Dodaj do ulubionych

od czego zacząć

30.08.10, 10:02
Teście chcą sprzedać działkę. Bardzo mi przykro i nie chcę by tak się stało.
Mam do działki sentyment z dzieciństwa... Coś się tam kopało, ale wiecie jak
jest... Zaczęłam czytać książki, przeglądać fora internetowe i teoria super...
W praktyce tam gdzie mają być moje nowości rośnie trawsko. Nie wiem, czy teść
ją sadził - wątpię. W sprzedaży widziałam nawóz do trawy - po co nawóz? Ta
cholerna trawa jest 'nie do wyrwania'. Coś trzeba zrobić z tym trawskiem, by
na wiosnę tam sadzić? Ta ziemia jest jak beton...
No to na początek... A marzę o róży stulistnej, może dzikiej, borówce, może
winorośli, rodzynku brazylijskim, papryce i pomidorach.
Czy można wykorzystać jakoś 'skarby' naszego królika? Jak z tego się robi
nawóz i co z nim zrobić?
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: od czego zacząć 30.08.10, 10:12
      wypowiedz bardzo chaotyczna i niewiele zrozumialam
      ps jesli tesc chce sprzedac dzialke a Ty ja chcesz, to ja odkup
      nie rozumiem sensu inwestowania w nieswoja nieruchomosc, ktora i tak trafi w
      calkiem obce rece
      • kperlinska Re: od czego zacząć 30.08.10, 10:34
        Może nie sprzeda? ;) Akurat z tym mam najmniejszy problem. Typowe - dzięki za
        pomoc. Po co to w ogóle napisałaś?
        • thea19 Re: od czego zacząć 30.08.10, 11:21
          pytanie: po co nawoz do trawy? kompletnie mnie rozwalilo
          • yoma Re: od czego zacząć 30.08.10, 11:43
            Uspokójcie się, nie pamiętacie, jak było, jak żeście zaczynały? :)

Kperlinska - ta "trawa" na ziemi jak beton to, mam ciężkie podejrzenia, perz. By
            to trzeba przekopać i powyciągać. Jeśli spód stanowi kłębowisko kłączy, to
            najprawdopodobniej perz i się wtedy łapkami wyciąga najdrobniejszy kawałeczek,
            bo pozostawiony odrasta jak szczypiorek w doniczce.

A nawet jeśli nie perz, to i tak ten beton trzeba by przekopać. Jesień akurat
            dobra na to i wiosną możesz mieć ziemię gotową do uprawy. Zacząć trzeba od
            zobaczenia, co to za ziemia - pach, glina czy czarnoziem ukrainny :) W
            zależności od tego się to skopane na zimę wygładza albo nie, nawozi albo nie...

Mogłabyś jeszcze w tym roku skopać, powyciągać, wygładzić i posiać tzw. nawóz
            zielony. To jest roślinność, która ma za zadanie a) spulchnienie gleby, b) po
            (znowu!) przekopaniu, gnijąc, nawiezienie jej. Roboty od cholery, ale warto.

To, coś sobie umyśliła, żeby posadzić, czemu nie - ale raczej na wiosnę, boby
            trzeba najpierw beton zmiękczyć.

A sentyment doskonale rozumiem :)
          • kperlinska Re: od czego zacząć 30.08.10, 11:43
            To było pytanie retoryczne. Przestań zaśmiecać mi wątek. Specjalistka od
            (złośliwości chyba) się znalazła...
            • yoma Re: od czego zacząć 13.09.10, 20:01
              No i weź tu broń człowieka...
    • maciek_k3 Re: od czego zacząć 30.08.10, 11:51
      Najlepiej jest przekopać niezbyt żyzną obecnie ziemię i posadzić tam poplon - po czasie taki poplon się zasypuje, a naturalnie użyźnia on ziemię. Jeśli za bardzo nie znamy się na ogrodnictwie, to najlepiej w początkowej fazie ograniczyć się do trawnika i jakichś kwiatków (np. tulipany najlepiej sadzić już teraz). Z czasem na pewno doświadczenie przyjdzie, a wielkich szkód Pan w ogrodzie raczej nie zrobi.

Polecam jeszcze artykuł, jak błędów w ogrodzie/na działce unikać tutaj
      • kperlinska Re: od czego zacząć 30.08.10, 12:48
        Dziękuję za konkrety - poczytam o tym poplonie. Właśnie dlatego chciałam coś z
        tym teraz zrobić, by na wiosnę 'coś' wyrosło. Co do 'trawnika' - właśnie
        chciałabym się go pozbyć ;)) A co z tymi bobkami? To jakoś się moczy i wylewa na
        przekopaną ziemię? Czy wystarczy rozrzucić?
        • yoma Re: od czego zacząć 30.08.10, 12:52
          Przekompostuj
        • wojteklm Re: od czego zacząć 30.08.10, 22:49
          Piszesz, iż gleba jest twarda,więc ręcznie kopać będzie ciężko.Najlepiej byłoby
          wynająć mały ciągnik jednoosiowy z pługiem i kultywatorem. Teraz możesz zaorać
          pługiem,a kultywatorem wyciągnąć co się da. Potem znowu pługiem możesz
          przejechać i tak zostawić. Walka z perzem nie należy do najprostszych, najlepiej
          to kilka razy uprawiać glebę w odstępach ok.tydzień-dwa,gdy zacznie
          wschodzić.Czynność powtarzamy trzy razy,wówczas perz zużyje swoje zapasy w
          kłączach i zginie.
          • grazia.w Re: od czego zacząć 31.08.10, 09:03
            U mnie na wsi powiadają, że perzu można się pozbyć sadząc ziemniaki. Tak czy
            inaczej rozpocząć trzeba od przekopania i odchwaszczenia. Co prawda podzielam
            poglądy przedmówców o ekologicznym podejściu do zagadnienia, lecz może należy
            również wspomnieć o metodach chemicznych w walce z zachwaszczonymi działkami,
            zwłaszcza, jeśli potem miałyby tam rosnąć rośliny ozdobne.
            Osobiście proponuję podzielić robotę na etapy - wiem z doświadczenia, że zbyt
            dużo na raz powoduje szybkie zniechęcenie, jeśli nie jest się przyzwyczajonym do
            ciężkiej pracy. Mały, zagospodarowany kawałek z kilkoma zadbanymi roślinami
            potrafi za to mobilizować do dalszego wysiłku.
            Odchwaszczając od razu pozostaw miejsce na kompostownik (nie wrzucaj tam perzu!)
            i utylizuj w nim króliczy nawóz. Za dwa lata będziesz miała piękny naturalny
            użyźniacz pod Twoje rośliny. Powodzenia!
    • amore-pomidore Re: od czego zacząć 31.08.10, 12:09
      Czeka Cię wiele pracy przy zoraniu tej działki. Jeżeli piszesz że ziemia jest
      jak beton to może faktycznie warto zastanowić się nad wynajęciem jakiegoś
      ciągnika do zaorania tej działki. Jeżeli ziemia zdążyła wyjałowieć to pracy jest
      jeszcze więcej. Powodzenia
    • przemoaj5 Może to się przyda 11.09.10, 11:26
      ogrodidom.eu/artykul/39,2008-12-01-Od-czego-zaczynamy.html
      pozdrawiam

przemysław jakubowski
      • przemoaj5 Poniżej gotowe projekty:dla osób z forum są gratis 14.09.10, 22:38
        www.ogrodidom.eu/artykul/123,Gotowe-projekty.html

pozdrawiam

Przemysław jakubowski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka