Dodaj do ulubionych

pnącze- zacieniony teren

28.06.11, 14:47
prosze poradzcie jakie pnącze wieloletnie lub jaką roślinę posadzić w ogrodzie . Niestety sąsiad ma za płotem wielkie drzewo - orzecha włoskiego, konar jest tak wielki, że zacienia naszą działkę ( w okresie upałów- jest b. przyjemnie to fakt ! ) , przynajmniej tę część, którą chciałabym zagospodarować.Posadziliśmy tam świerk- padł po 2 latach ( chyba przemarzł) . Jest to południowa strona ale słońca jak na lekarstwo. mam tam płotek oddzielający obie działki i miejsce przy, którym możemy posiedzieć, zrobić grila . Marzę o jakiejś ładnej roślinie, które nie przyciągałaby zbyt dużo owadów ( pszczoły itp).
Obserwuj wątek
    • bei Re: pnącze- zacieniony teren 28.06.11, 17:44
      Moze hortensja pnąca- są odmiany o zołtych lisciach (własciwie dwukolorowe variegata) i całozielone. Kwitnie na biało.
      Hortensja krzewiasta moze roznać zamias swierka. Tez kwitnie:)
      • bei Re: pnącze- zacieniony teren 28.06.11, 17:45
        forum.gazeta.pl/forum/w,51422,83290254,83290254,jakie_pnacze_w_cieniu_.html
        • ivonn44 Re: pnącze- zacieniony teren 29.06.11, 10:33
          dziekuję- zapomniałam napisać ,że mam hortensję krzewiastą w tym narożniku. Posadziłam w skrzynce i tutaj kolejne pytanie : czy przy sadzeniu hortensji - ma to jakieś znaczenie czy rośnie w skrzynce czy posadzę ją do gruntu ? Czy można jakieś pnącze posadzić obok hortensji w skrzynce ?
          • bei Re: pnącze- zacieniony teren 29.06.11, 13:47
            Jak masz miejsce w gruncie to zawsze roslinie lepiej, niz w skrzynce, hortensje lubią wilgotną glebę, wiec w skrzynce mają mniejszy komfort, bo ziemia szybciej wysycha.
            Jesli często tam zaglądasz, to zawsze zdązysz odsunąc pnącze z hortensji- gdyby pnącze ogłosiło ekspansję na hortnesję:)
            • bei hortensje 29.06.11, 13:50
              lubią kwasne podłoze, pamietaj o tym przy sadzeniu, podobnie iglaki.
              U mnie glina, więc wsypuję do dołu pdo roslinę duzo odpowiedniego podloza, poxniej zakwaszam mulczem z kory kompostowanej i nawozami.
              • horpyna4 Re: hortensje 29.06.11, 15:15
                Nie wszystkie iglaki lubią kwaśne podłoże, to jakiś mit. Jest całkiem sporo gatunków preferujących ziemię obojętną, a nawet wapienną.

Do takich wapniolubnych należy m.in. świerk serbski, jodła kalifornijska i różne inne gatunki jodeł, jałowiec sawina, cyprysik Lawsona, modrzew europejski, sosna czarna, cis pospolity.

• bei Re: hortensje 30.06.11, 08:28
                  no tak:)-wpierw napisałam, wysłała a dopiero poźniej pomyślałam, ale dopiero po Twojej CENNEJ uwadze.
                  Ech, u mnie gliniasty beton- to dlatego pewnie moje rosliny wdzieczne sa za nietrafne-ale lżejsze podłoże:)(przynajmniej na poczatku.

• horpyna4 Re: hortensje 30.06.11, 09:37
                    Gliniasty beton? Witaj w klubie...
                    • ivonn44 Re: co do cienia ? 30.06.11, 11:29
                      Dziekuję bardzo za porady. Zastanawiam sie jaki iglak mógłby tam rosnąć ( ślimaki więc ziemia kwaśna) chciałabym aby wyrósł na ok. 3-4 m i nie moze być b. rozłożysty. Czy jakaś róża pnąca tam będzie kwitła ? To chyba niezbyt dobry pomysł- co sądzicie ?
                      • bei Re: co do cienia ? 30.06.11, 20:00
                        Roza chyba by nie kwitła-(ale jesli zalezy Ci tylko na lisciach...:)

Iglaki- mozna dobrac formę szczepioną, wówczas masz karłowate drzewko, lub duży krzew.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka