Dodaj do ulubionych

Jakie warzywa w cieniu moga rosnac?

08.06.11, 11:40
Jako,ze ja poczatkujacy ogrodnik jestem,prosze o rade.Jakie warzywa moge sadzic w cieniu?Mam mase miejsca miedzu duzymi drzewami owocowymi,a miejsca te sa niewykorzystane.Moze moglabym tam jakies warzywka posadzic,moze jakies toleruja cien-niecalkowity,bo jakies przeblyski slonca tam sa,jednak w godzinach dopoludniowych.
Obserwuj wątek
    • ekspertleroymerlin Re: Jakie warzywa w cieniu moga rosnac? 08.06.11, 12:48
      Witam,
      Wśród warzyw tolerujących cień wybór jest niestety dość mocno ograniczony, więc mogę doradzić ewentualnie:
      Pietruszkę naciową (gleba piaszczysta , lekka), Buraki czerwone (gleba lekka i wilgotna).
      W półcieniu można posadzić także inne ''pożyteczne'' rośliny jak np. krzewy owocowe:
      Dereń jadalny, Maliny, Jeżyny, Aronię, Leszczynę, Borówkę amerykańską, Porzeczki.
      A także niektóre zioła: Szałwię Lekarską, Roszpunkę, Miętę pieprzową i wonną, Jarmuż.
      Pozdrawiam, Wojtek
      Ekspert Leroy Merlin
      • dar61 recenzja z praktyki 08.06.11, 21:37
        ekspert podpowiedział:

...Pietruszkę naciową (...), buraki czerwone (...)
        krzewy owocowe:
        dereń jadalny, maliny*, jeżyny*, aronię, leszczynę, borówkę amerykańską, porzeczki*.
        (...) szałwię lekarską, roszpunkę, miętę pieprzową i wonną, jarmuż...

Podkreśliłem w jego wpisie te, co w półcieniu wytrzymają, u nas urosły. Wygwiazdkowałem te, co zaowocują śladowo.
        Jarmuż, smaczne warzywo, w cieniu nam ani na piaskach, ani na dobrej ogrodowej nie chciał rosnąć wszerz, a wybiegał tam wtedy w górę i od młodu chciał choć kwitnąć. Nie polecam go nawet w półcień, choć pasjami go zajadam.
    • dar61 Jakie warzywa w cieniu mogą rosnąć? 08.06.11, 21:23
      {Manhatanka}:

...Jako że ja początkująca ogrodniczka jestem (...) Jakie warzywa mogę sadzić
      w cieniu?...

Wszystkie. I siać, i sadzić.
      Ale z nich mało które będzie kwitło.
      Warunek jeden musi być spełniony - dużo wody - więc dobrze, jeśli nie będzie nad nimi parasola gałęzi, a jeśli już jest, to trzeba je dodatkowo podlewać. Choć to spowoduje zapewne wypłycenie się korzeni sąsiadującym drzewom. Jeśli im się corocznie w międzyrzędziach podorywuje korzenie, jak w sadach produkcyjnych kiedyś, to konkurencja korzeni drzew może być nieduża, jeśli to sad przydomowy, to zapewne oszczędzi się ich korzenie. Choć to podorywanie pono zwiększa owocowy plon drzewom.

Od wielu lat siejemy i sadzimy tuż od północnej strony ogrodowego ok. 3-metrowego murowanego budynku gospodarczego wszystko z warzyw - i jest nieźle. Mają tam słońce tuż z rana i pod wieczór. Nawet udawały się świetnie pnące fasole, kiedy je na pionowym rusztowaniu wystawiliśmy ponad cień tego budynku.

Dla {Manhatanki} zaproponuję zacząć np. od rzodkiewki, jako mało wymagającej i zjadanej w postaci niedorostków niekwitnących. Powinny się też udać buraczki ćwikłowe i reszta korzeniowych marchewkoidów [m., pietruszka, pasternak, wężymord vel skorzonera], choć dość późno teraz na ich siew. Bo siać je warto [pietruszka] nawet jesienią poprzedniego roku do zbioru jesienią roku następnego. Wężymord i pasternak mają b. długie korzenie i mogą dać mniejszy plon w sąsiedztwie drzew. Znam za to odmianę marchwi o kulkowych małych, płyciutkich korzeniach ;-)
      Teraz to na pewno powinny dać się zakupić sadzonki selera. I por. Urosną w półcieniu lepiej w upalne lato, niż w na pełnej słonecznej patelni.

Mnie pod dość rozłożystą wiśnią nieźle rosną truskawki. I nawet niektóre owocują.
      Dla mnie stanowią tam bardziej zadarniacz. Ale w tegoroczne nasze tu upały one sobie tam świetnie radziły, w porównaniu do tych tuż obok rosnących w pełnym świetle. Te rosną wokół posadzonej tam moreli i na metr od niej podsychają - ona wykonkurowała je z wody glebowej.

Jeszcze jeden ślad mych eksperymentów w cieniowej uprawie - szparagi. Polecam. Te to już wiosną bez słońca sobie poradzą, a w 2. połowie lata mogą rosnąć jak chcą.
      • manhatanka1 Re: Jakie warzywa w cieniu mogą rosnąć? 08.06.11, 23:53
        Slicznie dziekuje za podpowiedzi:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka