:15
            Na to właśnie liczę, że będa wyglądac fantastycznie. Co do sadzonek, to bardzo
            chętnie kupiłabym gotowe, tylko problem - gdzie? Poza tym obawiam się, że
            sprzedawca wcisnie mi jakiego normalnego, wielkiego pomidora zamaist
            czereśniowego. Czy to sie da jakoś odróżnić na oko w momencie zakupu? Ogólnie
            to mam takie wrażenie, że ogrodnicy sa raczej "monototematyczni" tzn. mozna
            kupić bez problemu pelargonie, surfinie, petunie - czyli taki "żealazny" zestaw
            balkonowy. Natomist jak się chce cos odmienić w maleńkim balkonowym ogródku to
            trudno cos nowego kupić. Tez macie takie wrażenie?
            Co do kota, to mam własnego!
    • wini3 Re: pomidory karłowe 17.03.04, 07:53
      W ub. sezonie w kącie słonecznego balkonu stała duża donica/ plastikowa/ a w
      niej górą pasiflora/ z nasionek - nie kwitła małpa jedna/ ale była bujna a na
      dole krzew pomidora Poranek - owocował pięknie do późnej jesieni, obficie ale
      nie korzystałam, bo koty zakopywały w nim swoje. Ale ta symbioza i nawożenie
      dawały świetny rezultat. Jeśli potrzebujesz do tego kota to służę wieloma.
    • kasiacha Re: pomidory karłowe 24.03.04, 08:33
      Wysiej, przepikuj, w maju na dwór. Z doświadczeń znajomego wiem, że pomidory
      udają się na balkonie i owocują, że nie wspomnę o widoku:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka