Dodaj do ulubionych

Problem z czarnymi mrówkami

15.07.10, 09:54
Zna ktoś może solidny sposób na pozbycie się czarnych leśnych mrówek?Właśnie zauważyłem że zaczynają od sąsiada przechodzić swoimi "ścieżkami" i nie idzie się ich pozbyć. To niestety nie małe czarne czy czerwone, ale leśne czarne mrówki bo niestety przywiózł sobie ziemię z lasu bo mu taka pasowała
Obserwuj wątek
    • hesperia1 Re: Problem z czarnymi mrówkami 15.07.10, 16:27
      Też mam taki problem:(prócz innych mam w swojej "kolekcji" i czarne leśne.Stosowałam wszystkie naturalne i niechemiczne sposoby.Muszę Cię zmartwić-poległam.Mrówki są nie do zdarcia.Pozostało chyba tylko wytruć:(Tylko jakoś serca nie mam.
    • amore-pomidore Re: Problem z czarnymi mrówkami 16.07.10, 13:40
      Mrówki nie znoszą zapachu wydzielanego przez wrotycz lub ziela pomidorów. Możesz
      więc je porozstawiać pomiędzy grządkami. Zastosować możesz także gnojówkę z
      pokrzyw czy wrotyczy lub piołunu. Jeżeli zdecydujesz się na ten sposób powinnaś
      1 kilogram ziela zalać około 10 litrami wody w naczyniu z kamionki lub plastiku
      (byle nie metalowe). Fermentacja będzie trwać około 3 tygodni, pamiętaj aby
      codziennie ją przemieszać. Możesz jej użyć kiedy stanie się klarowna i
      przestanie się pienić. Mrówki omijają także lawendę, tymianek, majeranek i miętę
      polną- więc posadź je w ogrodzie. Wielu ogrodników stosuje takie radykalne
      metody jak kąpiel we wrzątku lub dostępne na rynku preparaty przeciw mrówkom.
      • hesperia1 Re: Problem z czarnymi mrówkami 16.07.10, 14:09
        Gnojówki nie używałam,ale lawendę posiadam,majeranek,miętę i mam mrowiska w pobliżu tych roślin.Może moje mrówki się przyzwyczaiły.Ziele pomidorów też u mnie nie działa.Wrzątek odpada.Wolałabym zastosować coś co je zmusi do wyprowadzki,a nie zabije.
        • dar61 Ależ ... 16.07.10, 15:32
          Ależ spokojnie - tam w poradzie było wyraźnie, że:
          ...Wielu ogrodników... stosuje tę kąpiel we wrzątku
          .
          Nie podano tylko, ilu ją przeżywa.

Mrówki są wtedy bezpieczne.
          • hesperia1 Re: Ależ ... 16.07.10, 16:06
            Darze już niewiele brakuje żebym się w Tobie zakochała;)
            • warto-zobaczyc Re: Ależ ... 16.07.10, 21:56
              Amore - dzięki za informację
            • dar61 Re: Ależ ... 17.07.10, 00:12
              Ciiicho...

;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka