Dodaj do ulubionych

dopełnienia

22.09.10, 11:13
jak już pisałam, mój ogród na skraju lasu "zrobił się" właściwie sam. nasze ingerencje są niewielkie, bo zależy nam na zachowaniu charakteru tego miejsca. jednak przydałoby się trochę dopełnień:
1. piaszczysta droga, wiejski płot ze sztachet, wzdłuz płotu brzozy. dalej trawnik, na wiosnę kwitnący krokusami, i wejście do domu. przeszklone. potrzebne mi krzewy przed te brzozy. nie musi to byc ściana zieleni, ale dobrze, żeby widok był atrakcyjny dla patrzącego z domu latem i zimą.
2. od strony drogi na tle domu kępa zieleni: dorodna brzoza, rozwichrzona sosna, zgrabny jarząb pośrodku. znowu brakuje mi "dolnego piętra". widok na całość od strony drogi
3. od strony sąsiada. ściana z daglezji (za płotem z siatki), na tle brzoza, nieco bliżej niewielkie sosenki. tu przydałoby się coś zaporowego, a przy tym atrakcyjnego wizualnie, zwłaszcza zimą - myślałam o ogniku może, albo inne coś z owocami zostającymi na zimę. kiedyś marzyły mi się wprawdzie derenie, ale pies sąsiada doprowadza mnie do szału. a mój z nim razem.
4. skarpa opadająca w kierunku południowym. łąka się nie sprawdza, trawa tak sobie, czym to obsadzić? u góry skarpy taras, u dołu łąka. na skarpie wierzba (krzak)

jeśli ktoś miałby ochotę dopisać dopełnienia, serdecznie zapraszam :-)
Obserwuj wątek
    • alfika Re: dopełnienia 22.09.10, 17:20
      odezwała mi się praktyczna dusza
      opis Twoich włości piękny
      jak dla mnie - miejsce na maliny, maliny, maliny - a między to wszystko jezyny

i dodatkowo jak zaporowe to z lasu wykopane - pieknie się przyjmują i nikt nie przelezie (za jakiś czas)
    • doroteja_z_brzozy Re: dopełnienia 22.09.10, 18:00
      kanga_roo: "mój ogród na skraju lasu"

z opisu: masz tam cudo natury! :-)
      może jakieś zdjęciulo?
      • kanga_roo Re: dopełnienia 23.09.10, 08:22
        a jak wstawię zdjęciulo, to dopiszecie jeszcze jakieś rośliny oprócz malin i jeżyn? :-D
        • hesperia1 Re: dopełnienia 23.09.10, 09:04
          Coś za coś;)zdjęcie najpierw bo na takie cuda chętnie popatrzymy:)
          • kanga_roo Re: dopełnienia 23.09.10, 09:23
            no i figa z makiem, dopóki nie wrócę do domu nic nie wyślę, picasy nie mogę w pracy wgrać, fotosik mnie nie lubi. bu.
    • hesperia1 Re: dopełnienia 23.09.10, 09:26
      A jakby na dolnym pietrze wrzosy się zadomowiły?Brzoza,sosna,jarząb i wrzosy:)
      • grochalcia Re: dopełnienia 23.09.10, 10:07
        wrzosy z brzoza? cudo, kiedys widzialam w gazecie:) tylko koniecznie kilka kolorow. Nie wiem jak duża ta twja brzoza..jak duza, to oprocz wrzosow posadz kolumnowe iglaki-tak ze 2-3 sztuki. np. Blue Arrow(jałowiec). i moze jakies trawy kolorowe? albo polecam pieris. Mam taki krzew-dorasta do 1.5 metra, slicznie sie przebarwia i akurat z wrzosami bedzie slicznie wyglądał:) tylko nie wiem jakiego tego pierisa mam:(
        • hesperia1 Re: dopełnienia 23.09.10, 12:16
          A przy płocie malwy i słoneczniki.Ja już tak mam,takie skojarzenia,jak płot to malwy i słoneczniki i dzbanek gliniany na sztachecie i kogut piejący na płocie......najlepiej nie czytać tego co piszę;)Ale tam musi być pięknie....
          • kanga_roo Re: dopełnienia 23.09.10, 13:44
            oj, bo mi zabraknie odwagi, żeby jakieś zdjęcie zamieścić...rzeczywistość może nie dorównać Waszym wyobrażeniom :-)

-wrzosy będą. tylko miały być w innym miejscu, umownie już teraz zwanym wrzosowiskiem (wrzosy, brzozy, kamienie w dużej ilości)
            -iglaki nie wiem, czy będą, bo do mnie jakoś nie przemawiają. aczkolwiek jałowce są swojskie, w gruncie rzeczy, więc czemu nie
            -malwy będa na pewno, sąsiadka obdarowała mnie duża ilością nasion. niestety, to są dwuletnie roślinki, prawda?
            -słoneczniki jak najbardziej, miały być w tym roku, nie zdążyliśmy z płotem, rosną bidulki w doniczkach i kwitną.
            -garnek będzie, koniecznie, ale kogutowi muszę powiedzieć stanowcze NIE

aaaa, maliny posadzilam, przy lesie na słoneczku, ale chyba zaniedbałam albo są zbyt ekskluzywną odmianą, bo nie urosły i prawie nie owocowały.
            • grochalcia Re: dopełnienia 23.09.10, 13:59
              a czemu iglaki nie przemawiają?

ja nie lubie cyprysikow, za wyjatkiem filifery mojej ukochanej:)
              ale ostatnio zakochalam sie w swierkach-sa teraz takie cudne odmiany miniaturowe-laurin, piccolo, push(ten jest boski), białobok....(bialobok wiekszy, ale tez do malego ogrodu)
              mam kilka iglakow, ktore koniecznie bede miec w ogrodzie...

a jalowiec plozacy blue star??? płozący, iebieski na skalniak-cudny...
              teraz jakas nowosc jest jałowiec spider czy ajkos tak-przypomina pajaka:)

słoneczniki sa boskie....

a jakies krzewy lisciaste? krzewuszki? pięciorniki?nie rosna wysokie...mi sie bardzo podoba krzeuszka purpurea nana-do 1.5 metra rosnie, minor black-cudna, ale truidna do zdobycia...

a berberysy miniaturowe?admiration, bagatelle, kobold, goldalita? na nizsze warstwy super:)

i trawy...teraz sa cudne kolory-zebrina, czerwona red baron...ach, jak ja bym chciala juz urzadzac ogrod a nie planowac dopiero:)
              • grochalcia Re: dopełnienia 23.09.10, 14:10
                tak mysle-jak nie lubisz iglakow-to pod brzoze daj duzo roslin cebulowych..albo funkcie..myslalas o trzmielinach? do tego kora, kamienie?
                i ławka pod ta brzozą:D
                a zaraz obok te sloneczniki, malwy i garnek:P
                • kanga_roo Re: dopełnienia 23.09.10, 14:35
                  mój problem polega na tym, że nie podobają mi się kompozycje jak spod igły oraz cudowne, różnorodne odmiany roślin dostępne w centrach ogrodniczych. to znaczy może i mi się podobają, ale nie w moim ogrodzie. jednak brakuje mi krzewów, no i jest kilka miejsc na które nie mam pomysłu.
                  "kora, kamienie, ławka pod brzozą"
                  poczułam się zainspirowana :-) dzięki
                  • grochalcia Re: dopełnienia 23.09.10, 14:41
                    alez mi sie tez nie podobaja spod igły! moja przyjaciolka wydala 30 tys na ogrod spod igly wlasnie i wogole mnie nie zachwyca:) ja tam bede miec wiejski. i o lawce tez marzę, ale ja mam brzoze szczepiona i nie wiem czy sie pod nia zmieści:D
                    i jeszcze koniecznie musze miec pergole z różą i clematisem...żółta roza i filoetowy clematis? ach...

ale jak nie pod brzoze to ja ta ławke gdzies wepchnę...
                  • hesperia1 Re: dopełnienia 23.09.10, 14:54
                    A głogi,a jarzębina?
                  • horpyna4 Re: dopełnienia 23.09.10, 14:58
                    Ostatnio jak ktoś pisze o trzmielinach, to ma na myśli wyłącznie modne zimozielone. Takie do wymuskanych ogródków.

Ale przecież istnieje sporo gatunków tracących liście na zimę, ale za to bardzo ozdobnych z owoców. Poza tym trzmielina zwyczajna i trzmielina brodawkowata rosną w Polsce dziko i świetnie pasują do wiejskiego krajobrazu. Brodawkowatej sporo widuję w warszawskich lasach, nawet całkiem małe egzemplarze w sam raz do podprowadzenia. Łatwo ją rozpoznać po owocach, bo wystają z nich czarne nasiona. Istnieje jeszcze trzmielina wielkoowockowa, ma dużo większe owoce zwisające na długich szypułkach. Budzi powszechny zachwyt, zwłaszcza po zrzuceniu liści.

Aha, liście u trzmielin pięknie się przebarwiają jesienią na czerwono, zanim opadną.
                    • kanga_roo Re: dopełnienia 24.09.10, 00:49
                      zdjęcia - takie ogólne, nie miałam kiedy sfotografować wszystkich omawianych kawałków:

łąka moja i sosenki. w tle las, nie mój, niestety.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ch/pa/xqk6/fB0v3GuaB5otchy2BB.jpg

monokultura mojego męża. las w tle ten sam.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ch/pa/xqk6/3LEixjRJoIHpHQ2N5B.jpg

dom, droga piaszczysta, łąka. wiosną jeszcze nie było płotu.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ch/pa/xqk6/DhuzZEeSiNyPOabBdB.jpg

wejście. brzozy i trawnik z krokusami (bez krokusów), jeśli się dobrze przyjrzeć, przez drzwi widać las za domem. teraz pomiędzy drogą a brzozami jest jeszcze płot ze sztachet (sztachety na zdjęciu nawet są)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ch/pa/xqk6/BKfkVICxO1RzD6SkYB.jpg

• hesperia1 Re: dopełnienia 24.09.10, 10:11
                        Łąka nieziemska,ten przystojniak też:).Jak tak sobie oglądałam Twoje dobra to pomyślałam że nie posadziłabym tam na pewno iglaków typu tuja.Za to dużo dzikiej róży,głogi właściwie same swojskie roślinki.Pewnie doradzą Ci tu bardziej profesjonalnie z uwzględnieniem gleby itd,ale iglaki takie wypasione jakieś to nie.Łąka piękna:)
                        • se_nka0 Re: dopełnienia 24.09.10, 10:16
                          Pięknie ! Ja bym nic nie dosadzała - co ma urosnąć, samo urośnie ;)
                        • kanga_roo Re: dopełnienia 24.09.10, 10:24
                          :-) ja nawet przed świerkiem zwykłym się bronię, modrzew rozważam (pewna nie jestem), daglezji nie chcę, bo nie nasza. tuja to byłby imo koszmar. krzewów mi potrzeba. a i trochę osłony od drogi by się przydało.
                          • horpyna4 Re: dopełnienia 24.09.10, 11:01

To może jeszcze trochę podopowiem, jakie krajowe ozdobne krzewy (oprócz wcześniej wzmiankowanej trzmieliny brodawkowatej) można w takich miejscach sadzić:

Leszczyna, bez koralowy, dzikie róże (jest wiele gatunków różniących się od siebie, np. róża francuska, róża drobnokwiatowa, czy gęstokolczasta), kłokoczka, szakłak, tarnina, głóg, kalina koralowa, wiśnia karłowata, irga zwyczajna, porzeczka czarna, azalia pontyjska.

Z iglastych przede wszystkim jałowce, ale w miejscach silnie nasłonecznionych. Może jakaś sosna, choćby kosodrzewina?

Jeszcze znalazłoby się więcej, ale może Cię ten zestaw nieco zainspiruje.
                      • doroteja_z_brzozy Kangi cudo :-) 24.09.10, 11:38
                        oj, kanga, masz tam po prostu genialnie. kurde, masz chyba ładniej niż ja ;-))))
                        a tak serio, to Horpyna już Ci tu poradziła. ja bym wiele nie sadziła, ale rozumiem, że od drogi chciałabyć się "zdystanować". mnie chyba najbardziej pasowałaby ta kosodrzewina. jest taka najbardziej swojska, najbardziej "dzika"i... zimą też "jest". dzięki za zdjęcia: a łąka Twoja do zatracenia tchu! :-)
                        • kanga_roo Re: Kangi cudo :-) 24.09.10, 12:01
                          horpyna ma wyczucie niesamowite. z wymienionych przez nią roślinek rosną u mnie tarniny, głogi, leszczyny i dzikie róże. kilka innych propozycji pięknych, jednak mocno trujących, mam dzieci małe, nie wiem, co im odbije.

i na pewno nie mam ładniej niż doroteja, bo nie mam dudków. jeże, bażanty, sarny, zające, jaszczurki, sroki i sójki, mazurki i kopciuszki oraz moje ukochane sikory (zima nawet raniuszek przyleciał), gile, a za lasem, nad stawem, także czaple, łabędzie i bobry. ale dudków nie :-(
                          • doroteja_z_brzozy Re: Kangi cudo :-) 24.09.10, 12:22
                            kanga: "ale dudków nie"

haha. masz naprawdę dużo różnych innych. a dudkami cieszę się, rzeczywiście, niesamowicie. bo kto ma ich aż tyle. (odleciały w pierwszych dniach września). a teraz sójki udają ważniaczki. wiesz, ja zaczęłam czytać więcej o dudkach i okazuje się, że one lubią właśnie ciepłe piaszczyste tereny, lubią się "wylegiwać" w gorącym piasku! lubią różnorodność suchych muraw, gdzie jest mnóstwo ważek, motyli, pająków. stąd są u mnie.
                            pozdrawiam Cię serdeczniucho (piękny dom!) :-)
                            • kanga_roo Re: Kangi cudo :-) 24.09.10, 12:38
                              dzięki :-)
                              dudkowa rodzina dudkuje na działce letniskowej moich rodziców. zamieszkuje stare wierzby stojące wśród pól, a wypasa się właśnie na działkach, bo czego jak czego, ale suchych muraw tam nie brakuje. może do mnie też ściągną, bo ważki juz są. motyle też. a pająki! tych to najwięcej, w każdym oknie pajęczyna. juą przestałam zwracać uwagę, chyba, że po mnie łazi jakiś.

ja też pozdrawiam :-)
    • hesperia1 Re: dopełnienia 24.09.10, 14:12
      W październikowych "Ogrodach" jest o urządzaniu leśnych zakątków.Fajne propozycje.Polecam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka