Dodaj do ulubionych

skoszona trawa pod drzewami

11.09.11, 18:40

Gdzies tu wyczytalam taka rade i zastosowalam.
Teraz sie zastanawiam jaki jest cel tego obkladania, bo jesli nawet o tym czytalam to zapomnialam.

U mnie jest strasznie sucho. Co dwa-trzy dni wlaczam zraszacze, a trawe pod drzewami dodatkowo podlewam z weza w nadziei, ze troche powstrzyma wysychanie podloza i wyrastanie trawy wokol pni.
Ale czy w takich warunkach nie namnoza sie jakies paskudztwa ktore zniszcza moje drzewka?
Mieszkam w strefie subtropikalnej, a drzewa , ktore poobtykalam, sa pomaranczowe.
Bardzo prosze o wytlumaczenie mi zasady sciolkowania(?) - [nie wiem, czy to sie tak nazywa, ale dobrze brzmi;))]
Dzieki.
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: skoszona trawa pod drzewami 11.09.11, 19:50
      w strefie subtropikalnej to te ściółkowanie skoszoną trawą to chyba nie bardzo...
      w strefie umiarkowanej ścięta trawa ma robić za namiastkę kompostu.
      rozkłada sie i dostarcza składników odżywczych.
      w tropikach wysycha na suchy wiór...więc nie wiem czy spełnia swoje zadanie..
      • kocia_noga Re: skoszona trawa pod drzewami 12.09.11, 07:52
        No nie wiem. Ostatnio mieliśmy strefę subtropikalną; obłożyłam pień kupionej i zasadzonej robinii obciętymi gałązkami wiązu, dość grubą warstwą i na to lałam wodę. Niedawno odgarnęłam trochę i zauważyłam, że tylko wie4rzchnia warstwa ściółki była spieczona przez słońce, w środku, pomimo długotrwałych (jak na nasze gusta) upałów liście zielone, gałązki świeże, ziemia wilgotna.
        • pinkink3 Re: skoszona trawa pod drzewami 12.09.11, 18:31
          Dzieki za odpowiedzi.
          Wode leje, jak pisalam, ze sprinklera i dodatkowo z weza i tez zauwazylam, ze wilgoc sie lepiej utrzymuje dzieki scietej trawie. Zastanawiam sie jednak, czy nie zalegna sie tam jakies paskudy i potem wleza na drzewo, ktore i tak wyglada troche biednie.
          Jakie sa Wasze doswiadczenia?

Oblozylam drzewo blisko pnia i moze metr wokol ale teraz mysle, ze moze odgarne troche od pnia, wlasnie ze wzgledu na robaki, zeby im troche zycie utrudnic;).
          Dobrze mysle?
    • dar61 Kopia natury 12.09.11, 23:54
      Skoszona trawa pod drzewami zwać by się właśnie mogła - po prostu i odwiecznie - ściółką.
      Onaż - działa cuda. Nad Wisłą. W zonie Europy.

Sprinklerujemy tu rzadziej tedy.
      ;-)

Ściółki są różne - im szybciej się rozkładają, tym mniej wysuszają podłoże pod nimi.
      Im mniej mają w sobie składników zakwaszających podłoże, tym lepiej. Im mniej są zgarbnikowane - tym lepiej. Jednak ściółkowanie [grube] świeżym, niepodsuszonym pokosem może generować procesy gnilne i zaparzania się, co skutkować mogłoby niepożadanym efektem, może nawet zabójczym dla mikrofloro-fauno-fungiżyjątkom glebowym, odpowiedzialnym za destruencką działalność właśnie.
      W tropikach głębokich ściółka tworzy się śladowo - szybko wraca materia organiczna do obiegu, pobierana korzeniami, a gleba - o dziwo - sama jest [bywa] dość jałowa.
      W strefach suchych scrubów susza zahamowywawywuje regenerację/ tworzenie się ściółki i zamyka rezerwuar pomysłów dla Dara_Sześćdziesiątego_i_Pierwszego, więc on się chyłkiem...[klik!]

---

Kobyła miała mały bok, ale teraz będzie...
      • pinkink3 jaka tam kopia.... 13.09.11, 19:24
        Ej, Darze, Darze...
        Powysmiewales sie [sprinklers], pogmatwales [kwasy, garbniki], ['suche scruby' -co to jest?] a ja dalej nieuswiadomiona.

Gruby, swiezy pokos to u mnie o tej porze [wrzesien - najgoretszy miesiac w roku] raczej nie istnieje. Mowa raczej o sianie, ktore zagrabiwszy pod drzewa od czasu do czasu probuje zmoczyc. Zroznym skutkiem zreszta, ale i z nadzieja, ze moze to sie drzewkom spodoba.
        Pozdrawiam.))
        -
    • halina.mart Re: skoszona trawa pod drzewami 14.09.11, 07:57
      Ściółkowanie skoszoną trawą u mnie nie zdało egzaminu - był to tylko raj dla nornic i kretów. Musiałam wszystko szybko zbierać bo pełno było pod spodem koło pnia nor. Lepiej zrobić kompost, a potem obsypać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka