Dodaj do ulubionych

bone narrow donor

26.10.12, 12:31
Dziewczyny czy ktoras rejestrowala sie w tutejszym banku szpiku? Czy faktycznie warunkiem rejestracji jest bycie krwiodawca? A co, jesli nie zamierzam byc krwiodawczynia, a chcialabym zostac potencjalna dawczynia szpiku? Fundacja Anthony Nolan rejestruje potencjalnych dawcow do 30 roku zycia:(
Obserwuj wątek
    • mialumia Re: bone narrow donor 26.10.12, 13:11
      tez chetnie sie dowiem, z przyjemnoscia uratowalabym komus zycie.
    • plain-vanilla Re: bone narrow donor 26.10.12, 16:42
      Ja zapisalam sie do Anthonego Nolana w maju 2012 a mam sporo ponad 30. Przyslali mi probowke do sliny a po kilku tygodniach karte dawcy. Z jakis powodo musieli zmienic kryteria, chyba finansowych jak widac. Moim zdaniem to nie jest w porzadku wykluczanie tylu tysiecy osob ktore moga pomoc, tylko dlatego, ze zrobienie badan kosztuje £100 funtow a oni nie chca inwestowac w kogos, kto nie bedzie na liscie dawcow przez 30 i wiecej lat.
      • redhair1 Re: bone narrow donor 26.10.12, 16:51
        Tak, te zmiany to nowosc i tez mysle, ze to z powodu oszczednosci. Interesuje mnie jeszcze, czy nie bedac krwiodawca mozna byc potencjalnym dawca szpikui zarejestrowac sie 'panstwowo'? W Pl rejestracja jest latwiejsza, ale tam z kolei warunkiem jest staly pobyt w Pl.
        • plain-vanilla Re: bone narrow donor 26.10.12, 17:41
          Ja jestem dawca krwi, ale nie przypominam sobie, zeby to bylo kryterium przyjecia na liste dawcow szpiku kostnego u Anthonego Nolana.
          Zapisz sie do British Bone Marrow Registry. Oni wymagaja bycia dawca, ale mozesz po prostu isc raz oddac krew i od razu powiedziec, ze chcesz sie zapisac do rejstru dawcow szpiku. Nikt nie wymaga, zebys przychodzila oddawac krew regularnie. Punkty oddawania krwi sa tez czynne w soboty (przynajmniej w Szkocji). Cala procedura jest OK i w ogole nie ma sie czego bac. Jesli z jakis powodow uznaja, ze nie nadajesz sie do oddania krwi, to tez automatycznie nie bedziesz sie kwalifikowala do oddania szpiku.
          • redhair1 Re: bone narrow donor 27.10.12, 23:58
            U Anthonego Nolana dyskwalifikuje mnie wiek. Nigdy nie bylam krwiodawca i wolalbym jedynie oddac probke potrzebna do rejestracji. A moze orientujesz sie jaka jest minimalna ilosc krwi wymagana przy oddawaniu?
            • plain-vanilla Re: bone narrow donor 28.10.12, 11:31
              Chyba 1 pinta. Musisz wygooglowac, bo nie jestem pewna.
    • elioli Re: bone narrow donor 26.10.12, 17:38
      Ja rejestrowalam sie w zeszlym roku a bylam juz po 30- tce ;)
      Nie musialam byc krwiodawca (ale i tak nim jestem).
      To chyba najswiezsze zmiany kryteriow bo wczesniej tego nie bylo...
      Moze w Pl sie zarejestruj?
      • redhair1 Re: bone narrow donor 27.10.12, 23:52
        Tak, to nowe zmiany. w Pl wymagany jest staly pobyt.
        • 7oz Re: bone narrow donor 04.12.12, 20:37
          Próbowałam się zarejestrować. Jestem dawcą, zadzwoniłam z zapytaniem i zostałam poinformowana, że wystarczy następnym razem przy oddawaniu krwi ich o tym poinformuję, wezmą extra próbkę i mnie zarejstrują. OK, dziś byłam odać krew, przy rejstracji mówię Pani, że chcę się przy okazji zarejstrowć jako bone narrow donor. Ona się tym nie zajmuje, mam powiedzieć pielęgniarce. Mówię pielęgniarce, pielęgniarka, że przyśle koleżankę. Koleżanka nie zbyt zainteresowana, poinformowała mnie, że formularz jest potrzebny a ona nie wie gdzie jest. Wkurzona na całego nastawieniem pani i godzinnym czekaniem na wcześniej umówione spotkanie spojrzałam się na nią w ten sposób, że jednak poszła szukać formularza. Pokręciła się, pokręciła i wróciła z odpowiedzią, że formularza nie mają i żebym następnym razem się przypomniała.
          A na koniec tylko cytat z NHS strony:

Ethnic minority donors

There are currently thousands of people on the bone marrow register. Before someone can donate their bone marrow, it must closely match that of the person who needs it. This is why it is so important to include people from a wide variety of ethnic backgrounds.
          At the moment, certain ethnic communities are under represented on the bone marrow register. This means it is more difficult to find suitable donors for members of these communities who require a bone marrow transplant.
          In particular, there is a shortage of potential donors for the following ethnic groups:
          African
          African-Caribbean
          South Asian (people of Indian, Pakistani, Sri Lankan and Bangladeshi origin)
          Chinese
          Jewish people of European descent
          Eastern European
          Southern European (such as people of Greek, Italian and Spanish origin)
          • redhair1 Re: bone narrow donor 05.12.12, 19:01
            Kompletnie bez sensu. Tak byc nie powinno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka