10.01.13, 13:22
Na wiosnę planuję zaaranżowanie fragmentu ogrodu pod skalniak. Jestem nowicjuszką w tej dziedzinie, dużo jednak czytałam na tenmat, ale jak zwykle nie zastąpi to waszych opinii, praktycznych porad i problemów na jakie natrafiliście.
Obserwuj wątek
    • lomilome Re: Skalniaki 11.01.13, 15:52
      Z doświadczenia znajomych wiem, że najlepiej skalniaki udają się na działkach z jakimiś naturalnymi nierównościami. Na płaskiej może wyjśc dosyć kuriozalny kopczyk.
    • delein Re: Skalniaki 16.01.13, 12:57
      Prede wszystkim stanwisko musi być jak najbardziej nasłonecznione. Większośc roślin 'skalniakowatych' lubi dużo słońca i mało wody. Im wyżej posadzona jest roślina, tym mniej wody dostanie- przy podlewaniu, czy deszczach cała woda spływa w dół wzniesienia, czyli według tej zasady rośliny o większym zapotrzebowaniu na wodę sadzi się w niższych partiach. Dobierz gatunki o zróżnicowanej fakturze i pokroju- rojniki, rozchodniki, smagliczki, goździki, orliki, mikołajki, skalnice, trawy ozdobne. Odmian jest naprawdę multum, więc na pewno stworzysz jakaś ciekawą kompozycję. Warto poszczególne z nich sadzić w grupach, rzeby tworzyły barwne plamy, ale to zalezy od powierzchni samego skalniaka, rośliny tak czy siak się rozrosną :) Całośc mozna uzupełnić elementami takimi jak kamienie, muszle, dziwnie powyginane konary drzew, korzenie, stłuczone donice, czy ceramika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka