Dodaj do ulubionych

Prosba o identyfikacje szkodnika/-ow

27.04.11, 11:25
Witam. Nigdy nie mialam zadnych szkodnikow w ogrodku, a tu przykra niespodzianka: w tym roku kupilam mlodziutka jablonke, ktora wczesnie wypuscila liscie. Kilka dni temu zauwazylam ,ze liscie wygladaja jakby je obgryzano. Co gorsza- inne mlode drzewko (nie-owocowe) tez zaczelo wygladac podobnie. Pozwole sobie zamiescic zdjecia, byc moze ktos zidentyfikuje szkodniki i podpowie mi,jak i czym je zwalczac ?
Przepraszam za jakosc zdjec :) Pozdrawiam.

img807.imageshack.us/img807/8753/zdjcie0226z.jpg
img703.imageshack.us/img703/9049/zdjcie0227w.jpg
Obserwuj wątek
    • szantx Re: Prosba o identyfikacje szkodnika/-ow 03.05.11, 21:13
      Liście na tych roślinach wskazują na żerowanie jakichś gąsienic lub podobnych żrących szkodników. Ja w takich sytuacjach stosuję oprysk np. "Decis" i powinno być po sprawie. Szkodnika to należy poszukać przez dokładne oględziny liści szczególnie od dolnej strony.

pozdr.
    • aga.pier opuchlaki? 04.05.11, 11:49

nie wiem czy to nie opuchlaki, rodzaj wgryzień na nie wskazuje - czarne twarde chrząszcze, w dzień ich nie widać bo sie chowają, jedzą nocą. U mnie też są plagą. Jedzą mi w tej chwili róże (pnące), jakiś winobluszcz (chyba taki jak u Ciebie), w ub roku jadły bluszczyk kurdybanek i koleusy. Gorsze od nich są larwy żerujące w ziemi, zjadają tak korzenie, że można roślinę wyjąć bez żadnych oporów z ziemi. Wyczytałam że dorosłe należy spryskać Sumi-alpha póżnym wieczorem lub nocą a na larwy podlewać ziemię wokół rosliny jednym z poniższych: Basudin, Dursban, Marshal, Larvanem. Poczytaj sobie w internecie, wprowadź w google.
      www.opuchlaki.pl/
      forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=36578

• joanka-r Re: Prosba o identyfikacje szkodnika/-ow 15.05.11, 17:37
      nie mas zprzypadkiem inwazji ślimakow w ogrodzie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka