bei 12.07.10, 12:48 www.muratordom.pl/ogrod/pielegnacja-ogrodu/lipiec-w-ogrodzie,127_2439.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alfika Re: LIPIEC w ogrodzie 12.07.10, 15:25 nie wiem, czy dobrze czynię, ale własnie zaczynam zakladać ogródek z ziołami mam do wyboru cien i słońce, i półcień wsadzę w slońce, jak radzą a że mi pełzaja teraz, po uwolnieniu od pokrzyw, różne zjawiska ogródkowe: mięta, melisa, asparagus, szałwia, irysy i szczypior na środku ścieżki - jak spod ziemi normalnie - to je zamierzam porządkować i przenosić... a na razie wyrywam drzewa sucha ziemia, 3metrowy grab wyszeł po lekkim podkopaniu 4 pierwsze klony miałam zacięcie przesadzic do lasu, ale kilkadziesiąt następnych spożytkuję po zamordowaniu za ścianki kompostownika robić będą a na rwanie pokrzyw to chyba cały rok przeznaczę i tych poziomek, co miały być poziomkami, a okazały się skarlałymi truskawkami niezbyt apetycznymi, niestety... to były moje dodatkowe zajęcia w dzikiej ziemi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: LIPIEC w ogrodzie 12.07.10, 15:29 > a że mi pełzaja teraz, po uwolnieniu od pokrzyw, różne zjawiska > ogródkowe: mięta, melisa, asparagus, szałwia, irysy i szczypior na > środku ścieżki Zostaw żywinę, przenieś ścieżkę. Jak to asparagus? Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: LIPIEC w ogrodzie 13.07.10, 11:19 ano, było dawno temu jakieś ognisko, zarosło trawą i truskawkami, wyrwałam, a kamienie, popiół i patyki niedopalone odgarnęłam i zaczęło coś rosnąć i wyszło kilka ładnych kikutów asparagusa kurczę, z tym przenoszeniem dałaś mi do myślenia, sumienei mnie żre po wykarczowanych setkach klonów i kloników... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: LIPIEC w ogrodzie 13.07.10, 12:02 W sensie szparagi czy taki ozdobny? No właśnie. Ścieżkę łatwiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: LIPIEC w ogrodzie 13.07.10, 13:45 :) wygląda jak szparagi, ale niestety, po podrośnięciu się rozkrzewił i rośnie jasnozielone takie ładne, jak z kwiaciarni :) rosnie w jednej linii z wymurowanym oczkiem, paprotkami wariatkami, ukulturnianym drzewkiem, które z dzikiego przerabiam na ozdobną kulkę, potem sciezka ze szczypiorkiem i parzydło pchające się w gąszcz niewyrwanych jeszcze dzikich truskawek i na ściezkę ewentualną pasuje mi ta scieżka, ale może jak wyrwę te dzikie truskawki, to tam się będzie wiła, a szczypior niech sobie rośnie? hmmm parzydło uszczuplę i się ew. przedrę Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: LIPIEC w ogrodzie 13.07.10, 20:02 Asparagus w ogrodzie, żeby dziko rósł, to nie widziałam, dawaj foto :) Szczypior niech rośnie, a co do dzikich truskawek, to stare odmiany teraz w cenie... Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: LIPIEC w ogrodzie 13.07.10, 21:06 asparagus ten z cienkimi, jasnozielonymi igiełkami, nie ten doniczkowy, ciemnozielony, z płaskimi igłami, rodem z kwiaciarni lat 80tych dam, jutro pstryknę i wsadzę razem z malowanymi numerkami działki na kaflach dzikie truskawki chętnie, ale te są wielkości poziomek, z jednej strony owoc dojrząły, z drugiej twardy, o zbitych pestkach - i tak każda jedna truskawka, co w założeniu miała być poziomką do tego większość krzaczków zdecydowanie ma owocowanie w poważaniu dywan za to piękny, zastępują trawę aż miło :) Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: LIPIEC w ogrodzie 13.07.10, 21:31 A u mnie irga przytłumiła berberysy borodowe, te wlazły na zółte, żółte na trzmielinę a wszystko solidnie przetkane irgą. MASAKRA:) Zaczęłam wycinac, przycinać - więcej wyciełam niż zostało a i tak dalej GĄSZCZ:) Na funkię wlazla mszyca- juztro opryskam- miałam wieczorem to zrobić, ale BURZA przyszła w gościnę....jak MIŁOOOOOOO Odpowiedz Link Zgłoś