Dodaj do ulubionych

popiół drzewny odkwasza ziemię???

09.11.10, 13:06
Z palenia drzewa w kominku uzbierała się już kupka popiołu. Co z nim zrobić po całej zimie? Znajomy radzi to rozsypywać na naszej kwaśnej glebie bo popiół podobno jest zasadowy i dobrze ją odkwasza? Czy to prawda? Czy popiół drzewny działa jak wapnowanie gleby?
Czy można sypać popiół pod warzywnik? na trawnik?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: popiół drzewny odkwasza ziemię??? 09.11.10, 13:39
      Odkwasza, ale nie zawiera wapnia, tylko potas (konkretnie węglan potasu). Poszukaj znaczenia słowa "potaż".
    • dar61 popiół a popiół 09.11.10, 20:56
      Różnie tu się wartościuje popiół z drzew liściastych i iglastych.
      Istniał bowiem potaż biały i potaż czarny [z iglaków].
      Niewielką jego posypkę każda naga gleba zniesie dobrze - nie wiem, jak trawnik, bywa on kapryśny i ma skłonności hrabiowskie. Szczególnie zimą.

Każdy popiół zmieszany z innymi resztkami świetnie się nadaje do kompostowania.
      Ale jeśli w nim są jakieś węgielki, niedopałki - będą przelegiwać w glebie/ na trawniku wiekami, nie rozłożą się.
      Albo je przesiać, albo odkurzyć razem z liśćmi :-
      )
    • agnieszsz Re: popiół drzewny odkwasza ziemię??? 23.01.11, 14:21
      Ja obsypuję takim popiołem rośliny obżerane przez ślimaki (np funkie), ślimaki nie lubią pełzać w popiele. Również mrówki, jak gdzieś w warzywniku z uporem maniaka się zagnieżdżą, to po takiej podsypce zwiewają. Gdzieś wyczytałam, że kojarzą go z ogniem czyli niebezpieczeństwem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka