Dodaj do ulubionych

Jakie stanowisko

24.02.11, 12:05
Witajcie,
jestem tu nowa i mam nadzieję, że mi pomożecie. Dopiero zaczynam hodować rośliny doniczkowe i mam w związku z tym pytanie. Czy 3m od ściany południowo-zachodnich okien to stanowisko jasne czy już półcieniste? Mi się wydaje, że jasne ale nie znam się, a nie chce zmarnować roślin stawiając w złym miejscu.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • bakali Re: Jakie stanowisko 24.02.11, 12:12
      To dobre miejsce, ale nie dla wszystkich roślin. Kaktusom i innym które potrzebują dużo bezpośredniego słońca, będzie za ciemno. Według mnie to raczej półcien, choć trudno dokładnie ocenić nie znając faktycznie warunków: czy okna sa duże, czy nad nimi są jakieś daszki, czy za oknem sa drzewa, budynki które mogłyby ograniczać swiatło. To dobre miejsce dla tych które lubią miejsca jasne, ale nie słoneczne: bluszcz, cissus, scindapsus, zamiokulkas, zielistka itp.
      • hera.dnw Re: Jakie stanowisko 24.02.11, 12:25
        Dziękuje bardzo za odpowiedź :) Rzeczywiście nie napisałam zbyt dokładnie. Jest to mała kwadratowa (24m) kawalerka, której dłuższa ściana jest z okien (balkon i okna wysokości 1,4m). Mieszkanie jest bardzo widne, II piętro, nad oknami nie ma daszków. Nie ma blisko budynków, za jakieś 150m jest kolejny blok, po drodze rosnął drzewa, które w lato dają odrobinę ochłody (chociaż i tak mieszkanie nagrzewa się piekielnie). Do tej pory w tym miejscu stała Monstera i rośnie bardzo ładnie, teraz zamontowałam kwietnik i właśnie nie wiedziałam co tam mogę postawić :) Jeszcze raz dziękuje za pomoc
        • yoma Re: Jakie stanowisko 24.02.11, 13:07
          Do tej pory w tym miejscu stała Monstera i rośnie bar
          > dzo ładnie

No to już masz podpowiedź :) A zatem będą tam rosły inne obrazkowate, jako to: filodendron, scindapsus, pewnie anturium, chociaż ono potrzebuje trochę więcej światła, ale wygląda na to, że tam widno. Zapewne dracena, zielistka, być może peperomia, nagarbia, fikus, kordylina.

Możesz strzelać w te rośliny, które mają napisane "jasno, światło rozproszone", a w te, które mają napisane "stanowisko słoneczne", to nie.
          • bakali Re: Jakie stanowisko 24.02.11, 13:17
            Uzupełniając: w takim miejscu powinno urosnąc wszytsko co lubi światło, ale nie wymaga bezpośredniego słońca. Poza tymi które wymieniłyśmy z yomą, na pewno jeszcze: papirus, różne palmy, filodendron, szeflera, kaktusy wielkanocne/grudniki, dizygoteka, maranta, paprocie, fiołki afrykańskie.
            Jesli zauwazysz, ze jakaś roślina się wyciągnęła, tzreba ją przenieśc bliżej okna, a jesli którejś zaczną schnąc końcówki liści lub dostanie na nich suchych plam - najprawdopodobniej ma jednak za jasne stanowisko. pamietaj, żeby w tajk goracym mieszkaniu zapewnić wilgotnośc powietrza roślinom, ustaw pomiędzy nimi kilka podstawek z wodą lub zraszaj je codziennie rano (nie w słońcu!).
            • yoma Re: Jakie stanowisko 24.02.11, 13:55
              Maranta IMHO nie da rady. Chyba że będzie stała w wielkiej kupie innych roślin nad bagienkiem. Ona potrzebuje bardzo, bardzo wilgotno dookoła siebie,a w takim palenisku to będzie sucho jak w piecu.

Kordylina też jest w paski, a nie taka wymagająca.

O, kasztaniak powinien dać radę... castanospermum znaczy.
              • hera.dnw Re: Jakie stanowisko 24.02.11, 20:31
                Dziękuje wam bardzo za pomoc :) Apropo zasychania końcówek, to dzieje mi się tak na Cymbidium, które stoi przy oknie, czy to za duże nasłonecznienie szkodzi?
                • bakali Re: Jakie stanowisko 25.02.11, 08:53
                  Myślę, ze ma za suche powietrze i za dużo słońca. Okno jest południowo-zachodnie, to zbyt słonecznie dla storczyków. Odsuń trochę od okna i codziennie zraszaj liście (najlepiej rano, kiedy jeszcze nie ma słońca).
                • yoma Re: Jakie stanowisko 25.02.11, 13:38
                  Bakali dobrze prawi, a co do doboru roślin, przypomniały mi się jeszcze moje ulubione fatsja i radermachera. A z obrazkowatych jeszcze syngonium, skrzydłokwiat i kaladium.
                  • hera.dnw Re: Jakie stanowisko 26.02.11, 19:41
                    :) Bardzo dziękuje za pomoc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka