Dodaj do ulubionych

studzienka

05.09.11, 23:01
witam. prosze o rade i podpowiedz. czym obsadzic teren wokol studzienki , w najlizszym otoczeniu pokrywy od studzienki czesto stoi woda ( po obfitych opadach) pokrywa ma srednice ok 70 cm i wyglada to naprawde brzydko, centralnie na dzialce. chcialabym to jakos zaslonic. stad moje pytanie. myslalam o posadzeniu jakies wierzby i trawy ozdobnej albo moze cos innego. jakies rady. z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: studzienka 06.09.11, 07:34
      Może być kosaciec żółty (iris pseudoacorus). To bylina wodno-bagienna, chociaż na zwykłych rabatach też może rosnąć. Liście ma dość długie (podobne do tataraku), więc dobrze osłania; jest dużo wyższy od popularnych kosaćców (irysów) bródkowych. Istnieje też odmiana o liściach biało obrzeżonych, bywają również o innych kolorach kwiatów.
    • deerzet z głębin archiwum 06.09.11, 10:19
      Zanim się zacznie fala:

A. Luty 2008

B. Czerwiec 2008
    • yoma Re: studzienka 06.09.11, 12:26
      Ja mam na centralnych pokrywach od szamba Morze Śródziemne w donicach - cestrum, figę, rozmaryn, tunbergię, laur itp; w tej stagnującej wodzie możesz walnąć w donicach kanny albo kalle albo w gruncie żółwiki...
    • arkanna Re: studzienka 06.09.11, 16:06
      dziekuje za podpowiedzi. donnice ( to byla pierwsza mysl-kuszaca) odpadaja gdyz jest to studzienka z deszczowka ktora wykorzystuje do podlewania ogrodu i na pokrywie lezy zwiniety waz i to on jest najbardziej widoczny. dlatego myslalam o cyzms wkolo , zeby go ukryc. ktos cos napisal o atrapie studni -niezly pomysl .nie pomyslam wczesniej o tym. dzieki
      • yoma Re: studzienka 06.09.11, 19:03
        Czekaj, to co ty tam masz, dół, a w nim się zbiera woda? To jak tak, to nawet nie musi być atrapa...
        • arkanna Re: studzienka 06.09.11, 20:42
          mam drenaz pod chalupa i wykopana studzienke na 3 kregi i woda tam wplywa a ze teren bardzo glinisiasty to po obfitych opadach nie dosc ze wokol studni robi sie kaluza to i studnia potafi wylewc. latem tego problemu nie ma bo wode wykorzystuje do podlewania ogrodu ( stad w studni jest na stale pompa wpuszczona i waz na zewnatrz,zebym mogla biegac z nim po dzialce , bardzo dlugi z 40 m ,wiec troche go jest jak zwiniety lezy)
      • dar61 pseudostudzienka 06.09.11, 23:07
        {arkanna}:

...ktoś coś napisal o atrapie studni...

Oto to coś, widoczne z tarasu [w górnej części zdjęcia po lewej], za tele-kablem. Po łatwym odstwaienu konstrukcji jest dostęp do szamba, jak Tatulo chciał. Nad sąsiednim włazem powyżej tego zdjęcia] uczyniłem - wklejając w oryginalną ramę klapy - te same klocki akacjowe, jakie widać na zdjęciu i tę samą, jak tu, betonową płytę akacjopodobną [tak, jak jasne krążki na zdjęciu].

W pierwszej wersji maskowania miał być nad tym włazem stół i siedziska ogrodowe, ale Matula oponowała i zostało tak, jak jest. A jest nieco przaśnie, więc może kiedyś tę „studnię" nieco ładniejszą, bardziej rustykalną tam umieszczę. Marzyła mi się taka z żurawiem, ale tam jest ciasno. Kable, leszczyna...
        Może mniej ciasno będzie u {Arkanny}.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2864024,2,1,szlaczek.html
        • dar61 pseudostudzienka v.2 06.09.11, 23:10
          Donawiasowane, wygładzone, wersja eksportowa:

{Arkanna}:

...ktoś coś napisal o atrapie studni...

Oto to coś, widoczne z tarasu [w górnej części zdjęcia po lewej], za tele-kablem. Po łatwym odsatwieniu tej konstrukcji jest dostęp do szamba, jak Tatulo chciał. Nad sąsiednim włazem [powyżej tego zdjęcia] uczyniłem - wklejając w oryginalną ramę klapy - te same klocki akacjowe, jakie widać na zdjęciu i tę samą, jak tu, betonową płytę akacjopodobną [tak, jak jasne krążki na zdjęciu].

Reszta jw.

-
          • arkanna Re: pseudostudzienka v.2 07.09.11, 12:48
            zdecydowanie mniej ciasno :-) plac z trawa 1000 m i wlaz do studni. dzieki za fotke. poszukalam w okolicy i zobaczylam kilka fajnych studni takich z kamienia i daszkiem drewnianych. slicznie tak swojsko.
            • yoma Re: pseudostudzienka v.2 07.09.11, 13:01
              Ja bym sobie zrobiła :)

Nawet żuraw z wiadrem, no ale wąż jednak wygodniejszy...

A wspomniane przeze mnie żółwiki są fajne. Pyszczki mają takie sympatyczne. To są rośliny, nie zwierzęta, tak się nazywają :)
              • arkanna Re: pseudostudzienka v.2 07.09.11, 21:09
                yoma napisała:

>> A wspomniane przeze mnie żółwiki są fajne. Pyszczki mają takie sympatyczne. To
                > są rośliny, nie zwierzęta, tak się nazywają :)

no dobra przyznam sie bez bicia ze w pierwszej chwili pomyslalm ze piszesz o zwierzatkach (zmarszczylam brwi :-) i eeeee niemozliwe . wujek gogle mi szybko pomógl. ladna roslina i idealna na moje mokradlo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka