Dodaj do ulubionych

Zimozielona irga

15.02.11, 13:20
Witam
Kupiłam jesienią malutką irgę bez nazwy.Nie straciła zimą liści, wygląda teraz jak po posadzeniu, ma lekko wzniesione gałązki i malutkie, błyszczące listki.Może ktoś ma taką i pomoże mi zidentyfikować jak się nazywa, czy szeroko rośnie, jak kwitnie i jak owocuje.
    • horpyna4 Re: Zimozielona irga 15.02.11, 14:36
      Uuuu, kochana... zimozielonych gatunków irgi jest trochę. Jeżeli te listki są naprawdę drobniutkie (5 - 8 mm), to może być to irga drobnolistna (cotoneaster microphylla). Co do koloru kwiatów, to się okaże, bo gatunek typowy ma kwiaty białe, a odmiana karłowa - różowe. Owoce czerwone i dekoracyjne przez całą zimę.

Może być to też jakiś mieszaniec.
    • przemoaj5 [...] 15.02.11, 14:57
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • dagusia333 Re: Zimozielona irga 15.02.11, 18:14
        Dziekuję, poguglowałam i najbardziej pasuje do irgi drobnolistnej.
        Irgę Dammera znam z ogrodu rodziców, ma troszkę większe listki i myślałam, że tylko ta jest zimozielona.Te o drobnych listkach jak irga pozioma myślałam, że wszystkie się przebarwiają i zrzucają listeczki.
        • horpyna4 Re: Zimozielona irga 15.02.11, 18:25
          Ja mam zimozieloną 'Ursynów', ale ona nie ma "drobnych listeczków". Przynajmniej takie, jak u borówki brusznicy. Jest mieszańcem, chyba podobnym do irgi Dammera - być może ma ją wśród swoich przodków.

• wrexham Re: Zimozielona irga 16.02.11, 06:34
            ja chyba tez mam taka, ale mam z nia same problemy; od zeszlego roku ciagle mi przemarza; w zeszlym roku na wiosne byla calutka brazowa - juz ja chcialam wykopac i wyrzucic, ale jakos zrzucila te liscie i puscila nowe; w tym roku byla praktycznie cala przysypana sniegiem wiec jak stopnial to zobaczylam, ze jest zielona, ale wszystko to co wystawalo nad snieg jest znow brazowe :(
            nie chce mi sie z nia bawic w opatulanie bo rosnie jej sporo; nie wiem co robic...
            • horpyna4 Re: Zimozielona irga 16.02.11, 10:06
              Możesz ją krótko przyciąć. Wzmocni się i rozkrzewi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka