Dodaj do ulubionych

Rośliny pod drzewami

20.09.11, 23:32
Witam
Czy macie jakieś sposoby uprawy w takich warunkach? Mam kilka starszych drzew, miejsca w ogrodzie ogólnie nie za wiele.Dwa lata temu posadziłam żółte pierwiosnki wyniosłe pod cisem, i przylaszczki. Tak pięknie tam wygląda wiosną ten duet, ale już widzę, że korzenie dają się im we znaki, pomimo częstego podlewania.Teraz jesienią mogłabym coś z tym zrobić, ale co? Nasypię ziemi wyżej, to jeszcze chętniej korzenie tam wlezą.
Mam też posadzone prymule pod brzozą płaczącą, ale powiedziałabym, że tam jest całkiem dobrze.Ale ten cis...
Nie chodzi mi o to jakie rośliny tam posadzić, bo ogólnie mam kilka takich miejsc i rośnie tam już barwinek, marzanka, funkie, konwalie.
Ma ktoś jakiś patent?
Obserwuj wątek
    • eurytka Re: Rośliny pod drzewami 21.09.11, 15:28
      Drzewo potrzebuje swojej przestrzeni i raczej na dłuższą metę nic pod nim nie wyrośnie.
      Można posadzić krokusy, śnieżyce, jakies inne cebulowe i nic poza tym.
      No chyba, że w pojemnikach coś tam, coś tam, jakieś begonie cieniolubne.
      Nie da sie zagęścić ponad norme i posadzić ponad normę w każdej uprawie.
      To zawsze dla słabszych źle sie kończy.
      Powiadają, że pod orzechem to juz nic nie urośnie.
      • yoma Re: Rośliny pod drzewami 21.09.11, 20:46
        > raczej na dłuższą metę nic pod nim nie w
        > yrośnie.

Jak nie jak tak? Mam pod starą jabłonią konwaliowe pole, mam pod wielkim klonem kolekcję cieniolubnych, jako to: miodunkę, marzankę, pragnię, gajowiec, a taki barwinek to już na pewno urośnie wszędzie.
      • baas1 Re: Rośliny pod drzewami 21.09.11, 21:18
        Ano powiadają o tym orzechu i to święte słowa, a ja nie wierzyłam i próbowałam. I daję sobie spokój. Nawet barwinek wymiękł.
        • noname2002 Re: Rośliny pod drzewami 21.09.11, 21:30
          A ja mam pod orzechem mnóstwo roślin i pięknie rosną:-) cebulowe, różaneczniki, cieniolubne byliny.
          Cały sekret w tym, żeby liście orzecha sprzątać, bo w nich są substancje przeszkadzające rosnąć innym roślinom.
          • baas1 Re: Rośliny pod drzewami 22.09.11, 08:36
            Liście się sprząta, ale sęk w tym, że sucho jest. W odległości 2 metrów od orzecha już jest lepiej, ale też zależy, gdzie korzenie idą. A korzeń, co odkryłam przy odkopywaniu fundamentów domu i 5 metrów może mieć.
            • dagusia333 Re: Rośliny pod drzewami 22.09.11, 08:57
              Siedzę ostatnio w tym temacie szukam i znalazłam coś.Otóż ktoś wyciął płytko część korzeni w miejscu gdzie mają rosnąc rośliny (tam akurat chodziło o funkie), otoczył palisadą, na dno dał grubszą folię perforowaną, by woda odpływała ( i chyba też korzenie drzewa tak szybko nie wlazły), wypełnił ziemią po brzegi palisady,( a więc dodatkowo nieco wyżej niż przyległy teren) i posadzić roślinę.Co sądzicie? Robił ktoś coś takiego?
              • baas1 Re: Rośliny pod drzewami 22.09.11, 11:08
                No nie wiem, czy to uchroni przed korzeniami,które "zwęszą" wilgoć. Może i tak, ale folia w ziemi chyba po kilku latach trochę się zniszczy, zalezy jaka gruba. Z zasadzie równie dobrze można wkopać dużą donicę, albo jak ma być bardzo duża, to taką plastikową wanienkę do mieszania cementu, którą się kupuje w sklepie budowlanym, tylko trzeba by ponawiercać otwory. Ot takie moje rozważania teoretyczne bardzo, a nie wiem czy słuszne. Z drugiej strony palisada bardziej ozdobna niż wystające z ziemi boki wanny.
              • dar61 Re: Rośliny pod drzewami 22.09.11, 19:53
                {Dagusia333} pyta, czy przeciwnika:

...ktoś wyciął (...) otoczył (...) dał (...) wypełnił (...) i posadzi[ł] roślinę.
                [Czy] robił ktoś coś takiego?

Oj, tak, tak - dwa razy.
                Przeciwnik typu natrętny półwieczny lilak obszedł mnie z lewa i prawa i w skos - i wyrastał w środku zagonu.
                Drugi - jesion circa 40-letni wyrasta korzeniami też w środku pola eksterytorialnego i obchodzi je z lewej i prawej.
                Trzeci raz nie będę się wygłupiał i ścięgien zarywał - dwa razy po pół popołudnia roboty poszło na darmo, nie licząc pogrubionej folii kilka em kwadrat.

I Szanownej {Dagusi} odradzam

Dar61
                • eurytka Re: Rośliny pod drzewami 22.09.11, 20:29
                  zapewne chodzi o cos takiego:
                  https://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRWz82ugtpMxpAPSpd9dhJOjJNdH2Pjx9oFr03-2KsxkXc1RlOF
                  Jak wysoki pień i wilgoć jest dostarczona i słońce to hosty i inne dadzą radę przecież.
    • enith Re: Rośliny pod drzewami 22.09.11, 17:43
      Uważam, że jedynym sposobem uprawy w tych warunkach jest odpowiedni dobór roślin. Nic, co lubi mieć wilgotną ziemię, nie przetrzyma rosnące blisko drzewa, bo będzie zwyczajnie za sucho. Wiem, że nie prosiłaś o sugestię dotyczącą roślin, ale u mnie pod rododendronami oraz drzewami iglastymi sprawdziły się właściwie wyłącznie rośliny cebulowe: żonkile, cyklameny, przebiśniegi. Dodatkowo najlepiej wysadzać rośliny, które będą się rok po roku naturalizować, czyli rozrastać w kolonie. Przy odpowiednim doborze roślin, cebulowo i kwitnąco możesz mieć od wiosny do jesieni. Mi właśnie zaczynają kwitnąć cycklameny.
    • dar61 Cis ... 22.09.11, 19:42
      ... ma metodę na ucisk swej okolicy na tyle skuteczną, że u nas ja go nie podkrzesuję. Jego suknia do ziemi jest ładna, samowystarczalna i szlus.
      Nic, co mu podsuwałem do towarzystwa na pn obrzeżu, nie przeżyło.
      Jakiś nietowarzyski tam i sobkowaty taki.
      A niech mu tam. Jak chce, tak ma.

PS. Może to ważne: u nas to samiec.
      • baas1 Re: Cis ... 23.09.11, 11:34
        ...PS. Może to ważne: u nas to samiec.....
        To może terytorium swoje obsikuje? Przepraszam-głupawka
        • eurytka Re: Cis ... 23.09.11, 17:07
          Bardzo mi sie podoba cis przycinany w stożek a wokół niego białe pelargonie:
          www.spacerywirtualne.pl/spacery-wirtualne/ogrody-lancut.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka