kobitka73 27.05.04, 22:08 Czy kwiaty bzu po przekwitnięciu należy obrywać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jamyszka Re: przekwitnięty bez 27.05.04, 22:14 kobitka73 napisała: > Czy kwiaty bzu po przekwitnięciu należy obrywać? Nie obrywać, a obcinać sekatorem, aby rany były jak najmniejsze. Można też teraz kształtować koronę, bo niedługo zaczną się zawiązywać pąki kwiatowe na przyszły rok:) Pozdrawiam :) JM Odpowiedz Link Zgłoś
kobitka73 Re: przekwitnięty bez 28.05.04, 10:05 Dziękuję za odpowiedź, oczywiście sekatorem zamierzałam to zrobić ale wyraziłam się mało precyzyjnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kwazar33 Re: przekwitnięty bez 31.05.04, 20:43 Witam!A w rozkwicie nie można obcinać,tylko przekwitnięte?A właściwie jaka to różnica? Sylwia. Odpowiedz Link Zgłoś
amadyn Re: przekwitnięty bez 31.05.04, 20:57 kwazar33 napisała: > Witam!A w rozkwicie nie można obcinać,tylko przekwitnięte?A właściwie jaka to > różnica? Sylwia. Przekwitnięte kwiatostany obrywa sie, by nie dopuścić do zawiązania nasion. Zawiązanie nasion powoduje osłabienie krzewu i słabsze kwitnienie w przyszłym roku. amadyn Odpowiedz Link Zgłoś
kwazar33 Re: przekwitnięty bez 31.05.04, 21:01 Dzięki Amadynie.Faktycznie roślina trochę żywotności oddaje nasionom. SYLWIA. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: przekwitnięty bez 31.05.04, 21:21 > > Przekwitnięte kwiatostany obrywa sie, by nie dopuścić do zawiązania nasion. > Zawiązanie nasion powoduje osłabienie krzewu i słabsze kwitnienie w przyszłym > roku. > amadyn Niby to wszystko wiedzą, ale czasem gdy patrze na ogród znajomych, to troche w to powatpiewam. Otóż rosną tam sobie po dwóch stronach płotu krzaki bzu - kiedyś (przed postawieniem płotu) była to jedna kępa krzaków bzu. Jedne są podlewane, przycinane w terminach i z dużą wprawą. Drugie rosną dziko, nikt o nie nie dba. I ci? I duzo lepiej kwitną te bzy zaniedbane Odpowiedz Link Zgłoś
kwazar33 Re: przekwitnięty bez 31.05.04, 21:34 Witam.Esscorcie,Nie chce mi się w to wierzyć,musiałabym zobaczyć te bzy.Weż może jakie zdjęcie zrób i daj Ptasikowi.Co Ty na to?. Sylwia. Odpowiedz Link Zgłoś