vithoarch89 21.09.11, 10:41 Zrobiłem tę fotografię w parku w Łańcucie, zastanawiam się co to za choroba. Zgrubienie na jednej z gałęzi wielkości piłki lekarskiej. Być może jakiś szkodnik powoduje nadmierny przyrost tkanki, jeśli ktoś wie co to może być proszę o odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda_redakcja Re: Choroba brzozy 21.09.11, 10:58 Przekleiłam, żeby było od razu widać :) Odpowiedz Link Zgłoś
adamzremba Re: Choroba brzozy 21.09.11, 16:46 To może być skutek uszkodzenia aparatu asymilacyjnego przez grzyby patogeniczne. wiem, brzmi to równie strasznie jak wygląda. pnie i konary potrafią być wtedy poprzerastane do gigantycznych rozmiarów. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_narkiewicz Re: Choroba brzozy 23.09.11, 10:13 Taki guzowaty rozrost tkanek pnia (wzmacniającej, przewodzącej i twórczej) może być spowodowany działalnością szkodników lub mikroorganizmów. Jego przyczyną bywa też rozwój nadmiernej ilości pączków bocznych, bo zawodzą mechanizmy kontrolujące rozwój. W guzach drewno jest słabe. Ponieważ słoje na przekroju mają skomplikowany przebieg co daje dekoracyjny wzór, wykorzystuje się je do wyrobu cennych oklein. Nazywane jest czeczotem. Pamiętam jeszcze taką czeczotową szafę stojącą u stryjka. Ale i teraz te okleiny się pojawiają. Z lasów drewna na nie się nie pozyskuje, bowiem istnieje specjalna odmiana popularnej brzozy brodawkowatej tzw. karelska, na której takie guzy tworzą się w dużej ilości. I ją się uprawia na plantacjach. Odpowiedz Link Zgłoś