gabi683 15.07.11, 21:57 Jeśli ktoś ma coś do oddania z roślinek to chętnie przyjmę :) Tworze swój ogródek ,z góry dziękuję:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocia_noga Re: Czy mogę prosić .... 15.07.11, 22:04 He, z nieba mi spadłaś :) Ale poczekaj raczej do wczesnej jesieni. Do tego czasu możemy się dogadać, co i ile. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Czy mogę prosić .... 16.07.11, 08:28 kocia_noga napisała: > He, z nieba mi spadłaś :) > Ale poczekaj raczej do wczesnej jesieni. Do tego czasu możemy się dogadać, co i > ile. Bardzo chętnie :)czekam na info :) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Czy mogę prosić .... 16.07.11, 08:50 Ode mnie można dużo dostać, ale wyłącznie na miejscu (Warszawa). Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Czy mogę prosić .... 16.07.11, 09:30 Pomyślimy mąż średnio dwa razy w miesiącu jest Warszawie :) Może dało by się coś wyczarować . Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Czy mogę prosić .... 16.07.11, 12:55 No właśnie, gdzie mieszkasz? Bo ja w Małopolsce. Ale roślinki mogę ci tak czy owak wysłać, jednak wtedy w grę wchodzić będą koszty pzrsyłki, bo rośliny, rzecz jasna, gratis. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Czy mogę prosić .... 16.07.11, 13:04 kocia_noga napisała: > No właśnie, gdzie mieszkasz? Bo ja w Małopolsce. Ale roślinki mogę ci tak czy o > wak wysłać, jednak wtedy w grę wchodzić będą koszty pzrsyłki, bo rośliny, rzecz > jasna, gratis. Ale to nie problem bo ja za przesyłkę zwrócę :)bez problemu :)jestem z Nowogardu zachodniopomorskie :) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Czy mogę prosić .... 17.07.11, 16:56 O, to dobrze. Bo od razu można zabrać więcej, niż da się wysyłać. A ja mam naprawdę sporo bylin i dużą ciasnotę. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Czy mogę prosić .... 18.07.11, 07:13 Podaj kontakt do siebie na pocztę gazetową, to się odezwę. Niektóre rośliny można przesadzać już teraz, zwłaszcza cieniolubne. Mam nadmiary runianki japońskiej i skalnicy cienistej, nie mówiąc o bluszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Czy mogę prosić .... 18.07.11, 10:48 Horpyno! Obydwoje jesteśmy z Warszawy ale ja na razie nie moge sie ruszać z domu ale chciałem Cie prosić o wsparcie w bluszczach jesli zaiste masz je w nadmiarze albo tez powiedz mi jak rozmnozyc te ktore juz mam w ogrodzie pod drzewami, czy wystarczy przyciąć dlugie pędy i od razu wsadzic do ziemi czy tez trzeba je troche potrzymac w wodzie zeby sie pojawily korzonki na nich ? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Czy mogę prosić .... 18.07.11, 12:15 Wypruwam taki długi pęd (teraz ziemia jest wilgotna, więc łatwo) i odcinam poniżej pierwszej porządnej wiązki korzeni, jaka się pokaże. I wsadzam w nowe miejsce; wystarczy raz podlać przy obecnej pogodzie, deszcze zrobią resztę. Jeżeli nie ma korzeni, to wsadza się najpierw do wody. A jeżeli są niewielkie, to zależy od pogody - teraz przyjmą się bez wstępnego ukorzeniania w wodzie. Jest idealnie, jeżeli chodzi o warunki do rozmnażania bluszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Czy mogę prosić .... 20.07.11, 12:56 horpyna4 napisała: > Wypruwam taki długi pęd (teraz ziemia jest wilgotna, więc łatwo) i odcinam poniżej > pierwszej porządnej wiązki korzeni, jaka się pokaże. I wsadzam w nowe miejsce; wystarczy > raz podlać przy obecnej pogodzie, deszcze zrobią resztę. Dzięki! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Czy mogę prosić .... 18.07.11, 15:40 horpyna4 napisała: > Podaj kontakt do siebie na pocztę gazetową, to się odezwę. Niektóre rośliny moż > na przesadzać już teraz, zwłaszcza cieniolubne. Mam nadmiary runianki japońskie > j i skalnicy cienistej, nie mówiąc o bluszczu. Napiszę na gazetę :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Czy mogę prosić .... 17.07.11, 16:22 Gabi, na trawniku otaczającym moj ogrod w W-wie pod Wilanowem z ziemi odbilo mnóstwo odrostów korzeniowych bardzo rzadkiej odmiany rokitnika jednopłciowego co znaczy - obydwa kwiaty - męski i żeński - na jednym drzewie; jeśli bedziesz gdzies w pobliżu to napisz na priv na @gazeta.pl a podam Ci adres :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Czy mogę prosić .... 18.07.11, 15:42 qubraq napisał: > Gabi, na trawniku otaczającym moj ogrod w W-wie pod Wilanowem z ziemi odbilo mn > óstwo odrostów korzeniowych bardzo rzadkiej odmiany rokitnika jednopłciowego co > znaczy - obydwa kwiaty - męski i żeński - na jednym drzewie; jeśli bedziesz gd > zies w pobliżu to napisz na priv na @gazeta.pl a podam Ci adres :-) Niom niom męża wyśle jak coś :) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Czy mogę prosić .... 18.07.11, 14:52 Qbraku, tego rokitnika to zostaw jedną sadzonkę dla mnie, z tym, że nie wiem kiedy będę w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
wrexham Re: Czy mogę prosić .... 18.07.11, 15:27 lepiej w morde jeza daj znac, czy doszly do ciebie te nasiona malwy i aksamitki... bo kolegi zona wysylala i teraz mnie gnebi czy wszystko ok... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Czy mogę prosić .... 18.07.11, 15:46 wrexham napisała: > lepiej w morde jeza daj znac, czy doszly do ciebie te nasiona malwy i aksamitki > ... > bo kolegi zona wysylala i teraz mnie gnebi czy wszystko ok... :/ Bardzo dobrze ze się odezwałaś bo otrzymała:)A nie mogłam się odezwać bo mi się cała poczta wykasowała :(I bardzo bardzo dziękuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
wrexham Re: Czy mogę prosić .... 18.07.11, 17:54 a, to dobrze :) a ta tojesc od ciebie juz zaczela puszczac nowe listki; na razie jest w doniczce bo szukam jej dobrego miejsca; moze chcesz irge płożącą? na jesieni bede wykopywac kilka krzakow (rany, zeby tylko yoma tego nie przeczytala...), moze twoj maz by zabral, jak bedzie w warszawie? bo szkoda by bylo wyrzucic... Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Czy mogę prosić .... 18.07.11, 18:53 Bardzo chętnie :)Ale nie wiem jak będzie jechał :(To roślina ma czerwone kuleczki i zielone listeczki ?może jakąś małą sadzaweczkę ? Odpowiedz Link Zgłoś
wrexham Re: Czy mogę prosić .... 18.07.11, 21:44 gabi683 napisała: > Bardzo chętnie :)Ale nie wiem jak będzie jechał :(To roślina ma czerwone kulecz > ki i zielone listeczki ?może jakąś małą sadzaweczkę ? tak, ma listeczki zimozielone, a na jesieni czerwone owocki-kuleczki :) to sie umowimy jakos mailowo (jak tam u ciebie z ta skrzynka?) na odpowiadajacy ci termin i wtedy ja je wykopie, tak, zeby nie podeschly za bardzo; mysle, ze bede miala tak ze 4-5 krzakow - sadzawek (tradycyjnie zwanych sadzonkami ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Czy mogę prosić .... 19.07.11, 13:24 wrexham napisała: > gabi683 napisała: > > > Bardzo chętnie :)Ale nie wiem jak będzie jechał :(To roślina ma czerwone > kulecz > > ki i zielone listeczki ?może jakąś małą sadzaweczkę ? > > tak, ma listeczki zimozielone, a na jesieni czerwone owocki-kuleczki :) > to sie umowimy jakos mailowo (jak tam u ciebie z ta skrzynka?) na odpowiadajacy > ci termin i wtedy ja je wykopie, tak, zeby nie podeschly za bardzo; mysle, ze > bede miala tak ze 4-5 krzakow - sadzawek (tradycyjnie zwanych sadzonkami ;)) > dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Czy mogę prosić .... 18.07.11, 21:01 Yoma przeczytała, a czego się boisz? :P Odpowiedz Link Zgłoś
wrexham Re: Czy mogę prosić .... 18.07.11, 21:29 a, bo ci sie dalam przekonac na wiosne, zeby te irgi zostawic, a teraz naprawde juz mam ich dosyc, glownie dlatego, ze te deby mi sypia liscmi i trudno sie sprzata z takich krzakow, a po drugie, ze one u mnie maja zle - za ciemno po prostu i tak sobie wegetuja...; zasluguja na cos lepszego... a na ich miejsce posadze tawułki; juz kupilam; mam razem z tymi z poprzedniego roku... 12 sztuk, w roznych kolorach :)))) na zime znikaja i mozna grabic do woli; Odpowiedz Link Zgłoś
charlston Re: Czy mogę prosić .... 31.07.11, 12:17 mam nadzieję,że gabi683się nie obrazi,że się dopisuję do jej wątku;), ale jakby ktoś miał jeszcze nadmiar czegoś, to chętnie zaadoptuję:) Jestem z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Czy mogę prosić .... 31.07.11, 12:35 Podaj na pocztę gazetową swój numer telefonu, to się odezwę. Jak już wcześniej napisałam, mam dużo do oddania. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Czy mogę prosić .... 02.08.11, 11:00 jezeli mona prosic to ja tez chetnie zaopiekuje sie (w Warszawie) zwlaszcza takimi cieniolubnymi, wyslalam Pani informacje na maila gazetowego, doszedl? ewa Odpowiedz Link Zgłoś