gucia.2 24.09.10, 14:17 czy jesień to dobry czas na przesadzenie młodych do innej doniczki czy lepiej poczekać do wiosny? DAM SOBIE RADĘ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przemoaj5 Re: echmea puściła boczne pędy 24.09.10, 14:56 Dzień dobry, Poczekałbym do wiosny, chociaż możesz próbować teraz. Serdecznie pozdrawiam Przemysław Jakubowski Odpowiedz Link Zgłoś
gucia.2 Re: echmea puściła boczne pędy 26.09.10, 19:27 dziekuję Ci -za Twoją radą poczekam do wiosny, nie chcę ryzykować ze młode się nie przyjmą -również pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wojteklm Re: echmea puściła boczne pędy 29.09.10, 11:54 Ja poradzę wręcz odwrotnie,jesień to dobry moment na przesadzanie roślin doniczkowych. Nie należy przesadzać jedynie tych które kwitną lub za chwilę będą kwitły. Odpowiedz Link Zgłoś
gucia.2 Re: echmea puściła boczne pędy 29.09.10, 13:32 moja echmea już przekwitła, zresztą chyba dlatego pojawiły się boczne pędy. Zastanawiam się czy faktycznie nie rozmnożyć jej już teraz, bo ten pęd rośnie jak szalony i do wiosny przewyższy macierzystą roślinę. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: echmea puściła boczne pędy 29.09.10, 14:02 Masz jeszcze opcję, żeby nie odrywać młodego od starego, tylko obciąć stare równo z ziemią. Odpowiedz Link Zgłoś
gucia.2 Re: echmea puściła boczne pędy 29.09.10, 14:09 też nad tym myślałam, chyba tak zrobię Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: echmea puściła boczne pędy 29.09.10, 15:34 Swojej też mam zamiar tak zrobić, zwłaszcza że tych bocznych ma 2. Guzmaniom młode rozsadziłam, jakoś tam żyją, ale co to za życie, lepiej chyba stare obcinać. Odpowiedz Link Zgłoś
gucia.2 Re: echmea puściła boczne pędy 29.09.10, 19:45 zrobi lam to samo z guzmania, i jakoś nie widzę żeby rozwój był spektakularny, też żałuję że starej nie obcięłam. Ale ten odrost echmei jest śliczny i boje się że oderwany może się nie przyjąć Odpowiedz Link Zgłoś
gucia.2 Re: echmea puściła boczne pędy 29.09.10, 21:10 trzymam kciuki! Właśnie wzięłam się za obcinanie Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: echmea puściła boczne pędy 30.09.10, 11:03 Powodzenia. Ja swoją jeszcze przetrzymam. bo jest w dobrym stanie. Obetnę, jak już zdecydowanie będzie kończyć żywot. Odpowiedz Link Zgłoś
gucia.2 Re: echmea puściła boczne pędy 30.09.10, 20:44 powodzenia Yoma -ja wczoraj przesadzilam odrosty do innej doniczki i bez przerwy sprawdzam jak się czują; mam nadzieję że mlode się przyjmą, chociaż przecinając nie zostawilam na odrostach żadnego korzenia i mam obawy, ale podobno echmea nie potrzebuje korzeni bo substancje pokarmowe czerpie z wody wlanej w rozetkę. Pozdrawiam DAM SOBIE RADĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: echmea puściła boczne pędy 01.10.10, 10:31 To jednak rozsadziłaś? Przyjmą się, moje guzmanie też praktycznie nie miały korzeni, a żyją. Będzie dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś