Dodaj do ulubionych

Calathea rosastar

19.03.12, 14:36
Dostałam w prezencie kwiat, bez instrukcji obsługi :) Wyszukałam już, że to calathea rosastar, ale nie znalazłam dokładnych informacji odnośnie pielęgnacji. Będę wdzięczna za rady, wiem, że to wrażliwa roślina i nie chciałabym, by się zmarnowała... Zwłaszcza, że kiedyś miałam calathea crocata i padła...
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Calathea rosastar 19.03.12, 15:06
      Ciepło, wilgotno, bardzo wilgotno i jasno, ale bez słońca, słońce jest dla marantowatych zabójcze.
      • nyami.nyami Re: Calathea rosastar 20.03.12, 22:39
        Dzięki. Postawiłam z dala od okna, w kuchni, więc ciepło, ale jak z tą wilgocią? Spryskiwać na pewno, ale co jeszcze? Jakieś kamyki na podstawce? No i jak często podlewać?
        • yoma Re: Calathea rosastar 21.03.12, 11:50
          > z dala od okna,

Hm. Pytanie, jak daleko i jakie to okno. No ale zobaczysz, czy ci się będzie wyciągać do światła, czy nie.

> w kuchni, więc ciepło, ale jak z tą wilgocią

Dobrze. W kuchni jest z definicji wilgotniej niż gdzie indziej, bo się gotuje. Na podnoszenie wilgoci wszystkie metody dobre, spryskiwanie, kamyki, mokry ręcznik na kaloryferze... Na zbyt suche powietrze będzie reagowała brązowieniem albo zwijaniem się brzegów liści, więc sama ci powie.

> podlewać?

Trzeba wyczuć. Nie wolno wysuszyć, ale też nie może stać w bagnie. Najlepsza metoda sprawdzania to jednak paluchem wsadzonym na 2 cm w ziemię, jeśli sucho, to podlać...
          • yoma Re: Calathea rosastar 21.03.12, 18:10
            Aha, i podlewaj miękką wodą, nie lubi wapnia. Czyli praktycznie przegotowaną i odstaną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka