Dodaj do ulubionych

kajam się

21.09.10, 10:19
z powodu nieobecności i zaległości, ale
- urlopowałam się na Mazurach - miałam sobie nawet ukopać piękną dziką różę, bo się mocno krzaczy kole studni na bindudze, ale odłożyłam to na zaś...
- urlopowałam haniebnie moknąc i marznąc nad Bałtykiem - kurując chore dzieci i chorą siebie
- kurowałam dzieci i siebie po urlopie...
- robiłam wczesne jesienne porządki w ogrodzie - tu mogę się pochwalić - wywaliłam wreszcie starą grządkę z truskawkami, trawa zasiana już wschodzi:D do tego wsadziłam 5 borówek hamerykanskich, 2 jeżyny bezkolcowe - przy płocie, jako podporze, 2 jagody kamczackie jako uzupełnienie krzewów w sadzie... (zamiarowuję dokupić jeszcze ze 2 jeżyny i może z jedną jagodę), przesadziłam jedną kępę piwonii i na razie muszę po tym wysiłku odpocząć - jaki to był gigant, a mam ich do przesadzenia jeszcze z 6 (chętnie oddam jakby co ze 4 sztuki - kolor jaki jest to wklejałam kiedyś na zdjęciu) do tego mogę jeszcze dodać kompletne pierdubzdurki jak tulipany nowe, cebulice, czosnki (na które to bzdurki pierdułki wydałam prawie 300 zł:oops)
obiecuję poprawę "prezencji" na forum;)
Obserwuj wątek
    • yoma Re: kajam się 21.09.10, 10:38
      Witaj w domu :)
      • grochalcia Re: kajam się 21.09.10, 11:25
        o masz, nie wiem jaki kolor Twojej piwonii. chetnie kupie, ale jesli czerwona. różu nie lubie:(
        • yoma Re: kajam się 21.09.10, 11:33
          A nie za póxno na piwonie?
          • grochalcia Re: kajam się 21.09.10, 11:56
            NIE!ostatnio czytalam wlasnie o piwoniach a Moim Pieknym Ogrodzie. i tam pisali, ze najlepiej wlasnie na jesień!!!
            tylko, ze u mnie plac budowy przed domkiem i nie wiem gdzie ja mam ja posadzic, zeby kopary nie zniszczyly. ale i tak sadze. a dobry mąż powiedzial, ze bedzie pilnowal mi roslin jak beda robotnicy:) to sie nazywa poświęcenie.
            • yoma Re: kajam się 21.09.10, 12:00
              Dobry mąż. A pytam, bo mnie uczyli, że 1 września plus minus trzy dni i ani kroku dalej :)
              • horpyna4 Re: kajam się 21.09.10, 14:34

Niezupełnie. Zasada jest taka, żeby zdążyły wypuścić korzonki przed zimą.

Dlatego niektóre źródła podają "około 1 września", inne preferują drugą połowę sierpnia.
                A po prostu w naszym klimacie nie można z góry przewidzieć, kiedy zacznie się zima z mrozem.
                Jeżeli jest długa, ciepła jesień łącznie z kawałkiem grudnia (zdarza się), to będą dobrze rosly nawet te przedadzone pod koniec września. Tyle, że tak naprawdę pogody nie da się przewidzieć i jest to ruletka.
                • grochalcia Re: kajam się 21.09.10, 14:47
                  w mojej gazecie ulubionej pisze czerwonymi literami, ze piwonie najlepiej sadzic we wrzesniu i pazdzierniku!!!! wtedy roslina jest juz w stanie odpoczynku, jej karpy mozna latwo dzielic i przesadzac.powtarzam za artykulem w Moim Pieknym Ogrodzie
        • tu_lucy Re: kajam się 21.09.10, 13:33
          ewidentnie różowa - z tych ciemnoróżowych

poza tym ja nie sprzedaję, tylko za 1 grosik oddaję:)
          • tu_lucy Re: kajam się 21.09.10, 13:34
            znalazłam tamten wątek
            forum.gazeta.pl/forum/w,51422,112748891,112748891,wybory_miss.html
            • grochalcia Re: kajam się 21.09.10, 14:12
              piekne te Twoje piwonie...tylko kurcze ten róż....:( gdyby czerwone byly albo biale juz dzis bym wzięła:)
              slicznuy jasminowiec. ja choruje na takowy, ale na razie posadzic nie moge. mam jasminowiec wonny zolty(liscie) ale na razie w malutkich doniczkach p9 jest, wiec zobaczymy:) moze na przyszla wiosne gdzies go umiejscowie:)
          • yoma Re: kajam się 21.09.10, 15:05
            Oj, kusisz...
            • tu_lucy Re: kajam się 22.09.10, 09:35
              to jak?? skutecznie kuszę??:D

białe mam, ale dopiero w tym roku kwitła pierwszy raz, kupiłam sobie jedną sadzonkę 2 lata temu, w zeszłym roku był tylko liść, w tym roku były już 4 pędy kwiatowe, ale kochany m wykosił mi skutecznie kosiarką 3, więc tylko jeden kwiat był
              • yoma Re: kajam się 28.09.10, 10:48
                Powiem tak: jeśli masz wyrzucić, to chętnie wezmę, a jak masz kolejkę chętnych, to rozdaj bardziej potrzebującym. Boję się, że mi się nie zdąży przyjąć po prostu.
                • tu_lucy Re: kajam się 28.09.10, 11:48
                  chętnych nie ma, na razie dałam sobie spokój, bo mi za ciężko te kobyły po 30 kg wyciągać z ziemi... one tam chyba z 10 lat siedzą już...
                  w przyszłym roku się za nie wezmę...
                  • yoma Re: kajam się 28.09.10, 12:10
                    No to jakby co, to jesteśmy w kontakcie :)
    • maliga Re: tu_lucy 22.09.10, 09:43
      czy ja się mogę uśmiechnąć o piwonie? Nigdzie nie mogłam dostać koło siebie a teraz już przestałam szukać bo myślałam, że za późno na sadzenie ale skoro mówicie, że można to chętnie spróbuję! Napiszę na gazetowy
      • maliga Re: tu_lucy 22.09.10, 10:58
        niestety odbiło mi maila, czy możesz się odezwać do mnie na gazetowy?
      • tu_lucy Re: tu_lucy 24.09.10, 09:59
        nie na gazetowy, bo takowego nie posiadam,
        poproszę na lulula@poczta.onet.pl
    • tu_lucy Re: kajam się 28.09.10, 09:33
      trawa wzeszła i nawet nieźle się ma...

planuję dokupić jeżynę jeszcze jedną, bo miejsca na siatce jeszcze jest trochę...

warzywa wykopane, czekają na miłosierdzie pańskie - oczyszczenie i zadołowanie (marchew i pietruszka), albo przeróbkę (buraki)
      facelia już też wzeszła, teraz muszę dokupić nasion na resztę grządek, tych po warzywach...
      ciekawe kiedy to zrobię, skoro na weekend mamy jechać na wieś do rodziny;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka