Dodaj do ulubionych

Popsułam maliny!?

27.03.12, 13:54
W zeszłym roku posadziłam dwa krzaczki mali. Krzaczki za dużo powiedziane - dwa badyle ok 30 cm. O dziwo badyl zaowocował i to chyba z powtórkowym owocowaniem. Jakieś 10 dni temu przycięłam mojego badyla - z ok 50 cm na 20. Nie wiem czy dobrze, ale kijek w przeciwieństwie do sąsiadującego agrestu nie wykazywał objaw puszczania nowych pączków. Aby pobudzić rozkwit skusiłam się na cięcie . No a teraz mam wątpliwości. POMOCY!!! Niby patrzę na cięcia malin jak i kiedy, ale nie mam pojęcia co to za odmiana i czy się nie pospieszyłam?
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Popsułam maliny!? 27.03.12, 15:58
      jak nie zmarzla, to odbije. malina to chwast, nie tak latwo ja zamordowac
    • szadoka Re: Popsułam maliny!? 28.03.12, 15:33
      Dobrze zrobilas, maliny jesienne ( a takie prawdopodobnie masz) tnie sie na wiosne nisko. Jesli nie przytniesz bedziesz miala owoce latem, jesli przytniesz, jesienia ale bez wkladki miesniej :).
      Jesli masz duzo roslin, to w przyszlym roku zetnij polowe a reszte zostaw, bedziesz miala maliny i latem i jesienia.
      • aneta90351 Re: Popsułam maliny!? 29.03.12, 14:51
        Przycięłam je ( tzn. tą gałązkę) na wys.ok.20 cm od ziemi. Wczoraj patrzyłam pojawiły się lekkie zalążki pączków. Ale zapowiadają chłody. Przykryć je jakoś? Czy może jeszcze bardziej dociąć? Mieszkam na Dolnym Śląsku, nie w górach. Za wszystkie rady dziękuję bardzo, może za parę lat ja będę doradzać. OBY!
        • yoostysia1 Re: Popsułam maliny!? 29.03.12, 15:16

Nic im nie będzie :)
        • pieskuba Re: Popsułam maliny!? 29.03.12, 15:19
          Moje jesienne maliny przycinam wiosną prawie całkiem (zostaje może 10 cm). Nie dzieje im się żadna krzywda. Mróz również malinie nie zaszkodzi.

pies
          • yoostysia1 Re: Popsułam maliny!? 29.03.12, 16:35

Dokładnie. Ja mam odmianę Polana i tez obcinam na krótko, przymrozki im niestraszne. Nawet jak w czasie majowych przymrozków podmarzły młode pędy to błyskawicznie odbiły.
            • wrexham Re: Popsułam maliny!? 30.03.12, 07:23
              a co zrobić, żeby się maliny nie "rozpełzły" po wiekszej powierzchni?
              mam z 10 krzaczków polany, ale skoro to taki chwast to sie teraz przestraszyłam, że mi porosną całą działkę... :(
              • dar61 Zjadłam maliny, co robić? ;-) 30.03.12, 18:23
                {Wrexham}:

... a co zrobić, żeby się maliny nie „rozpełzły" po większej powierzchni ...

- nie nawozić;
                - preferować odmiany wolniej się krzewiące [nam odmiany fioletowołodygowe, chyba powtarzającej odmiany, rozpełzają się bardziej, niż owocujące wiosną];
                - okrawężnikować dość głęboko*, ale pionowo - poziome przeszkody typu ścieżki generują pojaw ich odrostów o kilka metrów dalej po kilku latach;
                - wyściółkować grubo, nagrzanie gruntu sprzyja odbijaniu odrostów;
                - ciąć mocno i właściwie.

*/ półmetrowej wysokości falista pcw-folia wkopana w pionie starczy - maliny zwykle się dość płytko korzenią.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka