edsit 16.05.04, 10:47 Proszę o informacje o tej roslinie. Czy jest to roślina wieloletnia a jesli tak to jak z nia postępować w zimie? Mozna ja zostawić w gruncie? Jaka glebe i jakie stanowisko lubi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amadyn Re: heliotrop 16.05.04, 13:06 Heliotrop pochodzi z Peru gdzie jest byliną,a w naszych warunkach klimatycznych rośliną jednoroczną (wrażliwa na mróz).Na miejsce stałe sadzimy go w drugiej połowie maja na słonecznym miejscu.Kwitnie od lipca. amadyn Odpowiedz Link Zgłoś
moonalisa1 Re: heliotrop 16.05.04, 14:57 Dodam z wlasnego doswiadczenia,że roslinka ta jest bardzo wrażliwa na wszelakie mszyce,pzredziorki itp.uwielbia słońce iduzo wody.Kiedys przez jeden sezon udało mi sie ją przechowac w domu do wiosny/w doniczce/.Niestety był osłabiony i słabo kwitł.Dlatego zrób tak jak Amadyn radzi:jest to roslina jednoroczna,pieknie pachnie wanilia ...ale cieszy oko tylko jeden sezon ogrodniczy. Odpowiedz Link Zgłoś
cath13 Re: heliotrop 16.05.04, 17:38 Mój kot zeżarł mi prawie całego heliotropa. Odpowiedz Link Zgłoś