Dodaj do ulubionych

echmea puściła boczne pędy

24.09.10, 14:17
czy jesień to dobry czas na przesadzenie młodych do innej doniczki czy lepiej poczekać do wiosny?

DAM SOBIE RADĘ!
Obserwuj wątek
    • przemoaj5 Re: echmea puściła boczne pędy 24.09.10, 14:56
      Dzień dobry,
      Poczekałbym do wiosny, chociaż możesz próbować teraz.
      Serdecznie pozdrawiam
      Przemysław Jakubowski
      • gucia.2 Re: echmea puściła boczne pędy 26.09.10, 19:27
        dziekuję Ci -za Twoją radą poczekam do wiosny, nie chcę ryzykować ze młode się nie przyjmą -również pozdrawiam
        • wojteklm Re: echmea puściła boczne pędy 29.09.10, 11:54
          Ja poradzę wręcz odwrotnie,jesień to dobry moment na przesadzanie roślin doniczkowych. Nie należy przesadzać jedynie tych które kwitną lub za chwilę będą kwitły.
          • gucia.2 Re: echmea puściła boczne pędy 29.09.10, 13:32
            moja echmea już przekwitła, zresztą chyba dlatego pojawiły się boczne pędy. Zastanawiam się czy faktycznie nie rozmnożyć jej już teraz, bo ten pęd rośnie jak szalony i do wiosny przewyższy macierzystą roślinę.
            • yoma Re: echmea puściła boczne pędy 29.09.10, 14:02
              Masz jeszcze opcję, żeby nie odrywać młodego od starego, tylko obciąć stare równo z ziemią.
              • gucia.2 Re: echmea puściła boczne pędy 29.09.10, 14:09
                też nad tym myślałam, chyba tak zrobię
                • yoma Re: echmea puściła boczne pędy 29.09.10, 15:34
                  Swojej też mam zamiar tak zrobić, zwłaszcza że tych bocznych ma 2. Guzmaniom młode rozsadziłam, jakoś tam żyją, ale co to za życie, lepiej chyba stare obcinać.
                  • gucia.2 Re: echmea puściła boczne pędy 29.09.10, 19:45
                    zrobi lam to samo z guzmania, i jakoś nie widzę żeby rozwój był spektakularny, też żałuję że starej nie obcięłam. Ale ten odrost echmei jest śliczny i boje się że oderwany może się nie przyjąć
                    • yoma Re: echmea puściła boczne pędy 29.09.10, 20:56
                      To obcinamy :)
                      • gucia.2 Re: echmea puściła boczne pędy 29.09.10, 21:10
                        trzymam kciuki! Właśnie wzięłam się za obcinanie
                        • yoma Re: echmea puściła boczne pędy 30.09.10, 11:03
                          Powodzenia. Ja swoją jeszcze przetrzymam. bo jest w dobrym stanie. Obetnę, jak już zdecydowanie będzie kończyć żywot.
                          • gucia.2 Re: echmea puściła boczne pędy 30.09.10, 20:44
                            powodzenia Yoma -ja wczoraj przesadzilam odrosty do innej doniczki i bez przerwy sprawdzam jak się czują; mam nadzieję że mlode się przyjmą, chociaż przecinając nie zostawilam na odrostach żadnego korzenia i mam obawy, ale podobno echmea nie potrzebuje korzeni bo substancje pokarmowe czerpie z wody wlanej w rozetkę. Pozdrawiam
                            DAM SOBIE RADĘ!
                            • yoma Re: echmea puściła boczne pędy 01.10.10, 10:31
                              To jednak rozsadziłaś?

Przyjmą się, moje guzmanie też praktycznie nie miały korzeni, a żyją. Będzie dobrze :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka