drzejms-buond 05.01.12, 12:28 ale nie wiedziała jak? Którą odmianę maku można legalnie posiać sobie w ogródku? Szukam od godziny w necie i jest tylko o zakazach , ustawach ale nie mogę znaleźć informacji: CO MOŻNA? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obrobka_skrawaniem Re: siała baba mak... 05.01.12, 15:56 Mozna te gat., ktore nie sa wymienione w przepisach jako zabronione. Jest wiele gat. maku, niektore wieloletnie. Mozna miec w ogrodzie mak syberyjski (Papaver nudicaule), mak wschodni (Papaver orientale), a w mieszankach trawnikowych typu łąka jest mak polny, wiec on tez pewnie jest dopuszczony. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: siała baba mak... 05.01.12, 16:14 Zakazany jest tylko mak lekarski (papaver somniferum), o ile mi wiadomo. Pozostałe gatunki jednoroczne i wszystkie bylinowe można spokojnie uprawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: siała baba mak... 09.01.12, 18:43 Rozumiem, ze ten normalny, niebieski to jest ten starszliwie nielegalny? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: siała baba mak... 09.01.12, 19:20 Dobrze rozumiesz. Ten jadalny to właśnie mak lekarski. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: siała baba mak... 09.01.12, 19:45 Cuś mi się obiło o uszy, że jest odmiana bezopiumowa i ta jest legalna. Znaczy z obniżoną zawartością. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: siała baba mak... 09.01.12, 20:13 www.ppr.pl/artykul-mak-niskomorfinowy-i-konopie-w-wielkopolsce-136571.php Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: siała baba mak... 09.01.12, 20:24 www.farmer.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/prawo-do-maku,7831.html Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: siała baba mak... 16.01.12, 13:16 oczywiście powyższe linki są mi znane. chodzi o to ,że mak ( lekarski) ma duże właściwości lecznicze oraz całą masę minerałów, oleje witaminy itp..i teraz nie wiem czy inne gatunki mają to samo? czy ozdobne też są jadalne? bo coś chyba nie wydaje mi się... To prawda że Polacy są mistrzami w komplikowaniu sobie życia... bo przecież jak narkoman będzie chciał zdobyć sobie surowiec to dowie się u którego rolnika rośnie LEGALNIE i sobie urżnie... w ciemną , bezksiężycową noc... Odpowiedz Link Zgłoś