15.12.10, 22:16
witam, dzięki za dotychczasową pomoc, na wiosnę chce wybudować skalniak, poradzicie co i jak ?

davos87
Obserwuj wątek
    • jokaer Re: skalniak 16.12.10, 17:07
      przede wszystkim jaki masz ogród, w jakim terenie, czy w Twojej okolicy występują jakieś kamienie, czy ten skalniak będzie pasował do Twojego ogrodu, otoczenia, domu i jak spojrzysz na horyzont, czy nie będzie kuło w oczy tym skalniakiem

---
      www.garden-life.com.pl/
      • davson87 Re: skalniak 17.12.10, 17:31
        ogród posadowiony jest na ziemi piaszczystej przy lesie. Dom wykonany w stylu angielskim.
        pozdrawiam
        davson
        • horpyna4 Re: skalniak 17.12.10, 17:45
          Czy teren jest zupełnie płaski, czy pofalowany? Bo tak naprawdę skalniak wygląda najlepiej na naturalnej skarpie lub nierówności terenu typu otoczenie schodów. Najłatwiej go wtedy też wybudować.
        • jokaer Re: skalniak 17.12.10, 22:36
          z Twojej informacji za wiele nie wynika, ale mimo wszystko coś te piaski i las skojarzyły mi się raczej z czymś płaskim. Jaka jest elewacja domu, czy jest budowany z cegły ? i przydałoby się więcej szczegółów odnośnie otoczenia. czy występuje w okolicy jakiś kamień?

-
          • davson87 Re: skalniak 19.12.10, 19:47
            Działa wraz z domem posadowiona jest przy lesie. Teren nie jest plaski ale nachylony pod katem 30 stopni w kierunku lasy. Dom ma wykonany jest z brązowej cegły na wzór domów angielskich. Na działce jest dużo kamieni , wiec mogą być chyba potrzebne.
            • horpyna4 Re: skalniak 19.12.10, 20:05
              Oczywiście, najlepiej zacznij od zbierania kamieni i zgromadzenia ich w jednym miejscu. To ułatwi późniejszą robotę, bo będziesz wiedział, czym dyspomujesz.

I pamiętaj - kamieni potrzeba zwykle dużo więcej, niż nam się wydaje. Dlatego pościągaj również z najbliższej okolicy, co się da.

A jakie to są kamienie? Granitowe otoczaki, czy jakieś inne?
              • davson87 Re: skalniak 22.12.10, 21:50
                Dominują otoczaki
    • bogumilka W Powsinie jest odtworzona flora Tatr i Pienin 04.01.11, 23:04
      może warto sie wybrac?
      • 3xmama będę "rozwalać" 25.01.11, 18:54
        Uparłam się, żeby mieć skalniak. Napracowałam się potwornie, ale tak jak piszą przedmówcy, na płaskim terenie wygląda to fatalnie..... Jak już wszystkie rośliny "puszczą" na wiosnę to zaczynam rozwalanie mojego cudu;) Pomyłka to była okrutna....
        • yoma Re: będę "rozwalać" 25.01.11, 20:17
          Hihi, Czapek się kłania :)
          • 3xmama Re: będę "rozwalać" 25.01.11, 22:23
            yoma napisała:

> Hihi, Czapek się kłania :)
            Hę?;)
            • deerzet Re: hęhanie 26.01.11, 00:41
              forum.gazeta.pl/forum/w,309,75400307,0,Rok_ogrodnika.html
              Mój znajomy nizinny powiadał, że skalniak wygląda wtedy dobrze, kiedy w nim przeważa masa skalna, a rośliny są dodatkiem.
              Może kiedy dorzuci {3xmama} tak z trzy razy więcej masy skalnej, to spodoba się jej nowa kompozycja?
              Byle skałki były nie ułomki, a większe jakoweś.

{3xmama}, z początkami grypy [?]:

... Hę?...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka