agiatami
29.04.12, 12:05
30 kwietnia mam zglosic sie do urzedu miasta bo nie mam pozwolenia na sadzenie roslin przed plotem.
tych co przed domem maja tylko trawnik w calym moim miescie jest jak rodzynkow w ciescie. wredna i zazdrosna sasiadke mam ja.
ugodowosc jest glupota bo cwaniak chce coraz wiecej. sasiadka powolutku przez 20 lat dosypywala ziemi na swojej posesji tak ,ze podniosla grunt przy granicy z moja dzialka od 1m do 1,5m. odplyw jest w moja strone a nie w ulice. problem powstal gdy zablokowala odplyw wody ze swojej dzialki zasypujac obnizenie - rowek przy rabatce i woda po zlewie w listopadzie 2009r przelala sie pod dom. w tym roku znowu nasypala ziemi rowno z rabatka i po zwroceniu jej uwagi ,ze robi mi krzywde wezwala straz miejska z zarzutem ,ze nie mam pozwolenia na sadzenie roslin przed domem.
mam posadzone rosliny zadarniajace (barwinek, irga), swierk conika, jalowiec zlocisty, sosne formowana,5 berberysow (posadzonych daleko od chodnika),2 mahonie, 2 rzedy liliowcow, irysy, roze, kaline i octowce. wybralam rosliny nie zasmiecajace chodnik liscmi, niskie i latwe do wyciecia.
sasiadka zniszczyla trawnik zrobiony przez miasto (u mnie trawnik nie byl robiony) i ma dorodne mlecze zamiast trawnika.
szukalam informacji i znalazlam taka :
" Urząd Miasta Poznania rozpoczął wysyłanie faktur dla tych mieszkańców Poznania, którzy społecznie w pobliżu miejsca zamieszkania na terenie miejskim posadzili rośliny. Najczęściej rośliny dostarczane były przez Rady Osiedli lub Zarząd Zieleni Miejskiej. Przykładem takich akcji był konkurs Zielony Poznań. Uzasadnieniem do wysyłanych faktur do zapłaty jest twierdzenie przez urzędników miejskich ze nasadzenie roślin jest samoistnym korzystaniem z gruntu miejskiego zgodnie z Kodeksem Cywilnym art.224i225.
Suma pieniędzy do zapłaty obliczana jest w następujący sposób; Wielkość działki w metrach kwadratowych, na której nasadzono rośliny razy 1, 2zl razy 10.
Roszczenie to przysługuje Miastu Poznań do 10 lat wstecz."
www.jezyce.poznan.pl/jezyce/index.php?option=com_content&task=view&id=470&Itemid=2