roseanne 10.03.02, 04:16 od kilku dni zauwazylam jakies dziwne owady przy moich trzykrotkach. Wyglada to jak zwykle muszki owocowki, ale czasami podskakuja jak pchelki. Co to i czy szkodzi roslinkom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: dziwne muszki 14.03.02, 15:49 Witam na forum Gazety! To ziemiórki lub podobne gatunki. One nie szkodzą roślinom, natomiast ich larwy czasem potrafią podgryzać korzonki lub wgryzać się w miękkie tkanki roślin. Przyznać trzeba, że gustują głownie w nadgniłych częściach roślin. Aby się ich pozbyć należy podlać rośliny roztworem Basudin’u i po kłopocie! Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: dziwne muszki 20.03.02, 22:16 jerzy.wozniak napisał(a): > Aby się ich > pozbyć należy podlać rośliny roztworem Basudin’u i po kłopocie! > Pozdrowienia, > Jerzy Woźniak czyten srodek ma jakis glowny skladnik - pestycyd ,a bo co. Nie mam dostepu do polskich srodkow, jestem sobie na innym kontynencie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: dziwne muszki 21.03.02, 09:18 Oj Roseanne! To trzeba było napisać gdzie mieszkasz, jak na Kanrach to masz inne kłopoty niż w Anglii czy USA!. Być może to nie ziemiórki, te są malusieńkie, często siadają na ziemi. Jak pogrzebiesz ziemi to zaczynają latać? Jak wyglądają? Ziemiórki są bardzo maleńkie, i czarne! Jeśli opis się zgadza to zastosuj środek do podlewania. Ale nie pisz o pestycydach, ta nazwa jest już tylko symboliczna i używana tylko przez mocno zielonych. Coś takiego jest już nie produkowane. Środek o którym piszę jest zachodniej produkcji, bo w Polsce nie jest możliwy do zrobienia. Podobnie jak w lekach, trzeba mieć fachowców którzy zrobią coś lepszego od DDT, a z nimi tu trudniej. Aczkolwiek możliwe, że nazwa handlowa jest inna w Polsce niż w Szwajcarii. Nie jest to najnowsze odkrycie w dziedzinie ubijania owadów, ale skuteczne i mało szkodliwe dla otoczenia. Związkiem czynnym jest diazynon. I po kłopocie – jeśli to oczywiście ziemiórka! A nie ziemna orka! – tak uparcie podpowiada mi komputer, czy to nie kretyn? Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: dziwne muszki 21.03.02, 22:25 jerzy.wozniak napisał(a): > Oj Roseanne! > To trzeba było napisać gdzie mieszkasz, jak na Kanrach to masz inne kłopoty niż > > w Anglii czy USA!...... ziemna orka! – jakie to fajne, podoba mi sie mieszkam w Kanadzie. Muszki zaczynaja latac, jak np.odsuwam zaluzje, co by podlac kwiatka. Najwiecej tego przy trzykrotce i mandarynce chodowanej z pestki. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: dziwne muszki 22.03.02, 07:35 Mogą to być te z rodzinki ziemiórek. Diazynon wystarczy, ponieważ jest nieco starym produktem może go w Kanadzie nie być. Należy więc poprosić w kwiaciarni o środek owadobójczy, systemiczny do podlewania roślin. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś