bakali Re: aechmea -proszę o radę 03.07.10, 12:56 Dojrzała roślina wytwarza odrosty korzeniowe, odcinasz je i masz nowe echmee. Pamietaj tylko, że rozmnażać nalezy odpowiedzialnie, kiedy ma się odpowiednie warunki dla nowych roslin. Echmea potrzebuje jednak trochę światła. Odpowiedz Link Zgłoś
gucia.2 Re: aechmea -proszę o radę 03.07.10, 13:08 roślinka jest dojrzała ale nie ma żadnych odrostów. Można z nasion? Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: aechmea -proszę o radę 03.07.10, 13:13 A masz jej nasiona? :) jeśli masz, to siej. Odpowiedz Link Zgłoś
gucia.2 Re: aechmea -proszę o radę 03.07.10, 13:20 nasion nie mam, ale echma ma czerwone owocki, może je posiać? Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: aechmea -proszę o radę 03.07.10, 13:39 Sieje się nasiona, nie owoce.... A nasiona są w owocach. Skoro echmea wydała owoce, to niedługo będzie miała i odrosty, bo ta roślina kwitnie tylko raz. Po kwitnieniu zamiera, a zostają po niej właśnie małe roślinki wokół. Możesz dac zdjęcie tej swojej echmei? jestem jej bardzo ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
gucia.2 Re: aechmea -proszę o radę 03.07.10, 14:35 jutro będę miała aparat i umieszczę fotki; wg mnie roślina jest boska i dlatego koniecznie chcę ją rozmnożyć. Ty też hodujesz echmeę? Odpowiedz Link Zgłoś