Dodaj do ulubionych

pleśn !!!

27.03.04, 23:10
Proszę o radę jaki może być powód wystąpienia pleśni w doniczkach. Kwiaty
przesadzałam tydzień temu, do nowych doniczek i nowej ziemi zakupionej w
sklepie specjalistycznym. Podlewałam a właściwie nakapałam kilka kropel wody
1 raz w ciągu tygodnia. I skąd to świństwo?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: pleśn !!! 30.03.04, 08:22
      To grzyby saprofityczne albo pleśniowe, rozwijające się niekiedy na powierzchni
      podłoża. Pojawiają się zwłaszcza wtedy, gdy ziemia zawiera duże ilości nie
      rozłożonych składników organicznych. Grzyby te nie atakują roślin, rozkładają
      one wyłącznie martwą materię organiczną. Jeśli chcemy je zniszczyć, wystarczy
      podlać podłoże preparatem grzybobójczym, np.Euparenem. Pojawiają się wówczas,
      gdy ziemia jest bez przerwy wilgotna i są oznaką zbyt obfitego podlewania. Ich
      wzrostowi sprzyja również podlewanie nawozami organicznymi, szczególnie wtedy,
      gdy podlewamy rośliny z góry nie na podstawkę. Można także usunąć grzyby
      mechanicznie, zdejmując zewnętrzną warstwę podłoża. Niestety jakość ziemi
      gotowych do użycia nie tylko przedstawia wiele do życzenia (często są to po
      produkcyjne śmieci który polski byznesmen chce upchnąć oszukując klientów.
      Nigdy nie widziałem, aby ktoś to co sprzedają pod nazwa ziemia badał, a sam
      wielokrotnie kupowałem np. podłoże do kaktusów tak skażone zarodnikami grzybów
      że atakowały wszystko co tam posadzimy. Jakoś pisma ogrodnicze omijają ta
      sprawę szerokim łukiem zamiast przeprowadzić ranking podłoży wśród czytelników –
      nie podpadną wówczas producentom, a okaże się kto produkuje śmieci. Ale oni sa
      zajęci utrzymywaniem dup na stołkach a nie pomocą dla czytelników więc za
      bardzo nie ma co na nich liczyć. Od razu mówię – dla mniej bystrych- że nie mam
      na myśli pisania o podłożach lecz o sprawdzeniu ich jakości!
      Może wiec napiszecie waląc nazwy firm. Miejmy gdzieś reklamę i krypto reklamę
      taki ranking na pewno się przyda innym uczestnikom forum - piszmy wiec jakiej
      ziemi do kwiatów w workach nie kupujemy i dlaczego!
      Jurek
      • grau Re: pleśn !!! 30.03.04, 11:17
        nie kupuj kota w worku, a takze ziemi :)))

sz.
        • bozana Re: pleśn !!! 30.03.04, 18:25
          Panie Jerzy,
          serdeczne dzięki za odpowiedź a zwłaszcza za podanie mi środka którym zniszczę
          to świństwo. Dodam, że przesadziłam do tej ziemi wszystkie kwiaty w domu, więc
          pracy i kasy weszło w to wiele.
          Jeden z czytelników tego forum napisał
          > nie kupuj kota w worku, a takze ziemi :)))
          wyjaśniam, że ziemia była kupiona w najlepszym supermarkecie ogrodniczym na
          naszym terenie. Jest to ziemie firmy Kronen i zielona lilijka to jej znak
          firmowy.Ziemia, konkretnie "Universal kronenerde". W opisie podano, że ziemia
          do kwiatów jest gotowym do uzycia wysokiej jakości naturalnym podłożem
          organicznym o wartości pH 5-6, polecanym do uprawy większości roślin o średnich
          wymaganiach pokarmowych. Dodam, że na opakowaniu widnieją nagrody jakie firma
          zdobyła, a mianowicie:
          1. Złoty gry - Polagra 96,
          2. Wystawa ogrodnicza - Poznan 96,
          2. Oskar 97
          4. Wystawa ogrodnicza Poznań 97

To chyba wystarczy i jak widzisz nie jest to kot w worku tylko ziemia
          z "medalami"
          Więc nie wiem skąd ta ironia, jest mi przykro :(((

• jerzy.wozniak Re: pleśn !!! 31.03.04, 19:57
            Nie dąsaj się sam niedawno kupiłem ziemię (chyba nawet tej firmy) do pikowania
            siewek. Jest tak skażona fuzariozą że nie pomagało nic i musiałem wyrzucić
            wysiewy mego ulubionego eonium talerzowego. Co do nagród to nie wiem za co je
            przyznają bo nigdzie nie spotkałem rzeczowego rankingu podłoży związanego z
            laboratoryjnym przebadaniem tego co w torbie ze sklepu. Weź od uwagę, że na
            targi wieziemy co innego, a w życiu sprzedajemy kota i to zawszonego. No cóż
            brak troski o klienta.
            Mantykom wyjaśniam że przed wysianiem zaprawiam nasiona i sieję je do kilku
            różnych podłoży bo przy okazji robię badania na jakim podłożu najlepiej
            kiełkują nasiona danego gatunku sukulentów. Nie ma więc możliwości, że w jednym
            wysiewniku jest fuzarioza a w drugim nie. To sprawa wyłącznie ziemi. A jeszcze,
            nie sieję do starych kuwet tylko do wielodoniczek torfowych.
            Jurek
            • bozana Re: pleśn !!! 31.03.04, 23:16
              Drogi P. Jerzy moję dąsy nie były absolutnie skierowane pod Pana adresem.
              Chciałam jak najlepiej dla swoich roślinek a tu taki pasztet. Wkurzył mnie
              właściciel postu poniżej Pańskiego :
              grau 30.03.2004 11:17 odpowiedz na list odpowiedz cytując
              nie kupuj kota w worku, a takze ziemi :)))

sz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka